Ako boháči pristupujú k svojim deťom? Ak chcete vychovať úspešných ľudí, inšpirujte sa týmto zoznamom

Zdroj: thinkstockphotos.com

Sme produkty prostredia, v ktorom žijeme a toto prostredie ovplyvní aj niekoľko generácií po nás. Toto tvrdenie prináša Tom Corley, spisovateľ a finačný poradca. Podľa neho majú bohatí ľudia výrazne odlišné návyky než chudobní ľudia. Všetky opisuje v knihe Bohaté návyky, chudobné návyky. Corley je presvedčený, že bohatí uvažujú odlišne a toto myslenie prenášajú aj na svoje deti. Chceli by ste vedieť, čo učia boháči svoje deti?

Corley zrealizoval prieskum, do ktorého sa zapojilo 233 ľudí s nadpriemerný príjmom a 128 ľudí, ktorí zarábali podpriemerne. Počas piatich rokov Corley položil respondentom 144 otázok v 20 kategóriách.

Aké najvýznamnejšie zistenie prieskum priniesol? Ukázalo sa, že je oveľa jednoduchšie zbohatnúť, ak pochádzate zo zámožnej rodiny, máte konexie a know-how. Pre mnohých ľudí je ťažké  prekonať chudobu, z ktorej pochádzajú a ktorá sa „drží“ ich rodiny po generácie. Ak sa snažíte dosiahnuť úspech, máte oveľa horšiu štartovaciu pozíciu, ak ste chudobný. Budete musieť tvrdo pracovať, oveľa viac ako niekto, kto má k dispozícii finančné prostriedky, napríklad od svojej rodiny.

Zaujímavým výsledkom však bolo aj to, ako odlišne pristupujú k výchove svojich detí bohatí a ako chudobní ľudia. Boháči sa snažia vštepovať svojim potomkom týchto 7 návykov.

  1. Trvajú na tom, aby čítali
    Corley zistil, že 88% bohatých ľudí strávi každý deň aspoň pol hodinou čítaním. Publikácie sa väčšinou týkali majetku, investícií, odvetvia, v ktorom pôsobili, prípadne si čítali životopisy úspešných ľudí. A toto presadzovali aj u svojich detí – aby sa venovali literatúre, ktorá ich môže rozvíjať a posúvať vpred. Na porovnanie ľudia s nižším príjmom uviedli, že knihy čítajú menej, namiesto toho viac pozerajú televíziu.
  2. Učia ich byť majstrami vo vzťahoch
    Bohatí ľudia sa snažia nadväzovať a udržiavať vzťahy s ľuďmi, ku ktorými vzhliadajú, ktorých uznávajú, rešpektujú, ktorými sa inšpirujú.  Ak sa takíto ľudia nenachádzajú vo vašom okolí, vyskúšajte prácu dobrovoľníka, kde na podobných ľudí určite narazíte. Vďaka kontaktom sa vám otvoria mnohé dvere. O dôležitosti vzťahov vedia aj deti boháčov a sú učení na nich pracovať.
  3. Podporujú ich v cvičení
    Corley prezradil, že ho prekvapilo zistenie, koľko bohatých ľudí sa venuje cvičeniu. Pochopil však, že je to prirodzené, keďže pohyb zlepšuje výkon mozgu: spôsobuje jeho lepšie okysličenie. Ľudia, ktorí cvičia, tak myslia lepšie a majú lepšiu pamäť, vďaka čomu získavajú výhodu oproti konkurencii.
  4. Učia ich zvládať hnev
    Je normálne cítiť hnev a frustráciu, dôležité však je, ako sa s tým viete naložiť. Je jedno, koľko dobrých návykov máte zaradených vo svojom živote, ak neviete zvládať návaly hnevu a negatívne emócie, poškodíte si dôležité vzťahy, ktoré vám môžu v živote pomôcť. Preto boháči učia svoje deti ovládať sa a konať s chladnou hladnou. Vždy by mali konať racionálne, nie emocionálne.
  5. Objavujú ich talent
    Ak sú deti malé, vykonávajú veľa aktivít od maľovania, navštevujú divadelné či športové krúžky. Ako však rastú, začnú sa zameriavať iba na jednu či dve činnosti. Podľa Corleyho je to však veľká chyba: „Ako chcete zistiť, v čom sú vaše deti naozaj dobré, ak sa venujete iba jednej či dvom aktivitám? Deti by mali byť vystavené viacerým aktivitám počas jedného roka a potom vyskúšať zase niečo nové, aby zistili, čo ich naozaj zaujíma, baví.
  6. Učia ich myslieť ako boháč
    Myslenie detí je v začiatkoch ovplyvnené myslením ich rodičov. Preberajú  ich návyky, správanie, emócie - bez toho, aby sme si to uvedomili. To platí aj pre negatívne návyky (sledovanie TV, požívanie alkoholu či drog,...). Majetní ľudia však svoje deti učia myslieť ako boháč. Že peniaze a majetok sú niečo, čo im zjednoduší život, preto im vštepujú, že je dôležité snažiť sa a bojovať o dosiahnutie úspechu.
  7. Učia ich snívať
    Možno tomu nebudete veriť, ale toto je pre boháčov jeden z najdôležitejších návykov. Snívanie je totiž vizualizovanie toho, ako by perfektný a dokonalý svet mohol vyzerať. Majetní ľudia však nezostávajú len pri podporovaní snívania u svojich detí. Učia ich tiež nastaviť si ciele, ktoré sa majú snažiť dosahovať a tak sa približovať k svojmu snu.
Viac o téme: Deti Výchova Bohatí
  • Autor: © Zoznam/es
  • Zdroj: gettyimages, Zdroj: forbes

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy