Nebuďte v práci „sedliakom“: Týchto 13 základných pravidiel pracovnej etikety by ste mali ovládať

Zdroj: GettyImages/Anetlanda

Nechcete v práci pôsobiť ako totálny sedliak? Možno by ste sa čudovali, ale stať sa ním nie je ťažké. Stačí, ak opakovane robíte niektoré z prešľapov, ktoré opisujeme v tomto článku. Dobre si ich pozrite: nerobíte náhodou niektoré z nich aj vy? Ak áno, hneď s tým skoncujte a osvojte si základné pravidlá pracovnej etikety. Chcete predsa kariérne rásť. Alebo?

 

 

 

  1. Neskáčte do reči kolegom
    Nemusíte s daným kolegom súhlasiť, je však slušné nechať ho dohovoriť a až potom sa k tomu, čo povedal, vyjadriť. Skákanie do reči vyjadruje neúctu a je to aj otravné. Buďte za každých okolností slušný.
  2. Buďte slušný, nie drzý
    Už vaši rodičia vás učili, aby ste používali čarovné slovíčka – prosím a ďakujem. Tieto slová nepatria len do detského sveta, ale aj do toho dospelého. Ak komunikujete s kolegami a chcete s nimi dobre vychádzať, začnite s nimi komunikovať slušne a na úrovni a nezabudnite používať aj spomínané čarovné slovíčka.
  3. Nebuďte hlučný
    Ak sa rozprávate s vaším najbližším kolegom, dajte si pozor, aby o tom nepočuli kolegovia o štyri stoly vedľa. Ľudí nezaujíma, čo ste robili cez víkend, prípadne ako ste spokojný s novým autom. Ak sa potrebujú sústrediť, nechcú počuť vaše hulákanie na celú kancelárie. Buďte ohľaduplný.
  4. Neotravujte okolie hlukom
    Neplatí to len na to, ako hlasno rozprávate, ale ako hlasno máte pustený počítač, ako hlasité máte zvonenie telefónu a podobne. Predstavte si, že si odskočíte za kolegom a váš telefón na stole začne hlasito vyzváňať. Situácia je o to horšia, ak ste si ako zvonenie nastavili vašu obľúbenú metalovú kapelu. Ak počúvate hudbu, „nevypáľte“ reproduktory na celú kanceláriu – existujú predsa slúchadlá. Taktiež aj hlasitosť zvonenia telefónu si nastavte na prijateľnú úroveň.
  5. Pozor na to, čo v práci jete
    Ryby, klobásy, olomoucké syrečky, cibuľa či cesnak? Chutia skvelo, ale ich aróma vašich kolegov nepoteší. Dobre zvážte, aké jedlo si prinesiete do práce, prípadne sa postarajte o to, aby ste ho zjedli tam, kde jeho aróma nebude nikoho obťažovať. Vždy sa dá vyvetrať a obal z aromatických potravín zabaliť do vrecka, ktoré zabráni tomu, aby sa výrazný pach šíril aj z koša, do ktorého ho vyhodíte.
  6. Nekazte vo firme vzduch
    A to doslova. Vaše parfumy či spreje sa vám možno páčia, no vaši kolegovia ich nechcú a ani nepotrebujú cítiť. Ak sa potrebujete nasprejovať alebo navoňať, odíďte na toaletu. Berte ohľad na ľudí, ktorí majú alergie a vôbec, nemyslite si, že ľudia ocenia, ak ste ako chodiaca parfuméria.
  7. Obliekajte sa vhodne
    Vyzývavé oblečenie, odev nezodpovedajúci vašej pozície, infantilné doplnky, ktoré znižujú vašu kvalifikáciu. Toto všetko môže veľmi rýchlo zmeniť to, ako sa na vás kolegovia pozerajú. Hlboké výstrihy, krátke sukne, priesvitné oblečenie, tielka či žabky – toto sa do práce naozaj nehodí.
  8. Upracte si vaše miesto
    Na vašom stole by nemali byť taniere, šálky, papiere, použité vreckovky či kúsky jedla. Upracte si po sebe váš stôl – aj to je znak profesionality.
  9. Nebuďte príliš osobný
    Mať kamarátov na pracovisku je skvelé, do práce sa potom viac tešíte a ľahšie znášate situácie, ktoré sa udejú. Avšak práca je práca, to by malo platiť ako prvé. Nebráňte sa priateľstvám, nebuďte však ten, ktorý otvára osobné témy, prezrádza detaily zo svojho súkromia – nikdy neviete, či sa vám to niekedy náhodou nevypomstí.
  10. Nemeškajte
    Meškať často do práce nerobí dobrú krv – ani pokiaľ ide o vášho šéfa, ani pokiaľ ide o vašich kolegov. Meškáte aj na dohodnuté stretnutia? Nečakajte, že si vás za to vaši kolegovia obľúbia. Nechodiť načas znamená, že si nevážite čas ľudí, s ktorými ste sa dohodli.
  11. Vyhnite sa dramatizovaniu
    Vždy riešte problémy bez toho, aby ste robili v práci cirkus či predstavenie, o ktorom sa bude ešte týždne po tom rozprávať. Komunikujte racionálne, ako profesionál, bez zbytočných emocionálnych výlevov.
  12. Nechoďte do práce, ak ste chorý
    Základné pravidlo etikety. Nejde o to, že máte pracovné povinnosti, ktoré na váš čakajú, ide o to, že ak nakazíte aj ostatných kolegov, firma sa dostane do väčších problémov. Je lepšie, ak v práci „vypadne“ jeden človek, než ako by malo byť pre chorobu nefunkčné celé oddelenie.
  13. Používajte vhodný jazyk
    Hlúpe vtipy, sexuálne narážky, nevhodné poznámky na adresu kolegov, toto všetko sa do pracovného prostredia nehodí. Je iné, ak ste zohratý tím, ktorý sa dobre pozná a vie, kde je hranica vtipkovania. Vždy však myslite na to, ako môže vašu poznámku prijať druhá strana. Jednoduchým testom, ako si overiť, či niečo kolegovi alebo kolegyni povedať, je zamyslieť sa, či by sa vám páčilo, ak by sa niekto takým štýlom rozprával s vaším partnerom či blízkym človekom.
Viac o téme: Pracovná etiketa
  • Autor: © Zoznam/ext
  • Zdroj: Zdroj: carreeraddict; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy