Je to šikana alebo si len namýšľate? Toto sú jasné príznaky, že vás v práci naozaj terorizujú

Neviete, čomu máte veriť. Opäť vás kolega zabudol zavolať na dôležité stretnutie? Čoraz častejšie ho vídate s nadriadeným v družnom rozhovore? Šéf sa k vám zrazu začal správať inak, chladne? Alebo sa vám to len zdá, pretože mal zlý deň? Občas sa v práci stretnete s rozličnými typmi ľudí. Mnohí sú kariéristi, idú aj "cez mŕtvoly", aby dosiahli svoje. Chce vám v práci niekto uškodiť? Overte si, aké sú základné príznaky šikany a či ste naozaj jej obeťou.

 

Najčastejšie príklady šikanovania v práci

Pokiaľ ide o šikanovanie na pracovisku, najčastejšími formami sú vyhráženie, ponižovanie, sabotovanie práce či verbálne útoky. Ak ste obeťou šikany, môže to mať devastačné dopady na vás a vašu kariéru. Mnohí z tých, ktorí trpia šikanou v zamestnaní, prichádzajú o prácu, a to tak, že dosatnú výpoveď alebo z nej odchádzajú dobrovoľne, keď sa situácia výrazne zhorší a je už neúnosná.

Toto sú osoby, ktoré šikanujú najčastejšie

Zlomyseľný vtipkár

Za svoje obete si vyberá svojich kolegov, často si z nich robí nemiestne žarty, dostáva ich do nepríjemných situácií pod rúškom vtipkovania, ponižuje a znevažuje ich.

Blbec
Je proste taký vo svojej podstate. Do pracovného prostredia vnáša toxickú atmosféru, je často nepríjemný, arogantný, ponižuje svojich kolegov. Často sa prejavuje nielen agresívnym tónom pri rozhovore, ale napríklad aj takto ladenou e-mailovou komunikáciou.

Sabotér
Snaží sa podkopať vás kedykoľvek má príležitosť. Nechce, aby sa vám darilo, aby ste boli úspešný a v práci rástli. Sabotéri vidia svojich kolegov ako nepriateľov či súperov, ktorých musia poraziť a nie s nimi spolupracovať.

Konštantný kritik
Vie presne, čo všetko je zlé, čo sa malo urobiť inak, že všetci sú neschopní a diletanti, mlčí však, ak sa niečo podarí – chváliť nevie. A ak aj niečo k tomu povie, tak si skôr nájde nejaký chybičku, aby tento úspech zhodil.

Klebetník
Takýto človek vyrušuje ostatných pri práci, narúša chod vo firme a ničí vzťahy.

Skúpy na informácie
Má zdroj k informáciám, no nechá sa ich pre seba, pretože ak by ich prezradil, mohli by vám pomôcť uspieť. A to on predsa nechce. Potom to často dopadne tak, že sa dozvedáte o novinkách vo firme ako posledný, chýba vám základ, neviete nič o termínoch a keď sa niečo nepodarí, vina je na vás.

Ako bojovať proti šikane na pracovisku?

Je ťažké, ak ste na celú túto situáciu sám/sama, bez podpory. Pokúste sa o tomto probléme hovoriť s vašimi kolegami. Je možné, že zistíte, že aj váš kolega/kolegyňa zažívajú s problematickou osobou presne to isté čo vy. To vás môže mobilizovať.

Nie vždy to však takto funguje. Ak vo firme nemáte podporu, situácia zostáva vo vašich rukách. Snažte sa vždy elegantne reagovať na negatívne poznámky, napríklad „Upokoj sa, dobre?“ alebo „Už sa zastav, stačilo“. Taktiež je dôležité zaznamenávať si všetko, čo sa vám na pracovisku deje. Každý jeden akt šikanovania, deň, dátum, miesto, kde sa to odohralo. Všetko si zaznamenávajte. Odkladajte si e-maily, v ktorých vás ponižuje a uráža.

S týmito dôkazmi by ste mali osloviť vášho nadriadeného, prípadne ísť s nimi na HR oddelenie a oboznámiť ich s vašou situáciou. Nadriadený alebo HR manažér môže priniesť niekoľko riešení: buď vás oddeliť od problematického kolegu alebo poslúži ako prostredník, spolu s ktorým môžete vaše problémy prebrať priamo zoči-voči osobe, ktorá vás šikanuje.

Ak nepomôže ani to, ostáva už len jediná možnosť – zmeniť prácu. Vaše zdravie a spokojnosť sú dôležitejšie než peniaze, ktoré zarábate. Na druhú stranu, naozaj chcete pracovať v spoločnosti, ktorá sa nestará o spokojnosť svojich zamestnancov a nerieši ich problémy?

Viac o téme: Práca Šikana
  • Autor: © Zoznam/ext
  • Zdroj: Zdroj: monster; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy