Aby služobná cesta nebola fiasko: Ako sa na nej správať, aby ste si pred šéfom neurobili hanbu

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Máte prácu, ktorá vám umožňuje cestovať? Ste často vysielaný na služobné cesty? Mnohí zamestnanci to považujú za benefit. Môžu tak aspoň na čas prerušiť stereotyp v práci, zažiť zmenu, vidieť iné mestá či krajiny. Vedeli ste však, že existuje niekoľko pravidiel, ktoré by ste mali na služobnej ceste dodržiavať? Pozrite sa, čo by ste na nej mali a naopak, čo rozhodne nemali robiť.

 

 

 

  1. Nevykašlite sa na spánok
    Mnohí zamestnanci berú služobnú cestu ako dovolenku. Preto sa "odtrhnú z reťaze" a okrem pracovných povinností si vyhodia z kopýtka. Zabávajú sa, navštevujú rôzne podniky, popíjajú - a potom im ostáva malo času na spánok. Ak vás však čakajú dôležité stretnutia, doprajte si pred nimi dostatočný spánok, aby ste vedeli pohotovo reagovať a predviedli čo najlepší výkon.
  2. Nepodceňte rezerváciu hotela
    Ak viete, že máte naplánovanú pracovnú cestu v termíne, v ktorom sa koná veľké spoločenské podujatie, nenechávajte si rezerváciu hotela na poslednú chvíľu.  Riešte vaše ubytovanie čo najskôr, aby ste si zaistili, že nebudete bývať od hlavného diania príliš ďaleko, a tak väčšinu času strávite dochádzaním na miesto podujatia.
  3. Pripravte sa
    Na všetko, čo budete na pracovnej ceste potrebovať. Budete si chcieť prenajať auto? Ako sa dosatnete z letiska na hotel? Máte dostatok financií so sebou? Ešte pred odchodom si nachystajte všetko podstatné - doklady, letenky, lístky.
  4. Najprv biznis, potom zábava
    Pri plánovaní služobnej cesty, na ktorej ide o biznis, no máte vyhradený aj voľný čas na spoznávanie krajiny, si najskôr naplánujte obchodnú časť a až potom všetko ostatné. Ak to spravíte opačne, oddýchnutý a zrelaxovaný neostanete dlho, a najmä bude stále pred vami vedomie, že vás čaká niečo veľmi dôležité a vážne.
  5. Oprášte si jazyk/naučte sa základy, ak cestujete do zahraničia
    Najmä ak cudzí jazyk nepoužívate v pracovnej komunikácii bežne. Oprášte si terminológiu z vašej pracovnej oblasti, prípadne sa naučte aspoň pár základných slovíčok z jazyka, ktorým hovoria vaši obchodní partneri. Uvidíte, že ich takouto maličkosťou potešíte.
  6. Nezjedzte a nevypite celý minibar na izbe
    Poviete si, že to predsa platí firma? Áno, možno sa vám zdá, že si na služobnej ceste môžete vyhodiť z kopýtka a nechať všetko na vašu spoločnosť, predstavte si však, ako to bude vyzerať, ak prídete s obrovským účtom a nevydareným kšeftom. Samozrejme, na služobnej ceste nemusíte žiť asketicky, správajte sa však tak, aby ste firmu vaším výletom nezruinovali. 
  7. Ponechajte si čas na zábavu
    Nepridali ste si „bonusový deň“ počas služobnej cesty v úžasnej metropole sveta? Nabudúce určite takúto chybu nespravte a nechajte si deň na prehliadku mesta a oddych po náročných stretnutiach a prezentáciách.

 

Viac o téme: Služobná cesta
  • Autor: © Zoznam/kch, es
  • Zdroj: Zdroj: forbes; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy