Práca z domu vie byť aj nebezpečná: 6 spôsobov ako ubližuje vášmu telu

Len pred niekoľkými mesiacmi mohla práca z domu znieť ako sen. V posledných týždňoch ste sa však pravdepodobne dozvedeli, že písanie e-mailov z postele, obedovanie na pracovisku a konferenčné hovory v teplákoch majú aj svoje nevýhody. Od ponorkovej choroby po migrény, práca z domu prichádza s množstvom jedinečných výziev - mnohé z nich sú fyzické. Pozrite si týchto 6 rôznych spôsobov, ktorými je práca z domu pre vaše telo nezdravá.

 

Máte problém zaspať

Zdá sa, že každý, s kým sa v týchto dňoch rozprávate, má problémy so spánkom a práca z domu ich určite nezlepšuje. Naše telá túžia po konzistencii. Každý z nás je vybavený vnútornými hodinami, ktoré sú známe ako náš cirkadiánny rytmus. Ten nám hovorí, kedy si odpočinúť a kedy byť ostražití.

Problém je teraz v tom, že mnohí ľudia pracujú z domu, deti sú doma zo školy a všetky plány boli obrátené hore nohami. Niektoré možné zdravotné problémy, ktoré sú výsledkom nedostatku spánku, zahŕňajú zhoršenú kognitívnu funkciu a imunitný systém, depresiu, úzkosť a hypertenziu.

Vaše oči sa priveľmi namáhajú

Keď doma plynule prechádzate z pracovného života do súkromného, môže sa ľahko stať že vaše oči strávia 9 až 10 hodín sledovaním obrazovky. Navyše mnohí ľudia po práci siahajú po diaľkovom ovládači alebo telefóne.

To môže spôsobiť takzvaný syndróm počítačového videnia (CVS), niekedy - ktorý môže spôsobiť bolesti hlavy, rozmazané videnie, suché oči a bolesť krku a ramien. Niektoré situácie, ktoré môžu zhoršiť príznaky CVS, zahŕňajú zlé osvetlenie, oslnenie, nesprávnu vzdialenosť od monitora a zlé držanie tela.

Práca z domu vie Galéria fotiek (5) Zdroj: Getty Images

Priberáte na váhe

Ak ste od začiatku karantény pribrali pár kíl navyše, vedzte, že nie ste sami. Veľa ľudí v karanténe je priveľa, pije nezdravé nápoje alebo konzumuje rýchle občerstvenie a nezdraví jedná. Takéto korona prejedanie je bežné a niektorí ľudia môžu pribrať až dve kilá týždenne v dôsledku zhoršenej stravy a nedostatku pohybu.

Nemáte dostatok pohybu

Odborníci v oblasti zdravia často navrhujú minimálne 10 000 krokov za deň, čo je asi 7,5 kilometra. Aj keď to môže znieť ako pomerne náročný cieľ, práca z domu určite sťažuje jeho dosiahnutie. Napriek tomu by ste sa mali sústrediť na dosiahnutie aspoň polovice tohto cieľového čísla.

Menej ako 5000 krokov denne sa považuje za sedavý spôsob života, ktorý je pre naše zdravie nebezpečný. Riešením sú každodenné prechádzky, počet krokov si môžete odsledovať na svojom telefóne. S nedostatkom pohybu úzko súvisí aj nasledujúci bod.

Práca z domu vie Galéria fotiek (5)

Vaša chrbtica dostáva zabrať

Priznajme si to, sedí pri stole zhrbený, plecia sú sklonené a napnuté, jednoducho to nie je pekný pohlaď - ani to nie je zdravé. A pretože pracujete z domu, je menej pravdepodobné, že si urobíte prestávky, čo len zhoršuje negatívny vplyv vášho zlého držania tela. To môže mať vážne dlhodobé zdravotné následky, ako sú poranenia nervov, šliach a miechových diskov. Buďte opatrný, chrbticu po karanténe ešte budete potrebovať.

Máte znížené libido

Nízke libido môže byť spôsobené mnohými vecami - od nedostatku cvičenia po zvýšený stres až po nedostatok spánku, toto všetko sú vedľajšie účinky práce z domu. Mnoho ľudí môže vnímať, že sa ich sexuálna túžba výrazne zníži z dôvodu, že sú oveľa menej aktívni, ako boli v práci, a keďže mnohé telocvične sú zatvorené, nemajú to jednoduché. Aby ste sa z toho dostali, nepodceňujte zdravé účinky fyzickej aktivity.

Fotogaléria k článku Počet fotiek: 5
Viac o téme: Home office Zdravie Domov Práca Chrbtica
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, brightside

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy