Máte najhoršieho šéfa na svete? Nebude to ľahké, ale takto to s ním zvládnete

nahnevaná žena, šokovaná ženanahnevaná žena, šokovaná žena Zdroj: pixabay

Ste unavený. Ste frustrovaný. Ste nešťastný. Ste demotivovaný. Každá interakcia so šéfom z vás vysaje všetku energiu. Vašu prácu si necení, nikdy neposkytuje pozitívnu spätnú väzbu a vynechá každé stretnutie, ktoré si s vami naplánuje. Komunikácia s malicherným, násilným, dotieravým šéfom alebo jednoducho zlými manažérmi je výzvou, ktorej čelí mnoho zamestnancov. Bez ohľadu na to, aké vlastnosti má váš nadriadený, tieto kroky vám pomôžu vysporiadať sa s ním.

Identifikujte spúšťače

Čo vie vášho šéfa skutočne nahnevať? Sú to neskoré príchody do práce? Ak áno, mali by ste prísť na pracovisko o niečo skôr. Alebo neznáša, keď sa v práci priveľa rozpráva? Najjednoduchší spôsob, ako s ním začať vychádzať, je nedávať mu zámienky, aby vás mohol skritizovať. Môžete to urobiť tak, že s ním budete komunikovať slušne, vyhnete sa odvrávaniu a nebudete viesť rozhovory, pokiaľ to nie je potrebné.

Nepredpokladajte, že o svojom správaní vie

Niekedy si môžete myslieť, že ľudia konajú proti vám, no oni pritom ani netušia, že vám svojím správaním ubližujú. Vždy je dobré dať im najavo, že to, čo robia, je v rozpore s vašimi predstavami. Takto znížite pravdepodobnosť, že vám znepríjemnia život bez ich vedomia.

Komunikujte

Porozprávajte sa s vaším nadriadeným. Povedzte mu, čo od neho potrebujete v otázkach spätnej väzby, usmernenia a podpory. Buďte zdvorilý a zamerajte sa na svoje potreby. Musíte vyjadriť presne to, čo od neho vyžadujete. Povedať šéfovi, že je zlým šéfom, je kontraproduktívne a nepomôže vám dosiahnuť vaše ciele.

Zopakujte, čo vám povedal

Tento tip má pôvod v poradenstve. Ak ste v konflikte so šéfom, dobrým spôsobom, ako mu ukázať, že vnímate to, čo sa vám snaží povedať, je v rozhovore opakovať jeho slová a požiadavky. Nadobudne tak pocit, že sa ho snažíte pochopiť a súhlasíte s ním. Skúste sa do šéfa vcítiť a ukážte mu empatiu.

Nájdite si k nemu cestu

V prípade konfliktu sa väčšina ľudí stiahne, no pochopenie zo strany vášho nadriadeného sa nedostaví, ak budete pasívny. Snažte sa udržať si chladnú hlavu, buďte úprimný a odvolajte sa na emócie. Ak ste sklamaný a unavený, priznajte to. Je možné, že sa na problém dokáže pozrieť aj z vášho uhla a budete tak môcť začať racionálnu diskusiu.

V prípade, že nič iné nepomáha

Ak sa správanie po opakovaných pokusoch o zmierenie nezmení, obráťte sa na nadriadených a na oddelenie ľudských zdrojov. Popíšte presne, čo sa deje a aký vplyv má toto správanie na vás a vašu pracovnú výkonnosť. Ak sa stále nič nezlepšilo, zvážte novú prácu. Zmena zamestnania je vždy možnosťou, ak sa váš zlý šéf odmieta zmeniť. V takom prípade vám pomôže Kariéra.sk.

Viac o téme: Práca Vzťahy Problém Šéf
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Zdroj: the muse, Foto: pixabay

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy