Ako vydržať pracovať s hlupákmi: Tento text si prečítajte vždy, keď budete mať pocit, že už viac nevládzete

Zdroj: GettyImages/Anetlanda

Považujete sám seba za relatívne inteligentného človeka? Bez problémov vychádzate s ľuďmi, ktorí majú nižšiu úroveň intelektu? No niekedy už naozaj nevládzete, keď okolo seba vidíte hlúpych a nekompetentných kolegov? Čudujete sa, ako je možné, že si tieto osoby vôbec našli prácu? Ak chcete prežiť v práci, v ktorej sa nájde zopár hlupákov a s ktorými dokonca musíte pracovať, máme pre vás sedem užitočných tipov. Takto to s nimi zvládnete.

 

 

  1. Úsmev, pauza, nádych
    Mohli by ste vášmu menej chápavému kolegovi vynadať, vykričať mu, že si myslíte, že nie je na správnom mieste a že so svojimi schopnosťami môže byť rád, že ho vo firme trpia. Lenže prečo by ste si takto mali škodiť? Ušetrite si hlasivky a pľúca, radšej sa usmejte, myslite na niečo príjemné a nadýchnite sa. Hlupák nestojí za vaše nervy.
  2. Rozprávajte pomalšie a používajte menej slov
    Kým s kolegom na vašej úrovni postačí rýchle zhrnutie s potrebnými údajmi, pri hlupákoch si radšej vyčleňte čas. Hovorte pomalšie než zvyčajne a taktiež použite menej slov. Upriamujte ich pozornosť na kľúčové slová: „Potrebujem od teba tri veci“, „Pošli mi kontakty na týchto piatich dodávateľov“. Čím jednoduchšie a jasnejšie komunikujete, tým vyššia šanca bude, že to váš menej intelektuálne nadaný kolega pochopí.
  3. Majte pre nich pochopenie
    Áno, nie je to vždy jednoduché, skúste sa ale vcítiť do ich kože. Nie vždy sa darí pracovať na 100 percent. Niekedy je hlúposť spôsobená stresom, vyčerpaním, depresiou či slabou angažovanosťou.
  4. Chváľte ich
    Čudná rada? Možno, avšak z psychologického hľadiska veľmi účinná. Každý z nás rád počuje pochvalu, naše narcistické vnútro reaguje inak, keď o sebe počúvame príjemné veci. Pochvala zaberá na každého, aj na hlupáka.
  5. Vetu ukončite tak, aby nevznikol priestor na otázky
    Keď od menej chápavého kolegu niečo chcete, zvážte, aký tón hlasu používate. Odporúča sa, aby ste vetu ukončili tónom, ktorý naznačuje, že na otázky či vyhováranie nie je priestor. Jednoducho to od neho chcete a bodka.
  6. Zabávajte sa na hlúposti
    Namiesto toho, aby ste sa trápili nad ich hlúposťou, začnite sa na tom zabávať. Snažte sa nájsť niečo vtipné v ich hlúposti. Namiesto toho, aby ste sa pozastavovali nad tým, ako je možné, že niečo urobili (nesplnili úlohu, dodali zlý projekt, nepochopili úlohu), obráťte to sám pre seba na žart. Namiesto frustrácie sa na tom zabávajte. Ak však táto ich hlúposť zasahuje aj do vašej práce, priestor na smiech veľmi nemáte. Vtedy je lepšie, ak ich čo najviac vynecháte zo spoločnej práce, prípadne im zveríte úlohy, na ktorých nie je možné spôsobiť veľké problémy. A čo je najdôležitejšie: pravidelne a dôsledne ich kontrolujte. Tak dokážete zmierniť pohromu, ktorú môžu svojou hlúposťou ľahko zapríčiniť.
  7. Buďte láskavý
    Niekedy sa totiž stane, že aj vy sa zachováte hlúpo. A vtedy sa budete cítiť lepšie, ak vám kolegovia prejavia pochopenie.

Viac o téme: Kolega Hlupák Hlupáci v práci
  • Autor: © Zoznam/ext
  • Zdroj: Zdroj: tlnt.com; Foto: gettyimages/Anetlanda

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy