Chcete začať podnikať? Máme pre vás tip: Ľudia za dotyky ochotne platia slušné peniaze

Zdroj: pixabay

Zaplatili by ste za obyčajné objatie? V posteli, od úplne cudzieho človeka? Vy možno nie, no existujú ľudia, ktorým chýbajú dotyky. A tak sú ochotní zaplatiť si len za to, že ich cudzí človek objíme. Nie je sa čomu čudovať, veď dotyk môže znížiť úzkosť, zvýšiť empatiu a navodiť pocit pohody. A práve na tom zarábajú ľudia, ktorí rozbehli svoje podnikanie ako profesionálni objímači.

Ľudia po celom svete si zakladajú biznis založený na dotýkaní sa, objímaní a túlení. Možno si v tejto chvíli ťukáte po čele, faktom však je, že dnešná doba, ktorá je veľmi neosobná a individualistická, spôsobuje, že ľuďom chýba aj obyčajný dotyk. Niektorí to v minulosti riešili návštevou erotických salónov, dnes sú už aj iné možnosti.

Pred pár rokmi si v americkom Oregone otvorila Samantha Hessová salón špeciálne na túlenie – Cuddle Up To Me (v preklade Pritúľ sa ku mne, pozn. red.). Tí, ktorí v tento nápad neuverili, majú smolu. Dnes totiž Samantha zamestnáva niekoľko expertiek na túlenie sa.

Salón má taktiež stanovený cenník. Služba môže trvať od 15 minút až do piatich hodín. Hodina stojí v prepočte od 55 do 70 eur, cena závisí od skúsenosti expertky.  Platí tiež, že pracovníčka aj klient sú celý čas oblečení. Povolené majú len objímať sa, sedieť vedľa seba, ležať, tancovať, spievať, čítať si alebo hrať hry. Po celú dobu si zákazník užíva náklonnosť a pozornosť, ktorá patrí len jemu.

Podobný biznis už aj u našich susedov

Nielen v Spojených štátoch, ale už aj v Prahe sa objavil podobný koncept. Pavel Richter mal sen založiť si podobný salón a nakoniec sa mu to aj podarilo. Jeho služby, ktoré sú spojené s masážami hlavy, krku a šije, využívajú jednotlivci, ale aj pracovné kolektívy. Firmy túto formu terapie objednávajú aj pre svojich pracovníkov, ktorí majú medzi sebou komunikačný problém.

Objatie po škandinávsky

Novú, netradičnú službu si na vlastnej koži v Londýne vyskúšal aj reportér britského Guardianu, Rhik Samadder. Pre tento experiment si vybral salón s názvom Nordic Cuddle (Škandinávske objatie), ktorý založila Rebekka Mikkolaová, pôvodom z Fínska.

Majiteľka salónu najprv drží novinára za ruku a popritom sa s ním rozpráva. Následne skúšajú objatie postojačky a spoločné dýchanie. Rebekka ho hladká po chrbte, po chvíli sa presúvajú na posteľ. Skúšajú niekoľko polôh, v rámci ktorých si vzájomne pokladajú hlavu na hruď toho druhého. Popritom sa pevne objímajú, majú prepletené nohy a masírujú si končeky prstov. „Bolo to veľmi familárne, ale zároveň aj divné a mätúce – robiť niečo takéto s človekom, ktorého ste stretli pred 20 minútami,“ opisuje svoju skúsenosť Samadder.

Mikkolaová začína každé stretnutie s klientom rozhovorom o jeho vzťahu k dotykom. Robí tak preto, aby zistila, o aký typ človeka ide a kde sú jeho hranice v oblasti dotykov. Klientovi vždy povie, čo bude robiť a spýta sa, či mu to neprekáža. Mikkolaová hovorí, že jej služba je najmä o emóciách, priznáva, že veľká časť jej zákazníkov na týchto stretnutiach plače.

Majiteľka salónu má už za sebou 1 000 hodín praxe a tvrdí, že sa doteraz nestretla s niečím nevhodným. Pokiaľ sa však niektorí klienti vracajú a objednávajú sa k rovnakému terapeutovi, ponúkne im iného.

Hmat je najsilnejší ľudský zmysel, no veľa ľudí sa mu vyhýba. Podľa Mikkolaovej však platonické dotýkanie sa znižuje pocity úzkosti, zvyšuje sebadôveru, empatiu a pocit pohody. „Láskavý kontakt umožňuje vyplavovanie hormónov lásky a dôvery – oxytocínu a zvyšuje zastúpenie hormónu šťastia – serotonínu. Znižuje tiež krvný tlak a posilňuje imunitný systém,“ tvrdí.

 

Viac o téme: Biznis Dotyky Objímanie
  • Autor: © Zoznam/ext
  • Zdroj: Zdroj: idnes, guardian; Foto: gettyimages.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy