Na pokraji zrútenia: Spôsobuje vám toto vaše zamestnanie? Pozor, hrozí vám syndróm vyhorenia

Syndróm vyhorenia. Pravdepodobne ste už o ňom mnohokrát počuli, no nevedeli si predstaviť, že by sa mohol týkať aj vás. Že sa to ale v poslednej dobe zmenilo? Ste podráždený, nervózny, vytáčajú vás kolegovia a neradi rozprávate o vašej práci? Ak ste odpovedali áno, zbystrite pozornosť. Zdá sa, že by ste si mali dať pozor na to, ako budete v zamestnaní fungovať v najbližšom období.

Čo je vlastne syndróm vy horenia? Psychológovia ho označujú za predlžujúce sa obdobie, v ktorom človek zažíva vyčerpanie a nedostatok záujmu o veci, výsledkom čoho je pokles jeho pracovného výkonu. Spúšťačom je mnohokrát chronický stres. V takýchto situáciách požiadavky kladené na človeka presahujú jeho zdroje, ktoré má k dispozícii na ich riešenie.

Nech už je ale príčinou vyhorenia akýkoľvek dôvod, jeho vyústením sú fyzické aj psychické problémy. Myslíte si, že sa syndróm vyhorenia týka aj vás? Overte si to v nasledujúcom teste.

 

TEST: Overte si, či vám hrozí syndróm vyhorenia

  1. Ste čoraz viac kritickejší a cynickejší voči vašej práci?
  2. Musíte sa nútiť do práce a máte problém vôbec začať pracovať?
  3. Začínajú vás iritovať vaši kolegovia, zákazníci alebo klienti?
  4. Chýba vám energia, aby ste boli produktívny?
  5. Robí vám problém koncentrovať sa?
  6. Nepociťujete spokojnosť s dosiahnutými výsledkami?
  7. Ste rozčarovaný, pokiaľ ide o vašu prácu?
  8. Aby ste sa cítili lepšie, riešite to alkoholom, drogami alebo nadmerným jedením?
  9. Zmenil sa váš spánkový režim?
  10. Trápia vás nevysvetliteľné bolesti hlavy, brucha, črevné alebo iné zdravotné problémy?

Ak ste na väčšinu otázok odpovedali áno, situácia je vážna. Ak totiž vyhorenie podceníte, čakajú vás nepríjemné dôsledky. Únava, nespavosť, možné problémy s alkoholom a drogami, problémy so srdcom, cukrovka, oslabená imunita či vysoký krvný tlak – aj toto všetko sa môže objaviť vo vašom živote, ak nezačnete bojovať proti vyhoreniu.

 Mali by ste si dať pauzu a voľný čas venovať zhodnoteniu množstva stresu vo vašom živote. Pokúste sa nájsť spôsob, ako ho zredukovať, kým ešte nie je neskoro. Vyhorenie totiž nie je ako chrípka, nepominie po pár dňoch či týždňoch. Na to, aby zmizlo, musíte podniknúť viacero zmien vo vašom živote. Najjednoduchšie je začať s malými zmenami.

 

Ako bojovať proti syndrómu vyhorenia?

  1. Spíšte si zoznam situácií, ktoré vás stresujú, spôsobujú vám úzkosť, frustráciu či bezmocnosť.. Ku každej situácii napíšte aspoň jeden spôsob, ktorý v nej dokáže zredukovať množstvo stresu. Postupne ich začne implementovať do vášho každodenného života.
  2. Povedzte nie. Ak máte pocit, že je toho na vás už priveľa, odmietnite nové úlohy či zodpovednosti. Áno, v práci sa takéto niečo nedá urobiť len tak jednoducho, neznamená to však, že to nestojí za vyskúšanie. Dá sa predsa odôvodniť, že toho máte už aj tak veľa a nestíhate.
  3. Odstrihnite sa od vašich zariadení. Tablety, počítače, smartfóny – požierajú nielen veľa času, ale aj energie. Vypínajte ich tak často ako sa len dá.
  4. Socializujte sa s ľuďmi mimo práce. Načerpáte nové nápady, objavíte nové perspektívy.
  5. Dobre sa vyspite.
  6. Relaxujte poriadne. Počúvajte hudbu, čítajte knihu, choďte na prechádzky, navštívte priateľov a rodinu, užívajte si oddych a načerpanie novej energie.
  7. Venujte sa koníčkom. Zvážte rozhovor s HR oddelením. Ak v práci trpíte a nepomáhajú vyššie uvedené rady, nepodceňte rozhovor so zamestnávateľom. Snažte sa porozprávať o možnostiach zlepšenia vašej situácie, o možnostiach vytvorenia lepšieho, viac pozitívnejšieho pracovného prostredia. Dobrý zamestnávateľ by nemal mať dôvod odmietnuť takého zmeny. V prípade, že by sa to ale predsa len stalo, nastane pre vás čas posunúť sa inde. 

Viac o téme: Vyhorenie Syndróm vyhorenia
  • Autor: © Zoznam/es
  • Zdroj: Zdroj: forbes, psychologytoday, mayoclinic; Foto: thinkstockphotos

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy