Túžite pracovať z domu? Home office prináša aj nepríjemné riziká, po tomto naň asi zmeníte názor

Práca z domu má svoje nespochybniteľné výhody. Netrápia vás dopravné zápchy, pracovať môžete z pohodlia vášho gauča, stíhate odviezť deti do školy bez stresu a náhlenia sa. Home office údajne prispieva aj k zvýšeniu produktivity a zníženiu fluktuácie zamestnancov. Vedeli ste však o odvrátených stránkach práce z domu? Keď sa dozviete, čo hrozí, možno na home office zmeníte názor.

Čo ak by ste sa nikdy nemuseli vrátiť pracovať späť do kancelárie? Mali by ste čas na rodinné povinnosti, deti, vyhli by ste sa dopravným zápcham. Váš zamestnávateľ by získal vyššiu produktivitu práce, nižšiu fluktuáciu zamestnancov a dokonca by sa mu znížili náklady, pretože by nemusel platiť nájomné za priestory pre firmu. Home office však má aj svoje negatíva. Pozrite sa, aké.

Mnohé štúdie preukázali, že práca z domu je prospešná v tom, že človek ušetrí čas na dochádzanie, zbaví sa problémov s presúvaním do práce, dokonca to má aj environmentálny dopad – pracuje z domu, nepoužíva toľko auto, neškodí toľko životnému prostrediu. Dokonca aj firmy radia home office ako jeden zo svojich top benefitov, slúži na pritiahnutie potenciálnych zamestnancov. Prináša totiž zamestnancom veľkú výhodu – rovnováhu medzi ich pracovným a osobným životom, teda work-life balance.

Práca v kancelárii sa dokonca pre mnohých stala nočnou morou. Moderné, otvorené kancelárie, v ktorých je niekoľko desiatok ľudí spolu, spôsobujú, že zamestnanci sa nevedia sústrediť pre hluk a neustále vyrušovanie. Niektorí preto radšej pracujú ešte z domu, aby mohli prácu dokončiť.

Niekoľko výskumov toto všetko potvrdilo. Zdravší zamestnanci (menej rozširujúcich sa chorôb), väčšia produktivita a lojalita voči zamestnávateľovi – toto všetko platilo u tých, ktorí mali umožnené pracovať z domu. Na dôležitý fakt sa ale zabudlo. Home office totiž okrem izolácie a samoty prináša aj niečo, čo môže byť časom nepríjemný problém.

S prácou z domu to nie je až také ružové

Výskumy ukazujú, že práca z domu spôsobuje, že chýbajú inovácie a vzťahy v tíme nie sú tak silné. V roku 2013 šéfka spoločnosti Yahoo, Marissa Meyerová dokonca home Office v ich firme zakázala. Dôvod? „Ak chceme vytvoriť to najlepšie miesto, kde sa dá dobre pracovať, komunikovať a spolupracovať, musíme pracovať vedľa seba, bok po boku. Preto je nevyhnutné, aby boli všetci zamestnanci prítomní v kancelárii,“ uviedla.

Iný výskum zas preukázal, že pracovať tvárou v tvár je dôležitým prvkom pre lepšiu spoluprácu, prinášanie nových nápadov, identifikovanie príležitostí a vytváranie vzťahov a kontaktov.

Zaujímavé výsledky priniesol aj ďalší výskum, podľa ktorého ľudia pracujúci z domu mali väčšie problémy so spánkom než tí, ktorí pracovali v kancelárii. Taktiež sa cítili viac pod tlakom a v strese. Dôvod bol ten, že títo ľudia pracujú často obklopení deťmi, domácimi zvieratami, sú závislí od techniky a technológií a dúfajú, že počas konferenčného hovoru sa doma nestane nepríjemnosť, ktorú budú musieť hneď vyriešiť.

Ďalším dôvodom, ktorý je v neprospech práce z domu, je ten, že nebyť prítomný v kancelárii, šéfovi na očiach, znemožňuje šancu na postup, povýšenie a kariérny rast. Práca z domu teda zaisťuje pohodu, tú však nepocíti vaša peňaženka, keďže o prilepšení si asi s nadriadeným nebude možná reč.

Čo je riešenie?

Jedna vec je jasná. Zamestnanci by nemali byť nútení pracovať v hlučnej kancelárii, v ktorej sa nevedia sústrediť na prácu. Zamestnávatelia by mali poskytovať prostredie, ktoré vyhovuje každému zamestnancovi, prípadne ich rozčleniť tak, aby si povahou svojej práce navzájom neprekážali. Zároveň by mali umožniť flexibilnú pracovnú dobu – a jednou z možností je práca z domu. Tá by však mala byť využívaná striedmo, v rovnováhe s prácou v kancelárii, osobne s kolegami, tvárou v tvár.

Viac o téme: Home office Práca z domu
  • Autor: © Zoznam/ext
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy