8 vecí, ktoré zajtra urobte v práci a uvidíte, že vás kolegovia začnú zbožňovať

Zdroj: Getty Images

Či si to priznáte alebo nie, určite aj vy kútiku duše túžite byť obľúbeným. A to aj v práci, kde každý deň tráviť veľa času. Trápi vás, že vás kolegovia nevolajú na piatkové spoločné obedy? Že sa diskusia pri rannej káve v kuchynke vaším príchodom zastaví? Môže to znamenať, že robíte niečo, čo vašim kolegom nie úplne sedí. Staňte sa obľúbeným kolegom a človekom - dá sa to celkom jednoducho. Stačí, ak si osvojíte týchto osem návykov.

 

 

  1. Netvárte sa, že viete všetko
    Ľudia nemajú radi jedincov typu "všadebol" či "všetkovie". Obľúbení ľudia si vedia priznať, že nemusia vedieť všetko a radi sa nechajú poučiť od iných.
  2. Riešte svoje záležitosti, nie iných
    Najmenej obľúbení sú ľudia, ktorí majú pocit, že musia riešiť vzťahy, situácie a problémy iných. Hodnotia správanie iných, kritizujú ich, niekedy dokonca osudzujú. Sami si pritom nevedia pozametať pred vlastným prahom. Obľúbení ľudia vedia, že by sa mali starať predovšetkým o seba a neposudzovať iných.
  3. Odpúšťajte
    Prechovávanie nenávisti, hnevu či zatrpknusti voči iným vám škodí. O to viac, ako to trvá dlhobobo. Ľudia, ktorí dbajú na dobré vzťahy s ostatnými, vedia, že treba vedieť odpúšťať. Samozrejme, ak im niekto ublížil či ich podrazil, budú si to pamätať a odrazí sa to aj na ich dôvere v daného človeka. Ich veľkosť však spočíva v tom, že sú schopní odpustiť.  
  4. Buďte trpezlivý
    Ľudia, ktorí sú obľúbení a ktorým ľudia dôverujú, majú obrovský zmysel pre trpezlivosť. Vedia, že niektoré veci nemožno urýchliť. Ponúkajú ostatným možnosť rozvíjať, doprajú im priestor na rozvoj, vedia tiež, že človek niekedy potrebuje dostať aj druhú šancu. Aj preto si ich spoločnosť a ich okolie váži. 
  5. Často skladajte komplimenty
    Ľudia, ktorí sa neboja chváliť, oceniť či uznať, že niečo je naozaj dobré, kvalitné či pekné, sú medzi ľuďmi veľmi obľúbení. Dnes je totiž bežné sa skôr kritizovať. Pochvalu však počuť málokedy. Ak sa chcete stať človekom, ktorého ostatní vždy radi uvidia, naučte sa chváliť. Avšak pozor - buďte úprimný a nechváľte len preto, aby ste sa niekomu dostali do priazne.
  6. Na ľudoch si všímajte dobré veci
    Mnoho ľudí má tendenciu vidieť svet čierny a od ľudí očakávajú len to najhoršie. Je však dôležité zmeniť takéto myslenie. Ľudia totiž vycítia, aké energia z vás prúdi. "Prestavte sa" a začnite sa sústrediť predovšetkým na to dobré, čo v ľuďoch je. Samozrejme, určite narazíte na ľudí, od ktorých sa dobra nedočkáte, tu však platia predchádzajúce body - trpezlivosť a schopnosť odpúšťať.
  7. Naučte sa udržať tajomstvo
    Ľudia si dokážu získať priazeň ostatných aj tak, že si budujú povesť dôveryhodného človeka. Ak vaši kolegovia vedia, že sa vám môžu bez obáv zdôveriť a ich tajomstvo u vás zostane v bezpečí, častejšie sa na vás budú obracať.
  8. Buďte štedrý
    Obľúbení ľudia nerozdávajú celý svoj plat, radi sa však podelia o to, čo majú. Či už ide o ponúknutie kolegov koláčom, ktorí upiekli, rozdelenie sa s raňajkami s kolegom, ktorý nestihol raňajkovať, ale napríklad aj zdieľanie dobrej rady či užitočnej novinky. Obľúbení ľudia sú ochotní pomôcť či poradiť - v akejkoľvek situácií.
Viac o téme: Obľúbený Vzťahy s kolegami
  • Autor: © Zoznam/ext
  • Zdroj: Zdroj: lifehack; Foto: gettyimages
 
Staršie správy
Staršie správy