8 vecí, ktoré nikdy nepovedzte svojim kolegom

Zdroj: Getty Images

Viete, ktoré veci by ste kolegom v práci nikdy nemali povedať? Ak si nechcete vyrobiť trápny moment alebo sa zapísať medzi kolegami ako klebetník, mali by ste zvážiť, ako sa v zamestnaní správate a čo rozprávate. Pozrite si osem základných vecí, ktoré by ste v práci nemali urobiť alebo vyriecť, inak môže utrpieť vaša kariéra.

 

 

 

 

  1. Nepožičiavajte si od nich peniaze
    Nech si aj s kolegami dobre rozumiete a ste zároveň priateľmi, nepožičiavajte si od nich peniaze. Tie totiž dokázali pokaziť už veľa vzťahov. Kolega, od ktorého ste si požičali peniaze, totiž môže mať inú predstavu o tom, kedy mu ich vrátite. Ak by sa náhodou stalo, že by ste ich nemohli vrátiť, výrazne vám to skomplikuje fungovanie na pracovisku. Zároveň sa to rýchlo môže rozšíriť medzi ostatných kolegov a vy získate povesť nezodpovedného dlžníka.
  2. Neponižujte ich a nenadávajte im
    Možno sa vaši kolegovia naozaj pýtajú hlúposti a sú totálni zmätkári, vy sa však vždy správajte ako profesionál a buďte k nim slušný. Neschopných ľudí si kolegovia vo firme všimnú, taktiež však aj tých, ktorí sú nepríjemní, arogantní a ponižujúci ostatných. Človek, ktorý v danej firme nemá čo robiť, z nej skôr či neskôr zmizne, vy si však vždy zachovajte povesť človeka, s ktorými sa príjemne spolupracuje.
  3. Nepoužívajte slovo „úprimne“
    Môže to totiž naznačiť, že inokedy so svojimi kolegami nehovoríte úprimne. Chcete, aby si o vás mysleli, že inokedy im len „tlačíte kaleráby do hlavy?“
  4. Nerozširujte klebety
    Ak si totiž vybudujete povesť človeka, ktorý neustále šíri klebety, ľudia vám nebudú dôverovať. Budú si totiž myslieť, že aj ich tajomstvo, s ktorým by sa vám zverili, by ste rozšírili po celej firme.
  5. Nepýtajte sa kolegyne, či je tehotná
    Jednak to naozaj nie je vaša starosť, kolegyňa by vám túto správu mala oznámiť sama z vlastnej vôle. A po druhé si tým možno ušetríte pekný trapas, pretože kolegyňa mohla len náhle pribrať.
  6. Snažte sa nezačínať vetu „Ja si myslím“
    Buď si niečo myslíte alebo ste o tom presvedčený. Fráza „Ja si myslím“ vám možno pomáha vo vyjadrovaní, určite však nechcete byť vnímaný ako človek, ktorý sa k niečomu vyjadruje iba preto, že si niečo myslí. Ak chcete niečo povedať, povedzte, že váš návrh je takýto a podložte to konkrétnymi číslami či ukážkami.
  7. Nekomentujte, či kolegovi/kolegyni pristane nový kus oblečenia
    Sexuálny harašment je na pracovisku problém. Ak sa takémuto niečomu chcete v zamestnaní vyhnúť, odpustite si prehnané komplimenty na výzor a oblečenie vašich kolegov či kolegýň. Nikto nehovorí, že sa nemôžete pozrieť, ak však začnete so štipľavými poznámkami, nečakajte, že si tým niekoho z vašich kolegov získate, skôr naopak. Jednoduchý kompliment nikoho neurazí, vždy však dodržujte hranice slušného správania.
  8. Nedávajte svojim kolegom neslušné návrhy - ani zo žartu
    Neslušné návrhy sú odpudzujúce, a to dokonca aj keď ich myslíte len zo žartu. Sú vtipy, na ktorých sa zabáva iba ich autor, dobre si preto všímajte, ako sa tvári druhá strana, s ktorou žartujete. Nie je ťažké zistiť, či sú vaše reči ľuďom príjemné alebo nie. Vždy myslite na to, že ste v zamestnaní a nech sú vaši kolegovia alebo kolegyne akokoľvek atraktívne, nie ste na diskotéke či v bare, aby ste s nimi flirtovali a dávali im – aj nepriamo, neslušné návrhy.
Viac o téme: Kolegovia Vzťahy na pracovisku
  • Autor: © Zoznam/es
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy