Koučing pre zamestnancov aj HR manažérov: Toto sú najväčšie výhody, opisuje koučka Silvia Langermann

V rozhovore so psychologičkou a koučkou Mgr. Silviou Langermann, PCC, sme sa venovali vzťahu medzi zamestnancom a koučom. V článku sa dozviete:

  • Kedy a či vôbec zamestnanci vyhľadávajú koučing
  • Aké profesie môžu čerpať benefity z koučingového kurzu
  • Aký je rozdiel medzi koučing sedením a sedením u psychológa
  • Ako koučing dokáže ľuďom zmeniť život

Kedy zamestnanci vyhľadávajú koučing?

Zamestnanci technicky úplne nevyhľadávajú kouča. Je úlohou firmy, aby vyhľadala kouča a ponúkla tieto služby svojim zamestnancom. Napríklad business koučing je firemná záležitosť, vtedy môžem ja spolu so zamestnávateľom a jeho tímom hľadať riešenie na lepšiu komunikáciu. Vieme vo firme riešiť aj používanie asertívnej komunikácii v tíme. Zaoberáme sa tiež personálnym auditom.

Samozrejme na koučing môže ísť aj jednotlivec, pričom nezáleží na tom, či je podnikateľ alebo zamestnanec. Ak sa človek sám rozhodne navštíviť koučing sedenie, záleží len na ňom, či sa bude venovať téme kariérneho rastu alebo osobnej téme.

Aké výhody majú HR-isti, ak absolvujú kurz KOUČ 104?

Kurz KOUČ 104 je určení pre ľudí, ktorí sa chcú stať koučmi alebo túžia po osobnostnom raste. Vďaka tomuto kurzu sa špeciálne HR – isti naučia diagnostikovať osobnosti, dokážu koučovacou formou komunikovať s ľuďmi a viesť pohovory iným spôsobom, na základe ktorého rýchlo získajú dôveru uchádzača a identifikujú jeho schopnosti a skutočný zámer. Naučia sa tiež analyzovať silné a slabé stránky kandidáta o zamestnanie, ako aj samotných zamestnancov. Absolvovaním kurzu budú mať tiež k dispozícii motivačné programy, ktoré môžu neskôr aplikovať na svojom pracovisku a motivovať tak k lepším pracovným výkonom.

V čom je koučingové sedenie iné ako u psychológa?

Základným rozdielom je pohľad na minulosť a budúcnosť. Kouč smeruje sedenie s klientom skôr do budúcnosti a rieši pozitívne stránky človeka. Výsledkom každého sedenia je dosiahnutie cieľa klienta a schopnosť uskutočniť reálne kroky a posuny. Psychológ naopak vo veľkej miere rozoberá minulosť klienta. Snaží sa viesť rozhovor do čias detstva a pod.

Uvediete príklad, kedy koučing zmenil človeka (našiel si napr. lepšiu prácu, úplne zmenil smerovanie a vydal sa za svojím snom a pod.)?

Samozrejme, existujú mnohé prípady. Poznám jednu riaditeľku školy, ktorá rozbehla úspešnú firmu. Doteraz úspešne podniká. Na kurzoch uvádzam príklad tiež staršieho pána, ktorý rozbehol podnikanie a je úspešný aj so svojimi pobočkami v zahraničí. Mnoho našich absolventov sa zúčastnilo kurzu KOUČ 104 z dôvodu, že chceli zmeniť svoj život, robiť to, čo ich skutočne baví alebo nájsť, čo by to mohlo byť. Koučing nemusí byť len o profesii kouča, už samotné znalosti a pochopenie princípu prináša do života človeka obrovské pozitívne zmeny, uvidenie iných pohľadov, riešení a rozjasnenie situácií, s ktorými sa v priebehu života stretne.

Ak u zamestnanca panuje nerozhodnosť, či ísť na koučing sedenie, akým spôsobom mu ukázať, že je to pre neho len prínosné?

Každý človek je strojcom svojho šťastia. Koučing ako metóda dokáže ľuďom ukázať cestu životom, či už v profesijnom alebo osobnom smerovaní. Na každom záleží, ako sa rozhodne. So skúsenosťami s firmami, s ktorými spolupracujeme, prináša rozhodnutie podporiť ľudí formou koučingu, tímových školení, osobnostných diagnostík a pod., vysoké benefity pre rast spoločnosti a spokojnosť zamestnancov. Vyhľadať odborníka aj v tejto oblasti nie je hanba. Je to spôsob, ako sa odľahčiť a efektívne posunúť či vyjsť z problému. Za týmto účelom napr. u nás v Power Coachingu poskytujeme life koučingy, biznis koučingy, osobnostné diagnostiky, školenia, certifikovaný a akreditovaný kurz KOUČ 104, personálne audity a.i.

Koučing pre zamestnancov aj Galéria fotiek (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mgr. Silvia Langermann, PCC, kouč, psychológ, lektor Power Coaching

www.powercoaching.sk 

Viac o téme: Psychológ Kouč Langermann
  • Autor: © Zoznam/Power Coaching
  • Zdroj: PR článok

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy