Mať vysoké IQ nie je med lízať: Tieto problémy zažívajú iba ľudia s nadpriemernou inteligenciou

Ľudia s vysokým IQ sú často považovaní za šťastlivcov. Všetci si myslia a predpokladajú, že vďaka svojmu intelektu majú ľahší život, že mnohé veci sú pre nich oveľa jednoduchšie. Nie je to však tak, ako sa môže na prvý pohľad zdať. Nadpriemerne inteligentných ľudí často trápia mnohé problémy. Viete, aké sú tie najčastejšie? Možno vám niektoré z nich budú dobre známe.

 

 

 

 

  1. Sú na seba veľmi prísni
    Inteligentný človek väčšinou presne vie, čo chce v živote dosiahnuť. Chce mať dobrú kariéru, viac peňazí a lepšie vzťahy. Ak však niečo z toho nedosahuje, dostáva sa pod veľký tlak a cíti sa nespokojný. Ak sa život neuberá tým smerom, aký si inteligentný človek predstavuje a plánuje, obviňuje sám seba a je k sebe veľmi kritický, niekedy až prehnane.
  2. Ťažšie si hľadajú priateľov
    Vrana k vrane sadá, rovný rovného si hľadá. Inteligentný človek si za priateľov vyberá ľudí, ktorí sú na tom v oblasti IQ na podobnej úrovni. Mnohí z nich majú zvláštne nároky na priateľské vzťahy, vyžadujú, aby človek vedel nahliadnuť do ich vnútorného sveta a jeho fungovania. Aj preto si priateľov vyberajú opatrne a uprednostňujú radšej zopár hlbších vzťahov, než veľké množstvo povrchných.
  3. Často sa trápia vlastnými úvahami a analýzami
    Inteligentní ľudia si veľmi dobre zvažujú plusy a mínusy, než konečne spravia rozhodnutie. Veľmi často sa zaoberajú otázkou „čo ak?“, niekedy sa tým možno až zbytočne dlho trápia. Ľudia s nadpriemerným IQ sú perfekcionisti a za každých okolností sa snažia dosiahnuť najlepšie výsledky.
  4. Často sa nechajú limitovať svojou inteligenciou
    Inteligentní ľudia väčšinou nemajú problém porozumieť hocičomu. Ak sa však niekomu rozhodnú niečo vysvetliť, no daná osoba tomu nerozumie, rýchlo strácajú trpezlivosť a nemajú pochopenie pre nechápavosť. Aj preto majú občas problémy s nadväzovaním nových vzťahov.
  5. Byť šťastným je ťažké
    Ľudia s vysokým IQ by radi boli viac flegmatickí, pohodoví a nezaoberali sa toľkými podrobnosťami, analyzovaním a zvažovaním. Pocit šťastia totiž vyplýva aj z toho, že občas proste akceptujeme život taký, aký je. Ak ho však začneme príliš rozoberať, ťažko si začneme užívať a tešiť sa zo všetkých, aj nedokonalých drobností. Aj preto nadpriemerne inteligentní ľudia majú mnohokrát problém byť šťastní, pretože v ich hlave je toho veľa, čo potrebujú analyzovať, zvážiť, prehodnotiť a usporiadať. 
Viac o téme: Inteligencia IQ
  • Autor: © Zoznam/es
  • Zdroj: Zdroj: lifehack;Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy