Celý život leštil topánky a odkladal si prepitné: Našetril viac ako 200-tisíc, neuveríte, čo sa s peniazmi po jeho smrti stalo

Hovorí sa, že aj malý dobrý skutok dokáže spôsobiť veľkú vec. Dokonalým príkladom toho bol aj muž menom Albert Lexie. Ten totiž viac ako 30-rokov pracoval ako leštič topánok v nemocnici a po smrti zanechal po sebe obrovský dar: odložené peniaze, ktoré získal ako prepitné. Suma, ktorú sa mu za 30 rokov podarilo odložiť, je neuveriteľná: 202-tisíc dolárov. A mal s nimi jasný plán.

Albert Lexie, leštič topánok, sa rozhodol všetky peniaze, ktoré odkladal z prepitného, venovať fondu detskej nemocnice, z ktorého sa hradí ošetrenie pre deti bez zdravotného poistenia.

Vždy v utorky a štvrtky, s tromi prestupmi, dochádzal Lexie zo svojho domu do nemocnice, kde usilovne leštil topánky za tri doláre, používajúc kufrík na leštenie, ktorý si vyhotovil ešte na strednej škole ako 15-ročný. Jeho mesačný plat bol niečo vyše 800 eur, no nikdy nesiahol na prepitné, ktoré mu zákazníci dali. Všetko odkladal a daroval detskej nemocnici.

Lexie zomrel v októbri minulého roka, no zanechal po sebe odkaz štedrosti a láskavosti. „Albert bol dokonalým príkladom toho, ako malý prejav dobra môže ovplyvniť milióny ľudí,“ povedal riaditeľ nemocnice.

76-ročný muž bol za dobro, ktoré vykonal, odmenený. Za jeho štedrosť bol uvedený do siene slávy Starostlivých Američanov. Nemocnica sa rozhodla vzdať mu poctu aj krátkym videom, v ktorom opísali veľkosť tohto skromného leštiča topánok.

Viac o téme: Charita Príbeh
  • Autor: © Zoznam/ext
  • Zdroj: Zdroj: today; Foto: Andrew Russell | Tribune-Review / UPMC Children's Hospital of Pittsburgh

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy