4 veci, ktoré by mal urobiť so svojimi peniazmi každý pred 40-kou: Nepozabudnite sa, inak to môže skončiť smutne

Zdroj: Getty Images

Roky utekajú, človek starne a občas sa stane, že sa ani nenazdá a polovica života je za ním. Nikto nevie, čo budúcnosť prinesie, treba však rátať so všetkým. Aj preto sa odporúča, aby človek nečakal na to najhoršie, ale poriadne sa pripravil na to, čo môže prísť. Dôchodok, choroba alebo výpoveď – toto všetko sa raz bude týkať každého. Ak však pohnete rozumom, dokážete sa na všetky situácie pripraviť. Stačí urobiť tieto štyri veci a čím skôr s nimi začnete, tým lepšie.

 

 

  1. Snažte sa zbaviť dlhov
    Zobrali ste si hypotéku alebo spotrebný úver? Snažte sa ich splatiť čím skôr, vo veku, kedy máte veľa príležitostí a šancí dobre si zarobiť. Po 40-ke by ste mali byť ideálne bez rôznych finančných záväzkov, prípadne s malou sumou, ktorú nebudete mať problém splatiť.
  2. Maximalizujte svoje sporenie na dôchodok
    Na dôchodok treba myslieť poriadne dopredu, bude neskoro, ak sa ním začnete zaoberať pár rokov pred ním. Odkladajte si peniaze na dôchodok, vytvárajte si zásobu, z ktorej budete môcť existovať, keď príde dôchodkový vek.
  3. Zautomatizujte si svoje úspory
    Aby ste si peniaze naozaj odložili a nestalo sa, že ste „zabudli“, alebo „nestihli, lebo peniaze sa už minuli“, nastavte si automatické sporenie. Jednoduchý trvalý príkaz zabezpečí, že hneď ako vám príde výplata, sa peniaze z vášho účtu presunú na sporiaci účet. Tak ich nebudete môcť minúť na zbytočnosti.
  4. Vytvorte si rezervu na horšie časy
    Nikdy neviete, čo sa môže prihodiť, preto sa odporúča byť radšej pesimistom a vidieť veci čierne, aby ste boli dostatočne motivovaný odkladať si čo najviac peňazí a vytvárať si rezervný fond na horšie časy. Odporúča sa, aby výška vašej rezervy predstavovala približne šesť vašich mesačných platov. To si však len tak odložiť dokáže málokto. Nie je to však nesplniteľné – začnite aspoň v malom.

  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: pennyhoarder; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy