7 overených vecí, ktoré by mal v práci urobiť každý nováčik: Možno ste zelenáč, no takto si všetkých získate

Zdroj: thinkstockphotos.com

Nastúpiť do novej práce je skutočne vzrušujúce. Úspešne ste zvládli pohovor, spoznali ste váš nový tím a teraz ste na svojom novom pracovisku. Určite cítite trošku nervozitu z toho, čo príde. Nenechajte sa však pohltiť stresom a obavami, buďte sebavedomý, nadšený a zapálený pre svoje nové povinnosti. Aké veci by ste mali urobiť, keď ste v novej práci?

 


 

  1. Vytvorte si dobré vzťahy
    Práca je práca a vy si v nej musíte plniť svoje povinnosti. Veľmi dôležité je však aj vychádzať s ľuďmi v práci, s vašimi kolegami. Už počas prvých dní a mesiacov by ste sa mali snažiť budovať si s nimi vzťahy, čo najviac preniknúť do firemnej kultúry a zistiť, ako veci v danej spoločnosti fungujú.
  2. Nastavte si jasné ciele
    Ešte pred tým, ako nastúpite do novej roly, je dôležité nastaviť si svoje ciele do budúcna. Sadnite si s vaším nadriadeným a porozprávajte sa s ním o vašej pozícii. Ako sa bude vyhodnocovať vaša aktivita, ako sa budú merať výsledky vašej práce? Na tieto otázky by ste mali získať odpovede hneď na začiatku.
  3. Budujte si svoju značku
    Už počas prvých týždňov a mesiacov vo vašej novej práci by ste mali ukázať, čo dokážete a čo ovládate. Pustite sa do nových projektov a úloh so zapálením, pracujte tvrdo a nesťažujte sa. Ukážte, čo vaším príchodom firma získala.
  4. Nájdite svoje smerovanie
    Získať novú prácu prináša dve výhody. Nielenže získate zamestnanie, zmysel života a pravidelný príjem, môže to byť zároveň skvelý krok na vašej novej kariérnej ceste. Stanovte si, čo sa chcete na novom mieste naučiť a kam by vás tieto skúsenosti mali dostať.
  5. Nájdite si niekoho, koho sa môžete pýtať „hlúpe otázky“
    Keď ste v práci nováčikom, vždy je dobré mať poruke kolegu, ktorý bude pre vás počas prvotného obdobia akýmsi tútorom, niekým, koho sa môžete spýtať na čokoľvek – aj tie hlúpe otázky. Niektoré spoločnosti automaticky novým zamestnancom takéhoto tútora prideľujú, ak to nie je váš prípad, rozhýbte sa sami. Je to skvelý spôsob, ako si budovať vzťahy vo firme.
  6. Uvedomte si, že každý bol niekde nováčikom
    Ak ste nervózny zo stretnutia s vaším nadriadeným či s niekým z vedenia spoločnosti, upokojte sa tým, že každý bol raz vo firme nováčikom. Nemáte sa čoho obávať a pripomeňte si, že tieto pocity ako stres či strach sú úplne prirodzené.
  7. Doprajte si poriadny oddych 
    Začať v novej práci je náročné. Ste neustále zahlcovaný novými informáciami a novými pravidlami, je preto dôležité si po skončení pracovného dňa dobre oddýchnuť. Doprajte si dostatok spánku, jedzte zdravé a chutné jedlo, pite dostatok vody, aby ste boli svieži a hydratovaný. Tieto činnosti sú to najmenej, čo môžete urobiť pre to, aby ste boli v práci výkonný.
 

 

 
Viac o téme: Nováčik Nová práca
  • Autor: © Zoznam/es
  • Zdroj: droj: undercoverrecruiter.com; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy