Zakladateľ Instagramu radí, ako ohekovať čas: Prestaňte už konečne márniť drahocenné minúty

Zdroj: flickr

Kevin Systrom nie je len mladý, ambiciózny muž, ktorý má na konte jednu z najpopulárnejších sociálnych sietí sveta, taktiež objavil dôvody, prečo v našich životoch nič nestíhame. Vytvorte si hranice a skúste neprijímať schôdzku s každým, kto o ňu požiada. Prestanete byť obyčajný automat a získate tak viac priestoru pre seba, rodinu a činnosti, na ktorých naozaj záleží. Začnete zvládať viac dôležitých vecí a zároveň nebudete musieť ľutovať, že ignorujete svoje hlavné hodnoty ako je rodina a priatelia.

Vezmite si papier a pero a symbolicky sa nakreslite. Nemusí to byť žiadne umelecké dielo. Nakreslite okolo seba čiaru, vašu hranicu, a vyznačte tam vašu produktivitu a zároveň vaše radosti zo života, rodiny a práce.  Podľa Kevina túto pomyselnú hranicu vykresľuje sám mozog.

Rovnako ako posledný peniaz, o ktorý nesmiete prísť, začnite svoj čas investovať len do toho, čo má skutočný zmysel. Čo už bude za čiarou, vypustite zo svojho života.

6 chýb, ktoré možno v živote robíte aj vy

  1. Nemáte jasne určené, čo a ako dlho budete robiť
    „Ak nemáte potuchy, ako správne investovať svoj čas, potom ho zrejme neinvestujete do svojich priorít. Pretože to by ste si správnosťou tejto investície boli istí," hovorí Kevin. Človek stráca cit pre čas tým, že si s ním zrazu nevie rady. Je to niečo podobné ako večerné kŕmenie sa sladkým a následné zdesenie sa nad sebou samým. Ako hovorí Kevin, tento „kúpeľ“ vo vlastných výčitkách je horúci, ale očistný proces. Žiaden čas, ktorý ste kedy premárnili, už nikdy nevrátite späť. Kevin preto odporúča vypustiť to z hlavy. Premárnenú minulosť už neriešte a radšej sústreďte energiu na to, čo príde.
  2. Dovoľujete ostatným, aby vám kradli čas
    Už ste niekedy uvažovali, čo v skutočnosti vyjadruje slovo reklamy? RE (znovu) a KLAMY (lož, klamstvo) a Kevin pred tým varuje. Keby reklamné agentúry mohli, vraj by celý náš čas naplnili reklamou. Nenechali by oddýchnuť váš mobilný telefón ani zvonček pri dverách. Nikdy nebudete trpieť nedostatkom ľudí, ktorí sa budú usilovať o váš čas. Nadriadení, kolegovia, rodina i priatelia, všetci chcú váš čas. Podľa Kevina existuje jediný medzník - to, čo je dôležité pre nás. Tomu hovorte áno. Všetkému ostatnému nie. Ak tomu, čo pre vás nie je dôležité, nedokážete hovoriť nie, nezostane vám dosť času na to, čomu ste chceli hovoriť áno.
  3. Rodina či práca alebo priatelia?
    Nikdy nebudete s prácou hotový a počas celej kariéry sa budete nachádzať uprostred horiacich termínov. Prídu nové a nové výzvy, méty a nové úlohy sa budú navzájom krížiť všetkými smermi. Viac času tak trávite prácou a menej času s rodinou. Čomu sa totiž venujete najviac, to vám pripadá dôležité. Nájdite sa každý deň čas na svoju rodinu. Len s blízkymi sa budete cítiť naplnený a silný.  
  4. Nemáte voľný čas
    Dajte si pauzu od všednej rutiny, znížite svoj stres a získajte nadhľad. Ľudia, ktorí si nedoprajú oddych či dovolenku, s každým ďalším krokom padajú hlbšie do priepasti. Potom sa aj maličký problém pre workoholikov stáva stresujúcim, pretože v práci vidia všetok svet.
    Istá štúdia  skúmala 12 000 zamestnancov celých 9 rokov. U tých, ktorí si v práci nevyberali dovolenku, sa zvýšilo riziko srdcových príhod o 32 percent. Plánujte dovolenku, pretože čím neskôr ju začnete riešiť, tým väčší sklon máte nebrať si ju vôbec a odložiť ju na ďalší rok.
  5. Zanedbávate svoje zdravie
    Kevin Systrom si zakladá na troch pilieroch – dostatočný spánok, zdravé jedlo a pravidelné cvičenie. Vytvorte si každodenné návyky pre cvičenie a zdravý životný štýl. Každý deň jto síce bude len malý detail, ale v súčte prinesie veľké výsledky.
  6. Nepoznáte sám seba
    ​Kto zíde z vlastnej cesty, prestáva poznať sám seba. Vtedy neviete, kto vlastne ste, čo vás baví a čo chcete dosiahnuť. Deje sa to zvyčajne vtedy, keď zabudnete na to, čo vám prináša radosť. Môžu to byť obyčajné prechádzky, čítanie, meditácie, koníčky, cvičenie  alebo aj obyčajné pozorovanie hviezd - čokoľvek, čo máte radi. Snažte sa preto čo najviac žiť tým, čo vás definuje ako osobnosť. Pretože keď neviete, kto ste, je ťažké cítiť sa dobre a úspešne.

Čo ste nevedeli o Kevinovi Systromovi?

- na Instagram sa v prvý deň zaregistrovalo 25-tisíc ľudí

- aplikácia sa najprv volala Burbn, podľa whisky

- Kevin Systrom chcel byť pôvodne reštaurátorom, miloval fotografiu, históriu umenia a počítačovú vedu. Instagramom sa mu podarilo prepojiť umenie a vedu

- X-Pro II je Kevinov obľúbený filter. Myšlienka použiť filtre na fotografie mu napadlo na pláži v Todos Santos. Ďalších 8 hodín v posteli a s raňajkami skúmal, ako vytvoriť filtre na dial-up pripojenie. Výsledkom bol X-Pro II, ktorý zostáva jeho obľúbeným filtrom.

- odhadovaný majetok Kevina Systroma: jedna miliarda dolárov. V roku 2012 médiá informovali o novej akvizícii Facebooku. Mark Zuckerberg sa rozhodol odkúpiť od Systroma Instagram za 1 miliardu dolárov

  • Autor: © Zoznam/kch
  • Zdroj: Zdroj: finweb, businessleaders, techpp; Foto: flickr.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy