Neveríte si a bojíte sa, že neuspejete? Tieto 4 psychologické triky vám pomôžu

Zdroj: Getty Images

Neúspech. Keď sa týchto sedem písmen objaví v živote človeka, snáď každého zrazia na kolená a začne o sebe pochybovať. Máte obavu zo zlyhania? Ako hovorí spisovateľka Suzy Kassem, strach zabíja viac snov než zlyhanie. Strach môže totiž spôsobiť, že nevyužijete príležitosti, ktoré by vám pomohli dosiahnuť váš plný potenciál. Dovolíte strachu, aby vás zastavil? Tí úspešní sa na strach pozerajú ako na príležitosť či výzvu, ktorá človeka núti premýšľať o ceste vpred. Strach nie je prekážkou.

 

  1. Zistite, čo vlastne chcete
    Keď vás premôže strach, tak je čas prestať? Určite nie! Túžite po vyššom plate alebo povýšení? Prípadne chcete prednášať na konferencii alebo byť prispievateľom pre nejakú mediálnu platformu? Predstavte si to, čo chcete dosiahnuť. Niekedy totiž strach môže narušiť vašu schopnosť jasne vidieť na váš cieľ. Keď sa bojíte, tak sa zamerajte na svoj konečný cieľ a stabilizujte sa. Nenechajte mračná strachu zatieniť vašu víziu.
  2. Zistite, čo vám bráni dosiahnuť to, čo naozaj chcete
    Máte strach z kritiky? Bojíte sa toho, že nebudete môcť byť sami sebou? Desí vás konkurencia? Z čoho vlastne máte strach? Hneď ako získate pevnú pôdu pod nohami a objasníte si, čo chcete, tak zistíte, čoho sa vlastne bojíte. Snažte sa pochopiť, čo vás núti zastaviť sa. Aby ste mohli prekonať prekážku, musíte ju najprv vidieť.
  3. Nájdite silu vo vašich obavách
    Oprah Winfrey raz povedala: „Čokoľvek, čoho sa najviac bojíte, nemá nad vami moc. Moc má iba váš strach.“ Nedovoľte, aby vás strach oslabil. Nehanbite sa za to, že ho cítite. Nájdite v ňom silu. Práve to je kľúč, vďaka ktorému odomknete váš potenciál. Váš strach je zároveň vašou zbraňou. Strach vás nedokáže zastaviť, pokiaľ mu to sami nedovolíte.
  4. Začnite sa cítiť pohodlne aj napriek všetkým nepohodlným veciam
    Na to, aby ste dokázali reštartovať svoju cestu za cieľom, stačí urobiť malý krok. Vždy sa posuňte o kúsok ďalej. Možno sa budete cítiť unavene alebo nepohodlne, ale následne urobte ďalší malý krok. Snažte sa vystúpiť z vlastnej komfortnej zóny. Zapisujte si svoje úspechy. Ak uvidíte, čo ste už dosiahli, pomôže vám to uveriť v ďalšie veci, ktoré môžete dosiahnuť. Snažte sa a nebojte sa vypočuť si slovo „nie.“ Čím častejšie ho budete počuť, tým menej sa ho budete báť. Ako povedal miliardár a podnikateľ Mark Cuban, každé nie vás dostane bližšie k áno. 
  • Autor: © Zoznam/kch, redakcia
  • Zdroj: Zdroj: forbes; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy