7 firiem, ktoré vznikli v ťažkých časoch a dnes patria medzi TOP na svete

Zdroj: Flickr / Don BeBold

Nevyhnutnosť je matkou inovácií, nedostatok poháňa podnikanie. Aj takto sa dá nazerať na aktuálnu neľahkú situáciu. Hoci mnohí hovoria o ťažkostiach v podnikaní a náročnej situácii koronakrízy, existujú firmy, ktoré sú dôkazom toho, že uspieť sa dá bez ohľadu na to, aké sú podmienky. Sedem firiem, ktoré vám dnes predstavíme, vzniklo v neľahkých časoch, ich štartovacia pozícia nebola jednoduchá, no aj napriek tomu sa dokázali predrať na priečky TOP spoločností na svete.

 

 

  1. Disney
    Bratia Walt a Roy Disneyovci založili svoju spoločnosť - Disney Brothers Cartoon Studio, v roku 1923. V roku 1929 sa dvojica začlenila pod Walt Disney Production - práve v čase vypuknutia Veľkej hospodárskej krízy. Avšak toto neľahké odbobie pomohlo identifikovať smer spoločnosti. Bratia vedeli, že Amerika potrebuje úsmev a potechu viac než kedykoľvek pred tým, preto sa rozhodli svojou tvorbou pomôcť aspoň na chvíľu zabudnúť na depresiu z krízy. Že sa rozhodli správne, ukázal dopyt po ich animovaných filmoch a aj rastúce tržby.
  2. Hewlett-Packard
    Zakladatelia spoločnosti, William Hewlett a David Packard, odštartovali svoje podnikanie v odbobí recesie v rokoch 1937-1938, v čase zotavovania sa ekonomiky po Veľkej hospodárskej kríze. Táto americká spoločnosť je dnes najväčším výrobcom technológií na svete a je známa svojou širokou ponukou produktov, od tlačiarní cez počítače, softvér a služby až po IT infraštruktúry. Hodnota spoločnosti sa odhaduje na 22 miliárd dolárov, zamestnáva približne 320-tisíc ľudí po celom svete.
  3. Microsoft
    Ropná kríza v roku 1973 bola spojená aj s krachom trhu s akciami. Situácia vyústila do 16-mesačnej recesie. Ani to však nezabránilo Billovi Gatesovi a Paulovi Allenovi v rozbehnutí podnikania v oblasti počítačového softvéru Microsoft. To spustilli 4. apríla 1975, len niekoľko dní po oficiálnom ukončení recesie. V priebehu rokov spoločnosť výrazne rástla, z Gatesa spravila miliardára a dnes patrí Microsoft medzi TOP spoločnosti na svete.
  4. Electronic Arts
    Ak neholdujete hrám, názov spoločnosti vám možno nič nehovorí, no táto firma je priekopníčkou v oblasti počítačových a video hier. Jej vzniku predchádzalo ťažké obdobie druhej ropnej krízy (1979), samotná spoločnosť bola založená v roku 1982. Práve roky 1981-1982 predstavovali obdobie recesie, ktoré priniesli vysokú nezamestanosť. Ani tento stav nezastavil zakladateľa spoločnosti, Tripa Hawkinsa, aby dal výpoveď na teplom miestečku v spoločnosti Apple a pustil sa do podnikania. Firma začala rýchlo rásť a stala sa lídrom v produkcii počítačových hier. Má približne 10-tisíc zamestnancov a ročný zisk viac ako 5 miliárd dolárov.
  5. FedEx
    Koncept rýchleho, efektívneho a spoľahlivého doručovania zásielok až k dverám bol súčasťou školského projektu na univerzite Yale zakladateľa spoločnosti FedEx - Freda Smitha. Svoj biznis spustil v rokoch 1969-1970, na konci relatívne krátkej recesie. Čeliť však musel obrovskej výzve - predať absolútne nový typ služby, o ktorej dovtedy nikto nepočul. Nakoniec sa mu to však poradilo, stal sa pionierom v oblasti doručovania a jeho biznis začal raketovo rásť. Len v roku 2019 spoločnosť FedEx doručila viac ako 6 miliónov zásielok denne.
  6. Uber
    Recesia v rokoch 2007 až 2009 vytvorila pôdu pre vznik viacerých startupov. Jedným z nich bol napríklad Uber. Podľa oficiálnej webovej stránky Uberu spoločnosť, ktorá umožňuje zdieľanie jázd, vznikla v marci 2009. Spoločnosť založili Travis Kalanick a Garret Camp, ktorí na výlete v Paríži nevedeli zohnať taxík - a práve vtedy dostali nápad vytvoriť aplikáciu na zdieľanie jázd. V roku 2018 spoločnosť ohlásila, že jej aplikácia bola využitá na 10 miliárd jázd.
  7. Airbnb
    V roku 2007 sa dvaja spolubývajúci Joe Gebbia a Brian Chesky rozhodli prenajať svoj byt. Vytvorili webovú stránku, do bytu kúpili nafukovacie matrace. Spolu so svojím bývalým spolubývajúcim Nathanom Blecharczykom sa rozhodli zo svojho nápadu spraviť podnikanie. Ich začiatky neboli jednoduché, snažili sa prilákať čo najviac ľudí, aby sa rozhodli zdieľať svoj byt, dom či voľnú izbu. Postupne počet ponúk ubytovania na ich webovej stránke rástol a s ním aj spoločnosť. V roku 2019 firma Airbnb, sprostredkujúca cestovateľom ubytovanie kdekoľvek na svete, dosiahla hodnotu 31 miliárd.
Viac o téme: Kríza Úspech Success story
  • Autor: © Zoznam/es
  • Zdroj: medium; businessinsider; Foto: Flickr/Don BeBold

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy