4 znaky, že ste bohatý človek, aj keď si to o sebe nemyslíte

Zdroj: thinkstock.com

Nemusíte mať obrovskú hŕbu peňazí na to, aby ste sa cítili bohatý. Veľa ľudí síce za boháčov považuje ľudí, ktorí majú luxusné autá, žijú v obrovských vilách alebo chodia niekoľkokrát ročne na drahé dovolenky. Toto však nemusí byť jediná podmienka, bohatý človek môže byť definovaný aj inak. Chcete vedieť, čo stačí k tomu, aby ste sa cítili ako boháč?

 

  1. Nemáte veľký dlh
    Nemáte požičané horibilné sumy? V tom prípade ste bohatší než si myslíte. Ak patríte medzi ľudí, ktorí majú nejakú pôžičku, no sú schopní ju splácať a ešte im ostane slušná časť peňazí, máte v živote viac než mnohí iní. Finanční poradcovia dokonca tvrdia, že väčšina ľudí robí chybu v tom, že sa pozerá na to, koľko zarábajú. Pritom by  sa skôr mali pozrieť na to, koľko peňazí im (po všetkých výdavkoch) vo finále zostane.
  2. Míňate menej než zarábate
    Poviete si, že tak predsa žije každý? Nie je to celkom tak. Faktom je, že veľmi veľa ľudí žije na dlh, míňajú viac, než si môžu dovoliť, kupujú si veci, na ktoré nemajú. Ak ale vy zarábate viac peňazí než miniete, môžete si gratulovať, darí sa vám lepšie než väčšine ľudí.
  3. Dokážete si ľahko odložiť peniaze na sporenie
    Koľko peňazí máte nasporených na horšie časy? Ukazuje sa totiž, že mnoho ľudí vôbec nemyslí na budúcnosť a nevytvára si finančnú rezervu. Ak si ale vy z platu dokážete odkladať peniaze, prestaňte mať pocit, že ste chudobný, práve naopak.
  4. Nezasekli ste sa
    Naučili ste sa rozumne hospodáriť s vašimi peniazmi? Nezasekli ste sa v zamestnaní, na konkrétnom mieste, vo vzťahu, ktorý nenávidíte, no zostávate v ňom, lebo si nemôžete dovoliť ísť niekam inam? Buďte za to vďačný, veď ste vlastne bohatý človek. Len sa pozrite okolo seba, ako žijú ľudia vo vašom okolí. Dlhy, z ktorých sa nevedia vymotať, nešťastní vo vzťahoch, pretože sú finančne závislí od druhej osoby... Možno nemáte luxusné autá, obrovské vily s bazénmi olympijských rozmerov, no aj tak ste boháč.

Viac o téme: Peniaze Bohatstvo
  • Autor: © Zoznam/ext
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider; Foto: gettyimages.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy