Pasívny agresor v práci: Nenechajte si ubližovať, koučka radí, ako si s ním poradiť

Spoznať pasívneho agresora nie je ľahké. Snaží sa váš kolega s vami manipulovať, bojkotuje komunikáciu, zámerne spôsobuje nepríjemnosti? Melody Wildingová je svetovo uznávaná koučka, ktorá upozorňuje, že nekontrolovateľné pasívne agresívne správanie na pracovisku môže narušiť morálku a prispieť k vyhoreniu, dokonca aj keď svoju prácu milujete. Žiadne pracovisko nie je dokonalé, ale je skutočne ťažké pracovať, keď stále niečo visí „vo vzduchu“ a cítiť napätie. Nemiestne komentáre, sarkazmus – to všetko sú znaky pasívnej agresie na pracovisku.

Ako rozpoznať pasívnu agresiu?

Identifikácia pasívnych a pritom agresívnych ľudí môže byť zložitá práve preto, že sa jasne nevyjadrujú. Ich slová sa nezhodujú s ich činmi. Napríklad vám kolega povie, že vám pomôže s danou úlohou a následne sa vyhovorí, že absolútne nemá čas. Znie vám to povedome?

Podľa definície sa pasívno-agresívni ľudia vyhýbajú konfliktom. Bohužiaľ, ich stratégie konflikty vytvárajú, najmä na pracovisku. Svoje negatívne pocity vyjadrujú prostredníctvom nepriamych akcií, ako sú sarkazmus, cynický postoj, nadradenosť, klebety. Pasívne agresívne správanie sa môže prejaviť v mnohých rôznych smeroch, odzbrojenie agresora nie je vždy jednoduché a priamočiare. Poradíme vám, ako pasívneho agresora odhaliť a ako si s ním poradiť.

  1. Majte svoje emócie pod kontrolou
    Urobte všetko preto, aby ste dostali svoje emócie pod kontrolu. Ak sa cítite v ohrození, existuje niekoľko techník, ktoré môžete použiť na upokojenie. Aké sú to? Dýchajte zhlboka. Prekysličí sa vám mozog a zároveň sa upokojíte. Hlavne sa nenechajte vyprovokovať a nehrajte hry pasívneho agresora. Buďte za každých okolností asertívny. Komplikácie možno očakávať v prípade, že sa jedná o vášho nadriadeného a snaha dohovoriť sa vychádza naprázdno. Je nutné rešpektovať, že pasívny agresor takto koná, a nebrať to osobne.
  2. Empatia
    K dispozícii je jednoduchý vzorec, ktorý môžete použiť, aby ste sa vzdialili od dynamiky agresie a zároveň zachovali neporušené pracovné vzťahy. Buďte empatický a namiesto seba začnite riešiť vášho kolegu, jeho problémy a sťažnosti, jeho prácu. Upriamte pozornosť na neho.
  3. Vezmite situáciu do vlastných rúk
    Tým, že otočíte situáciu, máte eso v rukáve. Niekedy pomáha odpútať pozornosť od témy. Stačí povedať dve, tri vety, ktoré s témou, ktorú riešite, nijako nesúvisia. Pasívneho agresora to vyvedie z miery, pretože premýšľa, ako zareagovať. Alebo zmeňte situáciu. Urobte niečo, čo vôbec nečaká, a nijako to nekomentujte. Pasívneho agresora to opäť zneistí a stratí pôdu pod nohami. A ak nepomáha ani to, poukážte na vášho kolegu agresora, že on vie vyriešiť každú vzniknutú situáciu, že on ostane neskoro do noci a dokončí projekty, ktoré zostali na stole. Tak ho z neho urobíte úplne bezmocného človeka. Keďže on všetko „vie“, povinnosti budú na jeho pleciach, začne zabúdať na dôležité termíny a jeho výsledky budú slabšie.
  4. Asertívne stanovte limity
    ​Keď začnete meniť spôsob, akým komunikujete s pasívnym agresorom, očakávajte odpor. Mikro-agresie sa môžu zintenzívniť, keď narušíte jeho „normálny“ spôsob komunikácie. Asertívny vzorec správania je užitočným komunikačným nástrojom, ktorý vám pomôže agresora uzemniť. Asertívna komunikácia predstavuje efektívny spôsob, ako upevniť svoje vzťahy a vyhnúť sa stresu zo vzniku konfliktu. Zvládnutie princípov asertívnej komunikácie vám poskytne podporu v ťažkých časoch a naučí vás byť zdvorilým v každej situácii. Mnoho ľudí mylne považuje asertivitu za spôsob presadzovania svojich názorov. Základom asertívnej komunikácie však je nemýliť si asertivitu s agresiou. Byť asertívnym znamená správať sa jasne, priamo a vyjadriť to, čo chcete, aby druhí porozumeli.
Viac o téme: Kolegovia Kolega Vzťahy v práci
  • Autor: © Zoznam/kch
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy