Chcete sa stať generálnym riaditeľom? Tieto vlastnosti vám nemôžu chýbať

Martin Kubala, riaditeľ spoločnosti Hewlett-Packard Slovakia a predseda správnej rady organizácie Junior Achievement Slovensko.Martin Kubala, riaditeľ spoločnosti Hewlett-Packard Slovakia a predseda správnej rady organizácie Junior Achievement Slovensko.

Pozícia generálny riaditeľ. Znie to dobre, však? Pre väčšinu ľudí s vysokou kvalifikáciou je veľkou túžbou a dôležitým míľnikom v kariére stať sa práve generálnym riaditeľom. Či už sa generálnym riaditeľom stanete šplhaním sa na kariérnom rebríčku alebo založením vlastnej firmy, to najdôležitejšie je, aby ste boli mimoriadne nadaný. Byť na tejto pozícii totiž znamená zaslúžiť si rešpekt a inšpirovať celú firmu a ľudí v nej, aby odviedli čo najlepšiu prácu a spoločnosť tak prosperovala. Ak sa vám to nepodarí, status generálneho riaditeľa si dlho užívať nebudete.

Pozrite sa, aké nevyhnutné vlastnosti a zručnosti by mal mať každý generálny riaditeľ.

  1. Vášeň
    Tí najlepší generálni riaditelia sú pre svoju prácu zapálení. Vášeň pochádza zo silného spojenia s vašou misiou, víziou a cieľmi. Bez tejto vášne človek nedokáže pochopiť spoločnosť, viesť ju a priviesť k úspechu.
  2. Vízia
    Aby sa človek stal generálnym riaditeľom, potrebuje víziu. Inšpirujte sa napríklad Steveom Jobsom. Musíte byť schopný presvedčivo komunikovať vašu víziu, musíte vedieť inšpirovať, motivovať a viesť ostatných, aby prispeli k jej úspechu.
  3. Odhodlanie a odvaha
    Skvelý generálny riaditeľ vie prevziať zodpovednosť za strategické smerovanie spoločnosti a vie modelovať víziu prostredníctvom činov, nie len slov. Generálny riaditeľ potrebuje odhodlanie, bystrosť a odvahu.
  4. Rozhodnosť
    Tí najlepší generálni riaditelia sú vizionármi, silnými komunikátormi a tvorcami kultúr. Ďalšia vlastnosť, ktorá im nesmie chýbať, je rozhodnosť. Ale pozor, generálni riaditelia rozhodnutia nerobia sami, nie sú slepo presvedčení, že len ich postoj a názor je ten najlepší. Zapájajú sa do otvorených dialógov, zhromažďujú informácie a vypočujú si mnoho názorov. Až potom sa rozhodnú.
  5. Inteligencia a sebavedomie
    Čím vyššie stúpate, tým väčší vplyv môže mať každé vaše rozhodnutie. Generálni riaditelia musia byť inteligentní a sebavedomí, aby dokázali po svojom boku zhromaždiť tých najlepších ľudí, ktorí sú sami o sebe lídrami. Tak môžu získať dostatok informácií na to, aby mohli robiť rozhodnutia.
  6. Blízkosť k ľuďom
    Vízia, húževnatosť, vášeň a odhodlanie sú dôležité vlastnosti, ktoré by mal mať generálny riaditeľ. Jeden aspekt je ale často prehliadaný, a to dôležitosť prepojenia sa s kultúrou spoločnosti - teda s ľuďmi, ktorí vo firme pracujú. Väčšina generálnych riaditeľov je však vzdialená od ľudí, ktorí tvoria a poháňajú biznis. Najpôsobivejší generálni riaditelia sa snažia osobne spojiť s firemnou kultúrou, zamestnancami spoločnosti a budovať si s nimi vzťahy a vzájomnú dôveru.
  7. Zvedavosť
    Tí najlepší generálni riaditelia sú zvedaví a dokážu sa pýtať majstrovské otázky, aby dokázali zhodnotiť situáciu a možnosť úspechu. Nepredstierajú, že všetko vedia, všade boli a že poznajú všetky odpovede. Vedia že existuje viacero možností a alternatív a oni si šikovne vyberú tú najlepšiu.
  8. Emocionálna inteligencia
    Generálny riaditeľ je jadrom spoločnosti. Sila, hodnoty a osobné boje sa odrážajú v organizácii ako celku. Emocionálne inteligentní lídri sú potrební pre emocionálne inteligentné spoločnosti.
  9. Zručnosť v budovaní vzťahov
    Schopnosť vytvoriť hlboké a dôveryhodné vzťahy je najlepší spôsob, ako spoznať úspešného generálneho riaditeľa.
  10. Vedieť prijať prekážky
    Skutočný generálny riaditeľ chápe, že prekážky sú súčasťou cesty. Vidí ich však ako požehnanie, ktoré mu umožňuje získavať nové zručnosti, rásť, pracovať na sebe a zlepšovať sa.
Viac o téme: Generálny riaditeľ Šéf
  • Autor: © Zoznam/kch, red.
  • Zdroj: Zdroj: forbes

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy