Prečo tak veľa ľudí nenávidí svoju prácu? S týmito dôvodmi budete súhlasiť, posledný niektorých nahnevá

Zdroj: Getty Images

Dnešné zamestnania sú pre mnohých ľudí modernou formou otroctva. Dostávame plat, z ktorého máme vyžiť a nič viac. Potrestajú nás, ak žiadame niečo navyše. Takisto sme v práci často slovne napádaní na pracovisku a nielen to, stretávame sa aj s fyzickými útokmi.

Chodíme do práce, v ktorej sa necítime dobre, pretože z niečoho žiť musíme. Zarábame výrazne menej než náš nadriadený, hoci je totálny trpák a nemožný truľo. V práci trávime neskutočne veľa hodín, s ľuďmi, ktorých mnohých by sme v osobnom živote nikdy nestrpeli. Po práci sme unavení a vyčerpaní a nemáme veľa času na vlastný život. Ženy dokonca zarábajú menej ako muži, hoci robia rovnakú prácu. A hoci zarábame, zadlžujeme sa na desaťročia, aby sme mali vlastné bývanie.

Vytvárame niečo, čo má väčšiu hodnotu, než peniaze, ktoré chodia na náš účet. Ako deti sme radi kreslili, čítali, behali, smiali sa, hrali a predstavovali si magický svet. Nič z toho už viac nerobíme. Po čase je každý z nás nahradený niekým mladším, lacnejším, dočasnou verziou nás samých. Vieme o tom, no bojíme sa s tým niečo urobiť.

Prečo tak veľa ľudí nenávidí svoju prácu? Túto otázku položil diskutujúcim na fóre Quora istý mladík. Do tejto témy sa zapojilo množstvo diskutujúcich, ktorí prinášali svoj pohľad na dôvody, ktoré ľudí vedú k nenávisti svojho zamestnania. Pozrite sa, čo sú podľa nich hlavnými dôvodmi. Majú podľa vás pravdu?

  1. Šéf, ktorý na vás kašle
    Mať dobrého šéfa je to najdôležitejšie. Dobrý šéf vás kryje, postaví za vás v akomkoľvek probléme, zaujíma sa o vás, z vašej práce robí niečo, z čoho máte úprimne radosť a vidíte v nej zmysel. Zlý šéf dokáže toto všetko zničiť za pár dní. Tak sa stane, že vaša práca, váš pracovný deň vnímate ako nezmyslené. A čo je horšie, začnete pochybovať o zmysle vášho života. A nezmení to ani to, koľko vám platia, ako atraktívne vaša pozícia znie, či v akej veľkej a peknej kancelárií pracujete.
  2. Šéf, ktorý kašle na firmu
    Iný z diskutujúcich si ale myslí, že problémom nespokojnosti v práci nemusí byť zlý šéf. Veď o vedúcich osobnostiach ako napríklad Steve Jobs, Elon Musk či Jeff Bezos sa hovorí/hovorilo ako o šialených šéfoch. Krik, zúrivosť, obrovský tlak na zamestnancov – toto zažívali ľudia, ktorí s nimi pracovali. Na druhej strane však ich podriadení verili v ich nápady, schopnosti a vízie. Mnohí ich označili za skutočne zlých šéfov, no pravdou zostáva, že sa im podarilo vybudovať firmu s obrovskou hodnotou na trhu. Možno teda za nespokojnosťou v práci nestojí zlý šéf ako taký, ale jeho nezáujem o samotnú firmu a o svojich zamestnancov.
  3. Chýbajúca sloboda
    Pracovať pre niekoho znamená prepožičiavať mu ten najcennejší zdroj – čas. Ľudia vymieňajú svoju slobodu za výplatnú pásku. Tisícky rokov sa človek vyvíjal od samostatného, nezávislého zberača po menej slobodného poľnohospodára až po kancelárskeho otroka. Priemyselná revolúcia podnietila vznik nových odvetví a priniesla korporácie, ktoré vyžadovali veľmi veľa pracovníkov. Tí sa radi presťahovali do betónovej džungle, ktorá im zaistila živobytie. Na oplátku zas svojmu zamestnávateľovi sľúbili lojalitu a svoj čas. Tak však ľudská bytosť naprogramovaná nebola. Ak chcete vidieť divoké zviera, ktoré stratilo dušu, choďte sa pozrieť do ZOO. Ak chcete vidieť človeka, ktorý stratil svoju dušu, choďte sa pozrieť do veľkej korporácie.
  4. Vlastná lenivosť
    Kedysi pracovala väčšina ľudí v továrňach. Rodičia, súrodenci, známi - všetci robili vo fabrike. Existovala malá skupina ľudí, ktorí továrne vlastnili. Neexistoval spôsob, aby človek vlastnil fabriku – musel by sa narodiť ako boháč, alebo nejakú továreň zdediť. Iný spôsob neexistoval. Potom ale továrne nahradili kancelárie. Robotníci z tovární zmizli, otvorili sa nové príležitosti, každý sa mohol stať čímkoľvek – šéfom, právnikom, vedcom, dokonca aj vlastníkom továrne. Potom sa objavilo rádio, neskôr televízia, počítače a internet. Zrazu  bol človek obklopený ľuďmi, ktorí pôsobili šťastne, užívali si život. Vída ich každý deň, číta o nich, objavujú sa na sociálnych sieťach. Pôsobia šťastnejšie, šikovnejšie, inteligentnejšie ako bežný človek. Dokonca aj lepšie vyzerajú ako on. A ešte k tomu sú aj úspešnejší. Dnes bežne počúvame o ľuďoch, ktorí zarábajú miliardy, zatiaľ čo my dostávame plat, aby sme prežili. A tak sa to stalo. Začali sme nenávidieť samých seba. Začali sme sa nenávidieť za to, že sme príliš leniví na to, aby sme sa zdvihli z gauča a rozhýbali sa. Nenávidíme sa za to, že sa bojíme riskovať. Zostávame v práci, ktorú neznášame, pretože sa bojíme, že nenájdeme niečo lepšie. Preto toľko ľudí nenávidí svoju prácu. Volia si jednoduchšiu cestu uspokojiť si s tým, čo aktuálne majú, aj keď to nie je dobré. Mnohí z nás to robia. A nakoniec -  je oveľa jednoduchšie obviniť zo svojho neúspechu a nešťastia iných, len nepriznať, že si za to človek môže vlastne sám.

Viac o téme: Nespokojnosť v práci
  • Autor: © Zoznam/es
  • Zdroj: Zdroj: quora.com; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy