Vladimír Furdík alias Night King: Život zo mňa spravil kaskadéra

Príjemný sympaťák s charizmou. Aj taký je Vladimír Furdík alias Nočný kráľ zo svetovo úspešného seriálu Game of Thrones. Aj keď v seriáli bol postavou, ktorej sa všetci báli, ukázalo sa, že fanúšikovia Nočného kráľa zbožňujú. Na svojom filmovom a kaskadérskom konte má však oveľa viac úlovkov. Vladimír je totiž viac ako herec. Je to skúsený kaskadér, choreograf akčných scén a predovšetkým veľmi milý človek.

 

 

Čím ste chceli byť ako malý chlapec a prečo?

Od malička som chcel byť kovboj. Už ako malý chlapec som pozeral filmy a čítal knihy s touto tematikou. Vyrastal som na mayovkách, verneovkách či iných dobrodružných knihách. Dá sa povedať, že som tieto knihy „hltal“ a veľakrát som prečítal aj celú knihu za deň. No momentálne už nemám veľa času na čítanie kníh.

 

Kedy nastal vo vašom živote ten moment a vy ste si povedali áno, chcem byť kaskadér?

Nikdy som neplánoval byť kaskadérom. Život ma spravil kaskadérom. Chcel som si splniť svoj kovbojský sen, tak som sa začal venovať jazdeniu na koňoch. Mal som šťastie, že jazdecký klub, ktorý som navštevoval, požičiaval kone pre film a tak prišiel prvý kontakt s filmom. A jedného dňa som sa zobudil a bol som kaskadér. Takže to nebolo o tom, že som to plánoval. To sa proste stalo.

 

Akú máte vyštudovanú školu?

Som mechanik stavebných strojov. No už počas štúdia som spolupracoval na rôznych filmoch. Mal som šťastie na skvelých učiteľov. Akceptovali, že som nebol dosť často v škole, veľakrát sa stalo, že som nebol v škole aj tri mesiace, takže moje vzdelanie bolo viac-menej filmové.

 

Našli ste Hollywood vy alebo si Hollywood našiel vás?

Stretli sme sa na pol ceste (smiech). Prvý kontakt s Hollywoodom bol vo filme Traja mušketieri v roku 1993 vo Viedni, kde si ma vybral režisér spomedzi asi päťdesiatich ľudí do jednej z úloh, ktorá nebola hovoriaca, pretože nie som herec. Vo filme Traja mušketieri s Charlie Sheenom a Kieferom Sutherlandom má D'artagnan vzťah s dievčaťom, ktoré má bratov a tí bratia počas celého filmu naháňajú D'artagnana a jedným z tých bratov som ja.

 

Vyskytol sa vo vašej kariére nejaký kaskadérsky kúsok, pred ktorým ste mali ozaj veľký rešpekt a možno ste sa ho aj báli?

Strach a rešpekt je vždy pred akciou, keď o danom kaskadérskom výkone premýšľate, ale nie v tom danom momente, keď sa odohráva. To už je adrenalín.  

Dosť silný rešpekt a strach je vtedy, keď musím padať z veľkých výšok a ešte pri tom musím aj celý komplet horieť a nevidím, kam padám. No keď sa zapne kamera, prichádza aj riadna dávka adrenalínu.

 

 

Mali ste aj úraz, po ktorom ste si povedali, že končíte s dráhou kaskadéra?

Úraz som mal, ale nechcel som skončiť s prácou. Chcel som sa vrátiť čím skôr na scénu. No stávalo sa mi, že som mával veľmi ťažké a náročné dni ako tomu bolo pri natáčaní česko-kanadského filmu Johanka z Arku, kde som robil dabléra jednému z hlavných hrdinov, natáčací deň mal takmer 17 hodín a veľká časť filmu sa odohrávala v daždi a v blate.

 

Hrali ste aj vo viacerých filmoch ako herec. Ktorú filmovú úlohu považujete vy osobne za najdôležitejšiu vo vašom živote? A ktorú filmovú úlohu ste si obľúbili najviac, že sa vám dobre hrala?

Čo sa týka filmových úloh, mať hereckú rolu je vlastne taký bonus, pretože som kaskadér, choreograf. Spomínam si na film, v ktorom moja postava aj rozprávala. Bol to film od talianskej produkcie, hral som piráta a film sa natáčal na Kube a v Čechách. Cítil som sa tu veľmi dobre, pretože menšie televízne produkcie sú aj menej stresujúce. Všetci sme sa navzájom poznali už dosť dlho, pretože sme spolu natáčali aj rozprávky, napríklad Princezná Fantagiro, takže vzťahy medzi nami, režisérom a štábom boli skvelé. Na natáčanie tohto filmu mám krásne spomienky.

 

Úloha Night Kinga je vo vašej kariére tiež významná, zmenilo sa niečo s touto úlohou vo vašom živote?

Momentálne pociťujem plno stresu. Nie som človek, ktorý je zvyknutý na taký rozruch. V tomto smere to zmenilo môj život. Čo sa týka mojej práce, možno som získal väčší rešpekt  v tomto biznise, aj keď ten rešpekt už dosť dlho mám. Ľudia ma poznajú, vedia, kto som, čo robím a čo dokážem a vedia, že sa môžu na moju prácu spoľahnúť. Preto dostávam ponuky. Či to zmení niečo a postúpim o stupienok vyššie, tak to neviem, ale je to samozrejme väčšia zodpovednosť. Bol by som rád, keby na Slovensku bolo práce choreografa viac. Mám rád túto prácu. Nad choreografom je vždy koordinátor. Ako choreograf robím konkrétnu vec a vytváram niečo, čo v tom filme bude. Ako koordinátor tiež vytvárate, ale musíte byť všade. Vytvárate dielo, koordinujete všetky akcie. Je to ako keď niekto píše knihu a iný hovorí o danej knihe a ja ju chcem písať.

Vladimír Furdík alias Night Galéria fotiek (2)

Hrali ste s hercami ako Daniel Craig, Tom Hiddlestone či Orlando Bloom, ako sa vám s nimi spolupracovalo? A čo Peter Dinklage? Má Peter s Tyrionom niečo spoločné?

Neviem, či má Peter s Tyrionom niečo spoločné. Podľa mňa zahral postavu Tyriona ako jednu z najlepších. Osobne si myslím, že majú podobný charakter a povahové črty, no čo sa týka žien a vína, v tomto rovnakí nie sú. Má svoju rodinu a je šťastný.

Tom Hiddesstone bol skvelý človek. Stretol som ho vo filme od Spielberga, kde som bol Tomov jazdecký dablér. Strávili sme spolu hodiny a hodiny v lese, jazdili na koňoch, rozprávali sa a vytvorili sme si výborný vzťah. Hral som aj v Thorovi, no hlavný hrdina mal svojho osobného dabléra. V tomto biznise to funguje tak, že ak je dablér za hlavného hrdinu, v tej chvíli ide dablér pod zmluvou hlavného hrdinu.

 

Ako choreograf akčných scén vytvárate bojové scény. Ktorá bojová scéna bola pre vás a aj pre vašich hereckých kolegov tá najťažšia?

V Game of Thrones v šiestej časti siedmej série. Skoordinovať hercov, ktorí tam bojujú a vôbec celú túto akciu zosúladiť bolo komplikované. Táto scéna sa natáčala skoro dva týždne. Aby to všetko časovo vychádzalo, aby herci zlikvidovali monštrá v pravý čas a v správny moment a ešte sa na seba aj herecky pozreli, toto skombinovať bolo dosť náročné. Každý herec šermuje inak. Niekedy sme museli veľmi rýchlo improvizovať. Herci nie sú šermiari a v tejto scéne režisér nechcel použiť dablérov, takže sme mali čo robiť traja, čo sme tam boli, aby sme to zvládli. Toto si myslím, že bolo ťažké.

Teraz som točil Zaklínača a tam boli tiež ťažké choreografie, pretože tam sa nebojovalo proti ľudom, ale proti monštrám. A vytvoriť bitku proti monštru nie je ľahké, pretože to monštrum si musíte predstaviť.

 

Ako kaskadér, herec a  choreograf akčných scén ste navštívili množstvo krajín. Ktorá krajina sa vám najviac páči a prečo? Akí sú tam ľudia?

Litva. Super ľudia a krásna krajina. Mesto Vilnius je neskutočné a nádherné a máte pocit, že sa čas vrátil o sto rokov späť. Krajina je úchvatná a vôbec najlepšie zážitky som mal na Litve. Samozrejme, aj iné krajiny sa mi páčia ako Thajsko, Kuba ale Litva to vyhrala. Mám rád mestá, kde nie je veľa ľudí.

 

Máte nejaké rady pre začínajúcich kaskadérov? Ako sa dostať ku kaskadérstvu, aká vlastnosť je pre kaskadéra podľa vás tá najdôležitejšia?

Chuť, odhodlanie a hlavne talent. Na internete je veľmi veľa informácii ako sa stať kaskadérom. Veľa ľudí mi píše a pýta sa ma, ako sa stať kaskadérom. Človek by si mal vo svojom okolí zistiť, kde je aká kaskadérska skupina a spraviť prvý krok. Tak zistí, či sa mu to páči. Nemusí to byť práve kaskadérska skupina, môže byť skupina, ktorá akrobaticky vystupuje na rôznych akciách, alebo bojové umenie, šermiarska skupina. Treba to len skúsiť. Mňa vychovala v tomto smere ulica a šou a to je tá najlepšia škola.   

 

Padáte, horíte, skáčete, bojujete, toto všetko vyžaduje mať skvelú kondičku. Akou formou si ju udržiavate?

Keď mám čas, tak si zabehám, vytiahnem bicykel, ale väčšinou cvičím doma. Keď robím na filme, tak z času na čas fitnes. Moje cvičenie je rýchle, dynamické, dvadsať minútové. Snažím sa dať tým dvadsiatim minútam čo najviac a odísť z fitka. Čo si človek vybuduje v mladosti, to má. Desať rokov som robil grécko-rímske zápasy, voľný štýl a teda si kondíciu už len udržujem.

 

Aký je váš najväčší sen vo svete filmu, akú postavu by ste si chceli zahrať?

Western.  

 

Veríme, že sa pánovi Furdíkovi splní jeho herecký sen a my si pozrieme tú najlepšiu westernovku všetkých čias. V mene celej redakcie mu k dnešným narodeninám želáme všetko dobré a veľa úspechov.

  • Autor: © Zoznam/kch, redakcia
  • Zdroj: Foto: Instagram, kch

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy