Vyhnite sa nezamestnanosti: 9 povolaní, ktoré sľubujú trvalý úspech na trhu práce

Zdroj: pixabay.com

Mnohé zo súčasných povolaní dokážu byť ľahko nahradené robotmi. Niektoré úplne, iné čiastkovo, pod kontrolou človeka. Viacerým povolaniam reálne hrozí, že ich preberú stroje. Sú však pozície, na ktoré roboty jednoducho stačiť nebudú. Chcete vedieť, ktoré to sú? Pozrite si nasledujúci zoznam povolaní, u ktorých je istota, že v nich bude stále potrebný človek.

 

 

 

  1. Učiteľ
    Roboty dokážete naučiť množstvo informácií a hoci ich budú vedieť predniesť, stále to bude málo. Nebudú schopné vedieť zaujať, motivovať, podnecovať žiakov. Ľudský element je pri povolaní učiteľa nenahraditeľný. Aj preto je v Spojených štátoch či Spojenom kráľovstve o kvalitných učiteľov čoraz väčší záujem.
  2. Zdravotná sestra
    Veľmi podobné je to aj na pozícii zdravotnej sestry. Môžete naučiť robota podávať lieky či pichať injekcie, nedokážu nahradiť ľudskú zložku, ktorá je v súvislosti s pacientmi nenahraditeľná.
  3. Softvérový vývojár
    Vo svete, kde čoraz viac zaberajú miesto technológie, budú povolania v oblasti IT viac než žiaduce. Aby softvéry pracovali bez problémov, aby vznikali nové, ktoré chýbajú, bude potrebných veľa softvérových vývojárov. Ak si hľadáte prácu, ktorá má istotu aj v budúcnosti, toto je jedna z nich.
  4. Fyzioterapeut
    Nezdravý, väčšinou sedavý spôsob života dnešnej spoločnosti naznačuje, že si koledujeme o množstvo zdravotných problémov. Kríže, chrbtica, kolená a ďalšie časti nášho tela dostávajú zabrať. Aj preto budeme potrebovať ich uvoľniť, prípadne odstrániť problémy, ktoré nám spôsobia. V tom už dnes dokážu pomôcť šikovní fyzioterapeuti a vyzerá to tak, že svoju pozíciu majú istú aj v budúcnosti.
  5. Lekár
    Je nepravdepodobné, že by nastali časy, v ktorých by sme nepotrebovali lekárov. Ich potrebnosť a nevyhnutnosť sa nezmení ani v prípade, že by boli dostupné najmodernejšie a najpokrokovejšie technológie.
  6. Vývojár aplikácií
    Koľko aplikácií používate denne? Sú súčasťou vašich telefónov, mnohé si sťahujete a pravidelne využívate. S veľkou pravdepodobnosťou bude trend rovnaký aj v budúcnosti, aj preto budú potrební vývojári, ktorí budú vedieť vytvoriť mobilnú aplikáciu.
  7. Dátový analytik
    Žijeme v digitálne dobe a dáta sú veľmi cenným nástrojom. Aby firmám priniesli úžitok, nestačí ich len zbierať, ale aj s nimi pracovať a využívať ich. Aj preto budú stále potrebovať ľudí, ktorí budú rozumieť dátam, budú ich vedieť spracovať  a „vytiahnuť“ z nich to najdôležitejšie.
  8. Umelec
    Roboty dnes zvládnu a vedia iba to, čím ich vybaví človek, ktorý ich vytvoril. Áno, existujú roboty, ktoré vedia maľovať obrazy či skladať hudbu, no v tomto ich zatiaľ stále predbieha človek. Inšpirácia, tvorivosť a kreativita sú zatiaľ devízou človeka, preto to treba využiť.
  9. Inštalatér
    Môžete mať šikovného robota, na niektoré veci budú stále potrební ľudia. Okrem inštalatéra je takýmto povolaním napríklad aj elektrikár. Ak si totiž niekto zavolá inštalatéra, potrebuje mu vysvetliť, aký je problém a čo od neho potrebuje. A takto poradiť a hneď aj prísť za zákazníkom ešte roboty nedokážu.
Viac o téme: Stroje Budúcnosť Automatizácia Práca Roboty
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: carreeraddict; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy