Závidíte kolegovi úspech a peniaze? Môžete sa durdiť a preklínať ho, radšej ale urobte toto a začne sa dariť aj vám

Vašu známu v práci povýšili, hoci je v práci iba rok? Vášmu kolegovi zvýšili plat, hoci nemáte pocit, že je šikovnejší ako vy? Takéto situácie človeka nahnevajú aj zamrzia a často sa objaví aj závisť. Nezostaňte však len pri tom. Durdiť sa, preklínať tých, ktorým sa darí, závidieť im, čo všetko sa im podarilo? Živiť v sebe negatívne pocity vám nijako nepomôže. Namiesto toho stačí urobiť toto a uvidíte, že dariť sa začne konečne aj vám.

 

 

Ak vášmu kolegovi zvýšili plat

Začali ste na rovnakej sume, no on teraz zarába o 10% viac ako vy. A vám pritom nebol zvyšovaný plat už dva roky. To nahnevá, však? Namiesto hnevu a urazenia sa by ste sa na to ale mali pozrieť z tej lepšej stránky. Firma má peniaze na zvyšovanie platov a vy si tak môžete pripraviť plán, ako požiadať o navýšenie mzdy. Spíšte si všetky vaše doterajšie úspechy a dohodnite si stretnutie s nadriadeným. Ak dostanete zamietavú odpoveď, spýtajte sa prečo.

 

Ak vášho kolegu povýšili

Ste vo firme dlhšie ako on, no aj tak vás už predbehol a povýšili ho. Hnev, prekvapenie a do istej miery aj závisť sú namieste, nedovoľte im však, aby tam zostali dlho. Namiesto toho urobte niečo, čím môžete situácie zlepšiť aj vo svoj prospech. Dohodnite si stretnutie s nadriadeným a spýtajte sa, prečo povýšili práve vášho kolegu. Možno sa dozviete niečo o vašich slabých miestach, na ktorých môžete začať pracovať a odstrániť ich. Nebojte sa vypočuť si kritiku na svoju osobu, môže vás to len posunúť. Využite ju vo svoj prospech, začnite na sebe pracovať, získajte nové zručnosti, ktoré vám v budúcnosti zaistia povýšenie.

 

Bývalý kolega si našiel novú skvelú prácu

A vy stále tvrdnete v tej starej, z ktorej ste už miliónkrát hovorili, že odídete. Počúvate, ako sa tam má skvelo, ako sa oňho starajú. On má v novom zamestnaní s kolegami spoločné raňajky, vy sa v práci nudíte a tešíte iba na obed. On nadšene opisuje nové výzvy a vy očami posúvate ručičky na hodinách, nech už môžete ísť domov. Nezáviďte mu však. Radšej to vnímajte ako šancu na vašu zmenu, inšpirujte sa ním. Opýtajte sa sám seba, čo by vás urobilo šťastným. Ak zistíte, že vaše súčasné zamestnanie je pre vás skôr utrpením, nič vám nebráni nájsť si nové, lepšie, v ktorom sa budete cítiť rovnako skvelo, ako váš známy.

Viac o téme: Peniaze Kolega Úspech Závisť
  • Autor: © Zoznam/ext
  • Zdroj: Zdroj: monster; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy