10 vecí, ktoré budete v starobe ľutovať, že ste ich neurobili: Nečakajte, kým bude neskoro

Zdroj: thinkstockphotos.com

Možno ste vo veku, kedy si neuvedomujete, ako rýchlo čas plynie. Človek si je len málokedy vedomý, že život uteká, že nečaká, kým sa spamätáme. Roky ubiehajú a ak čas, ktorý máme, nevyužívame rozumne, môže sa stať, že budeme mnohé ľutovať. Aké veci by sme mali stihnúť, kým ešte máme dostatok času?

 

 

 

 

  1. Necestovali ste, keď ste mali príležitosť
    Keď ste starší, niektoré veci sú už komplikovanejšie, taktiež ak už máte rodinu a deti, necestuje sa tak jednoducho ako mladým ľuďom, ktorí sa zbalia do jedného batoha a vyrazia. Ani to však neznamená, že by ste nemali cestovať. Využite každú príležitosť, ktorú máte a obohacujte svoj svet.
  2. Nenaučili ste sa cudzí jazyk
    Platí totiž staré známe: Koľko rečí vieš, toľkokrát si človekom. A keď je človek mladý, učenie je ľahšie ako vo vyššom veku.
  3. Nemali ste odvahu prerušiť toxický vzťah
    Čím dlhšie totiž v takomto vzťahu ostávate, tým viac sám sebe ubližujete. Predstavte si tú slobodu, voľnosť a úžasný pocit, keď sa rozlúčite s človekom, ktorý pre váš život nie je prínosom. Najdôležitejšie je však uvedomiť si, že niektoré vzťahy v živote naozaj nepotrebujete.
  4. Báli ste sa vyskúšať nové veci
    Je totiž veľmi pravdepodobné, že si s odstupom času budete vyčítať, že ste boli príliš pohodlný a nechceli opustiť svoju komfortnú zónu.
  5. Zanedbávali ste fyzickú aktivitu
    Možno si myslíte, že cvičenie nepotrebujete, pretože nemáte nadváhu a nepotrebujete sa hýbať. Zdravý životný štýl, v ktorom nechýba fyzická aktivita, vám však zaručí dlhý a spokojný život. Predstavte si totiž, čo s nami robí každodenné niekoľkohodinové sedenie, ako trpí naša chrbtica - a nielen tá.
  6. Zostali ste príliš dlho v hroznej práci
    Máte hrozného šéfa, ktorý vás šikanuje, ponižuje a uráža, vy však aj tak ostávate, pretože potrebujete z niečoho žiť? Mnohí takto uvažujú, neuvedomujú si však, že na svete neexistuje iba jedna jediná spoločnosť, kde sa môžete zamestnať. Nenechajte si ubližovať a ani neubližujte sami sebe tým, že ostávate na mieste, ktoré vás psychicky ničí. Vaše zdravie je viac ako peniaze, ktoré zarobíte.
  7. Uprednostnili ste sny iných, nie svoje
    Vaši rodičia chceli, aby ste sa vydali kariérou, ktorú si pre vás vysnívali? Robili ste vždy to, čo od vás ľudia okolo vás požadovali? Prečo by ste sa mali vzdávať svojich snov? V starobe to bude ľutovať. Akceptujte rady svojho najbližšieho okolia, nezabúdajte však na to, aby ste boli aj vy spokojný.
  8. Venovali ste príliš veľa času práci
    Chcete si budovať kariéru a dosiahnuť to čo najvyššie? To je pekný cieľ, nezabudnite však popri jeho plnení aj na svoju rodinu a blízkych. Môže sa totiž ľahko stať, že pri naháňaní sa za kariérou ostanete úplne sám, prípadne sa do vášho života dostanú ľudia, ktorí sa budú chcieť len priživiť na vašom úspechu.
  9. Báli ste sa povedať ľuďom okolo vás, že ich máte radi
    Partnerovi, deťom, vašim rodičom či starým rodičom by ste tieto slová mali opakovať tak často, ako sa len dá. Nikto z nás nevie, ako dlho to bude a raz môže byť neskoro. Trávte čo najviac času s ľuďmi, ktorí sú vám najbližší. Ostanú vám krásne spomienky, ktoré vám už nikto nevezme. Niekedy totiž môže byť na výčitky, že ste s rodinou boli málo a nemuseli ste toľko času tráviť v práci, už neskoro.
  10. Neboli ste vďačný za to, čo ste mali
    Máte pocit, že by ste sa mohli mať lepšie? Že by ste mohli mať väčší byt či dom, lepšie auto či vyšší plat? Áno, to všetko by vám pravdepodobne spríjemnilo život oveľa viac, niekedy však zabúdame na základné veci. Ste zdravý? Máte fungujúci vzťah? Máte okolo seba dobrých ľudí, súdržnú rodinu? Mnohé z tohto človek vníma ako samozrejmosť, až kým to nestratí. Neurobte podobnú chybu aj vy. 
Viac o téme: Staroba Plány Životné ciele
  • Autor: © Zoznam/es
  • Zdroj: Zdroj: ewao; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy