Peter chcel rozbehnúť vlastný e-shop, prišlo vyhorenie: Nevzdal sa a našiel riešenie, pozrite sa, čo mu pomohlo

Zdroj: Unsplash

Stalo sa vám, že v živote riešite neustále povinnosti, na ktoré nemáte čas? Neviete, ako danú situáciu alebo problém vyriešiť, tak ju radšej odkladáte na neurčito? Poznáte to, odložím to na zajtra alebo na budúci týždeň, ale v konečnom dôsledku to odložíte na neurčito.

S týmto pocitom viny a výčitkami potom bojujete z týždňa na týždeň, a ste v situácii, kedy ste stále viac demotivovaný niečo urobiť. Poviete si, veď už teraz je neskoro, tak budúci týždeň bude neskoro len o trošku viac. Nakoniec každý deň čelíte kope iných povinností a k tomu sa ešte objavia aj nečakané udalosti. Samozrejme si tiež premyslíte, ak máte chvíľku voľna, radšej ju venujete rodine, lebo rodinu máte na prvom mieste.

Zrazu zistíte, že sa vám povinnosti nahromadili a máte výčitky: „Prečo som to zase nespravil, veď som mal toľko príležitostí, keby som to konečne dokončil, nemal by som teraz výčitky; keby som využil čas efektívne a zakaždým urobil aspoň kúsok, mohlo to byť dnes už dávno hotové.“ Povzdychnete si, že v tom predsa nie som sám, že v podobnej situácii sa ocitli aj iní ľudia.

Petrov príbeh

Už od začiatku roka som bol zamotaný v tejto situácii, stále som nestíhal vybaviť to, čo bolo treba. Až kým som nenavštívil s kolegom kurz, na ktorom sme si vyskúšali koučingovú metódu kolo rovnováhy. Ide o účinnú metódu, ktorá pomáha vyriešiť nejasné alebo komplexné témy a rozloží ich na menšie časti. Vďaka tomu sa zrazu človeku situácia vyjasní a z koučingu odchádza s podrobným plánom, ako dobehnúť zameškané veci alebo dokonca ich aj predbehnúť.

Peter chcel rozbehnúť vlastný Galéria fotiek (2) Zdroj: Unsplash

Aby ste lepšie pochopili moju situáciu, opíšem vám moju skúsenosť s koučingom. Na začiatku roka som si naplánoval veľa aktivít, ktoré by mi pomohli rozbehnúť vlastný e-shop. S veľkým nadšením  a odhodlaním som začal s mojimi plánmi a ich realizáciou, až kým neprišlo vyhorenie a prokrastinácia. Neviem prečo, ale postupne som začal povinnosti odkladať. Vždy mi prišlo do cesty niečo, čo mi prekazilo plány. Raz to boli rodinné povinnosti, inokedy som bol bez energie, unavený, ale väčšinou som zostal zahltený pracovnými povinnosťami.  Preto som sa rozhodol urobiť si konkrétny plán, ktorý by mi pomohol v lepšej organizácii času. Ani to žiaľ nepomohlo, kolobeh odkladania povinností pokračoval naďalej. Už aj manželka si všimla, že čas využívam neefektívne a snažila sa ma povzbudiť, aby som prácu robil po malých krokoch. Nepomohlo mi ani to, ocitol som sa pod veľkým tlakom, ktorý som si sám vytváral v hlave. To spôsobilo moju vnútornú nespokojnosť a opätovné výčitky.

Potom ale prišlo moje vykúpenie, na koučingovom kurze sme sa učili o kole rovnováhy. Rozhodol som sa venovať téme e-shopu, keďže to som videl ako najväčší a aktuálny problém. Neveril som, že by to mohlo pomôcť. Všetko, čo som doteraz skúšal, nefungovalo. Mal som snahu danú vec riešiť, analyzovať, dokonca koučovať. Vďaka koučingu, pod dohľadom odborníka, som sa namotivoval tak, že som si hneď naplánoval urobiť prvé kroky k zmene. To, čomu som dlho neveril, zrazu prišlo a stalo sa realitou. Stanovil som si prvé malé kroky, ktoré mám urobiť a vedel som ich aj naozaj dodržať. Moja vlastná nespokojnosť so sebou samým ustúpila, pretože som začal konať. Začal som sa cítiť dobre, pretože som videl nádej, že e-shop by mohol by mohol byť reálne spustený. Zrazu sa začali kopiť objednávky a videl som veľký posun, ktorý by sa mi bez pomoci kouča a metódy, ktorú môžem uplatňovať v budúcnosti aj sám, nepodaril zrealizovať.

Klient Peter

Viac o téme: Koučing
  • Autor: © Zoznam/Power Coaching
  • Zdroj: PR článok; Foto: unsplash

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy