6 vecí, ktoré si nikdy neukladajte do firemného počítača: Koledujete si o vážne problémy

Priznajte sa: využívate váš firemný počítač iba na pracovné záležitosti? Odborník upozorňuje, že ak si do firemného počítača ukladáte aj osobné materiály, koledujete si o vážne problémy. Pracovné nástroje by totiž mali byť využívané len na prácu. Ak toto pravidlo neuplatňujete, mali by ste si ho čím skôr osvojiť. Prečo?

Je veľmi pravdepodobné, že aj vaša spoločnosť – tak ako mnohé ďalšie, uplatňuje isté pravidlá, pokiaľ ide o využívanie firemných počítačov zamestnancami. Je dobré poznať ich a dodržiavať, pretože tieto pravidlá slúžia na ochranu vás, ale aj vášho zamestnávateľa. To platí aj v prípade, že si počítač beriete domov, aby ste na ňom mohli pracovať. Aj keď ho máte doma, myslite stále na to, že je určený výlučne na prácu.

V zahraničí sa zneužívanie firemného počítača stretlo s rôznymi postihmi, v niektorých prípadoch notebook dokonca poslúžil ako dôkazový materiál na súde. Možno sa to nezdá, ale nerozvážnym a nedbanlivým správaním na pracovnom počítači sa môže ľahko stať, že uniknú citlivé informácie a táto chyba vás môže stať prácu.

Odborníci upozorňujú, na čo  by ste si mali dať pozor: tieto súbory vo vašom firemnom počítači nemajú čo hľadať.

6 vecí, ktoré by ste si nemali ukladať do firemného počítača

Ukladáte si niektoré zo spomenutých vecí do firemného počítača?

  1. Osobné fotografie a videá
    Váš firemný počítač slúži na prácu. Je lepšie, ak sa naučíte oddeliť osobné záležitosti od biznisu. Uvedomte si, za čo ste platený. Vášho nadriadeného tiež môže znepokojovať, že zbytočne zahlcujete disk počítača nepotrebnosťami a zároveň ohrozujete zariadenie z hľadiska možných vírusov hroziacich pri kopírovaní súborov.
  2. Osobné, citlivé informácie a údaje
    Dokumenty so zoznamom rozličných hesiel, informácie o bankových účtoch či zdravotné záznamy do firemného počítača naozaj nepatria. Dokonca ak ich máte uložené iba tu, stačí, aby ste prišli o prácu a ľahko o tieto údaje prídete.
  3. Nevhodné materiály
    Našiel by váš zamestnávateľ v pracovnom notebooku pikantné osobné fotografie? Alebo aj dokonca videá? Hneď ich zmažte alebo presuňte na svoj osobný počítač. Takéto veci vo firemnom počítači nemajú čo hľadať.
  4. Počítačové hry
    Stiahli ste si do počítača nejaké hry? Váš zamestnávateľ by z toho pravdepodobne nebol nadšený a určite by ho zaujímalo, načo vám sú v pracovnom počítači.
  5. Používanie neautorizovaného softvéru
    Mnoho spoločností už blokuje možnosť stiahnutia a používania neschváleného softvéru, ak to ale zatiaľ vo vašej firme neplatí, dajte si na to pozor. Rôzne programy môžu infiltrovať do počítača škodlivý kód a problém je na svete – zodpovednosť za zverený počítač totiž nesiete vy.
  6. Veci spojené s vašou druhou prácou
    Ak si privyrábate „bokovkami“ a nechcete, aby sa o tom váš zamestnávateľ dozvedel, určite nemajte uložené vo firemnom počítači hocičo, čo má prepojenie na túto druhú prácu a mohlo by vás prezradiť pred zamestnávateľom.
Viac o téme: Práca Firemný počítač
  • Autor: © Zoznam/es
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider; Foto: gettyimages
 
Staršie správy
Staršie správy