Žena si celý jeden rok nič nekúpila: Pozrite sa, ako sa jej podarilo ušetriť 25-tisíc

Zdroj: Getty Images

Zobrať známym jednu rundu v bare nie je nič výnimočné, mnohí to robia pravidelne s končiacim sa týždňom. Keď som to však urobila ja – keď som priložila kartu k terminálu a naťukala doň PIN kód, cítila som sa veľmi zvláštne. Bolo 26. novembra. V tento deň uplynul presne rok odvtedy, čo som sa rozhodla, že si za celú tu dobu, počas 365 dní, nič nekúpim. Aj preto sa pri platení rundy všetci moji blízki a priatelia okolo mňa zhromaždili a sledovali ma, ako robím svoj prvý nákup po celom roku.

Michelle McGaghová sa jedného dňa rozhodla, že už nechce byť súčasťou nákupného šialenstva a bezhlavo míňať zarobené peniaze. Dala si záväzok, že si jeden celý rok nič nekúpi. Jej okolie si myslelo, že keďže už 10 rokov pracovala ako novinárka v oblasti financií, s hospodárením s peniazmi nemôže mať problém. Opak však bol pravdou.

McGaghová síce nemala pôžičku, náhľad do jej výpisu z bankového účtu však ukazoval, ako nezmyselne míňa. Keď sa odhodlala lepšie si ho preštudovať, zistila, že len na rannú kávu v bistre minula za jeden rok 400 libier (cca 500 eur). A k tomu ešte nebolo zarátané jedlo v reštauráciách, drinky v baroch, oblečenie a iné drobné nákupy. Všetko sa však zmenilo, keď si s manželom kúpili dom na hypotéku. Bol veľmi starý a vyžadoval si poriadnu rekonštrukciu. Vtedy museli svoje výdavky poriadne uškrtiť. Vtedy sa zamyslela, na čo všetko míňala svoje peniaze. Začala tiež čítať o minimalistickom spôsobe života, taktiež sa stretla s Dňom nenakupovania. To jej vnuklo nápad, že ak pohodlne zvládla jeden deň bez nakupovania, ako by to vyzeralo, ak by si nič nekúpila celý jeden rok? Rozhodla sa to vyskúšať.

Nastavenie pravidiel hospodárenia

Na začiatok si musela stanoviť isté pravidlá. Samozrejme, hypotéku a účty platiť musela, na to si vyhradila peniaze z výplaty. Taktiež si vyčlenila peniaze na nákup nevyhnutných vecí do domácnosti: zubná pasta, deodorant, mydlo, šampón, toaletný papier. Zároveň však musela aj niečo jesť. Tu si však nastavila pravidlo, ktoré spočívalo v zákaze návštevy kín, posedení v podnikoch či jedenia v reštauráciách. Taktiež sa rozhodla, že si prestane kupovať nové oblečenie, nezaplatí si členstvo v posilňovni, neodmení sa malou sladkosťou či koláčikom. Taktiež si stanovila, že nepôjde na dovolenku.

Výdavky škrtla aj v oblasti dopravy – všade sa začala presúvať na bicykli, prípadne pešo. Zároveň sa rozhodla, že sa nechce spoliehať na svojho manžela či rodinu, aby jej s niektorými výdavkami pomáhali. Jej manžel sa rozhodol, že sa bude podieľať na výzve spočívajúcej v zákaze reštaurácií. Stanovili si týždenný rozpočet 40 eur na kúpu potravín, z ktorých si varili jedlo.

McGaghová spočíva, ako si na svoju rutinu postupne zvykala. Priznala sa, že najmä doprava bola komplikovaná v zimných mesiacoch. Chodiť pešo alebo na bicykli v nepriaznivom či chladnom počasí nebolo jednoduché. Všetko sa ale zmenilo keď prišla jar a oteplilo sa. Pri stanovení pravidiel sa bála, že stratí sociálny život. Začala však vyhľadávať bezplatné kultúrne aktivity, organizovali pikniky s priateľmi v parku, kde si vychutnávali doma pripravený falafel, ktorá im dokonca chutil viac než ten z reštaurácie.

Keďže dovolenky si mladá žena zakázala, s manželom rozmýšľali, kde strávia leto. Nakoniec sa rozhodli pre 6-dňový cyklovýlet spojený s kempovaním. Nemali síce prístup k sprchám, takže sa museli umývať v mori. Paradoxne však chýbajúci hotel a luxus v ňom spôsobil, že toto dobrodružstvo manželov zblížilo a utvrdili sa, že na to, aby boli šťastní, nepotrebujú veľa peňazí.

Existujú alternatívy

Mladá žena si taktiež zakázala nakupovať kozmetiku. Bola zúfalá z toho, ako zničene jej pokožka, tak často vystavená slnku, vetru, dažďu či snehu, vyzerala. Vtedy však zistila, že existujú alternatívy, ako sa o ňu postarať. Vyskúšala najprv domácu banánovú masku na tvár. Tá síce nijaký  zázrak nespravila, no neskôr našla recept na masku z ovsených vločiek. Stačilo zmiešať vločky s vodou, natrieť na tvár a prekvapilo ju, ako veľmi to jej pokožke pomohlo.

Ako ženu je tiež občas trápilo, že si nemôže kúpiť nové oblečenie. Nakupovanie jej chýbalo. Mala zničené džínsy aj tenisky, kabát mala zatrhnutý, tričká páchli potom (keďže sa rozhodla neprať tak často). Uvedomila si však, že si nechce kupovať nové, exkluzívne kúsky do svojho šatníka, chcela iba jednoducho nahradiť obnosené a vyťahané veci za oblečenie bez dier a rôznych defektov.

Počas posledného večera svojej ročnej výzvy sa rozhodla zosumarizovať, koľko sa jej počas roka podarilo ušetriť peňazí. Výsledok bol viac než uspokojivý – 22 439 libier (zhruba 25-tisíc eur), ktoré hneď použila na splatenie časti hypotéky. Takto sa ešte viac priblížila k zníženiu svojho dlhu.

K životu nepotrebujete veľa peňazí

Po roku bez míňania si mladá žena uvedomila, ako sa zmenil je prístup k peniazom. Nechce byť prinútená za každú cenu zostať v práci iba preto, aby z výplaty mohla splácať pôžičku najbližších 20 rokov. Taktiež pochopila, že na to, aby bola šťastná, peniaze nepotrebuje. To, čo jej robilo radosť, bolo stretávanie sa s rodinou, priateľmi, obľúbenými ľuďmi.

Po roku výzvy, do ktorej sa odhodlala, prehodnotila to, na čo sa oplatí míňať peniaze. Dnes si McGaghová kupuje len základné, nevyhnutné veci, z výplaty si odkladá peniaze na dovolenku. To, čo jej prinieslo najväčšiu radosť, nebol tovar, ktorý si mohla kúpiť v obchodoch, ale to, že si nastavila finančné ciele, vytvára si rezervu do budúcna a je si sebaistá v hospodárení s peniazmi.

Viac o téme: Šetrenie peňazí
  • Autor: © Zoznam/ext
  • Zdroj: telegraph.co.uk; Foto: Twitter Michelle McGagh

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy