Začínate sa zaobľovať? Za to, že ste "tučko", pravdepodobne môže vaša práca, toto sú najrizikovejšie odvetvia

Zdroj: Getty Images

Myslíte si, že za váš zväčšujúci sa pás je zodpovedné zamestnanie, ktoré vykonávate? Toto podozrenie začína mať čoraz viac ľudí. Z prieskumu, ktorý sa zaoberal touto problematikou, vyplynulo, že až 56% amerických zamestnancov si o sebe myslí, že majú nadváhu a 45% z nich je presvedčených, že za to môže práve ich aktuálne zamestnanie. Nie sú to však len výhovorky?

V rámci spomínaného prieskumu dostali respondenti otázky aj o ich váhe s prepojením na zamestnanie, ktoré vykonávajú. Zhruba 25% opýtaných priznalo, že od nástupu do ich súčasnej práce pribrali 5 kíl. Desať percent odpovedalo, že sa im „podarilo“ pribrať o 10 kíl viac.

Nadmerné sedenie, vyčerpávajúca či stresujúca práca, pracovné vyťaženie – toto sú hlavné faktory, ktoré zamestnanci označili za vinníkov ich nadváhy. Až 51% opýtaných povedalo, že celodenné sedenie u nich viedlo k pribratiu niekoľkých kilogramov a 45% z nich priznalo, že po návrate z práce sú natoľko unavení, že nevládzu ísť do posilňovne alebo len cvičiť doma. Ďalších 38% opýtaných zas prezradilo, že sa často prejedajú, pretože tým „zaháňajú“ stres v práci.

Medzi ďalšie faktory, ktoré zamestnanci považujú sa spúšťačov ich priberania, respondenti zaradili aj pohostenia pri rôznych výročiach či oslavách v práci, či „prinútenie“ kolegami, aby sa ponúkli jedlom, ktoré do práce priniesli.

Riešenie nadváhy je jednoduché – cvičenie nám však „nevonia“

„Zdravie zamestnanca je veľmi dôležitá záležitosť, ktorá by mala zaujímať každého zamestnávateľa. Zdravotný stav zamestnanca totiž ovplyvňuje jeho produktivitu, výkonnosť a aj pracovnú morálku,“ vysvetľuje Rosemary Haefnerová, riaditeľka ľudských zdrojov zahraničnej pracovnej agentúry CareerBuilder. „Ak chce zamestnávateľ naplno využiť potenciál zamestnanca a tiež posilniť jeho lojalitu, mal by mu zabezpečiť  možnosti, ktoré mu umožnia pracovať na svojom zdraví.“

Nie je totiž  žiadnou novinkou, že cvičenie zohráva obrovskú rolu v tom, či človek v práci priberá, alebo naopak, chudne. V spomínanom prieskume sa ukázalo, že 22% respondentov, ktorí cvičili pravidelne aspoň štyrikrát do týždňa, dokázali  v ich aktuálnej práci schudnúť.  Problémom však je, že až 41% opýtaných necvičí pravidelne a polovica z nich tak v ich súčasnej práci pribrala.

V týchto zamestnaniach je riziko nadváhy najväčšie

Niektoré zamestnania sú na tom z hľadiska rizika získania nadváhy horšie. Prieskum ukázal, že 57% zamestnancov finančných služieb má pocit, že vo svojej práci priberajú. Rovnako to pociťujú aj zamestnanci v odvetví  zdravotníctva, dopravy a predaja. Zo zamestnancov v IT, maloobchode či manuálnych pracovníkov, vinilo zo svojej nadváhy prácu 37% opýtaných.

V súčasnosti sa mnoho zamestnávateľov  snaží pomáhať svojim zamestnancom zhodiť pár kíl a udržiavať zdravý životný štýl, pravdou však je, že väčšina zamestnancov nemá záujem ponúkané benefity využívať. Zhruba 30% respondentov uviedlo, že im zamestnávateľ ponúka permanentku do posilňovne, prípadne možnosť wellness pobytov. Avšak až 63% z nich priznalo, že tieto možnosti nikdy nevyužili.

Ak už musíte sedieť, dbajte na dynamické sedenie, ktoré neustále posilňuje chrbtové aj brušné svaly.

Viac o téme: Práca Obezita Nadváha
  • Autor: © Zoznam/es
  • Zdroj: Zdroj: businessnewsdaily; Foto: thinkstockphotos.com
 
Staršie správy
Staršie správy