Neviete sa prinútiť pracovať? Na lenivosť a prokrastináciu si dajte paradajku

Zdroj: gettyimages.com

Pomysleli ste si, čo je to za hlúposť? Paradajka - ako tá môže dopomôcť k úspechu? Dobre, priznávame, nejde úplne o paradajku, ale o kuchynský časovač v tvare rajčiny (ale nielen v tomto tvare). Možno to znie zvláštne, ale vďaka funkciám kuchynského časovača môžete byť v práci oveľa produktívnejší, efektívnejší a úspešnejší! Je totiž dokonalým pomocníkom, ak sa neviete sústrediť či rozhýbať do práce. Práve kuchynský časovač sa totiž hodí, ak si chcete vyskúšať Pomodoro techniku. Že neviete, o čo ide? Čítajte ďalej.

Ak sa v poslednej dobe musíte doslova „siliť“ do práce, ak sa rozbiehate nekonečne dlho, možno bude pre vás spásou technika s názvom Pomodoro. Ide totiž o šikovný spôsob, ako sa zaručene donútite pracovať.

Technika Pomodoro vznikla v roku 1980 Francesom Cirillom. Dodnes je jedným z najpopulárnejších spôsobov time manažmentu. Funguje na princípe stanovenia si času, počas ktorého budete pracovať – zvyčajne je to 25 minút. Keď uplynie tento čas, máte prestávku. A takto sa to opakuje dookola. Každá táto 25-minútová perióda sa nazýva „pomodoro“, čo je taliansky výraz pre paradajku. Francesco Cirillo totiž pri uplatňovaní tejto metódy používal kuchynský časovač v tvare rajčiny – a od neho je aj odvodený názov tejto techniky.

Ako uplatniť Pomodoro techniku v práci

  1. Nastavte si časovač 
    Či už použijete kuchynský časovač, váš telefón alebo si na odpočítavanie nájdete iný spôsob - nezabudnite si vždy nastaviť 25 minút.
  2. Pracujte
    Žiadne výhovorky, počas týchto 25 minút sa venujte výhradne úlohám, ktoré máte splniť.
  3. Užite si prestávku
    Keď uplynie váš „pracovný čas“, máte nárok na oddych 5 minút.
  4. Postup zopakujte
    ​Ak opakujete viacero „pomodoro“ etáp, doprajte si po štyroch z nich (čo je 100 minút) väčšiu prestávku, zhruba 15-20 minút.

Túto techniku môžete vyskúšať spoločne s kolegami – vtedy sa kuchynský časovač do kancelárie hodí všetkým. Ak sa však kolegovia nebudú chcieť zapojiť do vyskúšania „paradajky“, kuchynský časovač nechajte doma. Na internete nájdete množstvo stránok, ktoré vám budú odpočítavať čas a špeciálnym tónom vás upozornia na skončenie času na prácu.

Aké výhody prináša Pomodoro technika?

Mnohí, ktorí využívajú tento spôsob time manažmentu, hovoria, že vďaka nemu sa vedia lepšia sústrediť, menej prokrastinujú a dokážu si lepšie zorganizovať svoje povinnosti. Ak máte na zozname viacero rozličných úloh, táto technika vám pomôže rýchlejšie si určiť, ktoré z nich majú vyššiu prioritu. Zároveň tak aj pomáha vyhnúť sa stresu, pretože zrazu nemusíte riešiť všetky povinnosti naraz, ale postupne. Mnohí tiež hovoria, že Pomodoro technika je užitočný spôsob, ako sa vyhnúť vyhoreniu.

Čo si myslíte o Pomodoro technike? Vyskúšate ju? Dajte nám vedieť, ako sa vám darilo.

Viac o téme: Pomodo technika
  • Autor: © Zoznam/es
  • Zdroj: Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy