Neznášate svoju prácu, no výpoveď dať nechcete? Všetko vyriešite, ak si položíte túto otázku

Nenávidíte svoje zamestnanie? Máte pocit, že to už vo vašej súčasnej práci dlhšie nevydržíte? Je možné, že to, že ste zamestnaný, beriete ako samozrejmosť. Aspoň to tvrdí Alex Lickermannová, lekárka a autorka knihy Desať svetov: Nová psychológia šťastia. Ak hľadáte spôsob, ako prestať nadávať na svoju prácu a vrátiť sa do čias, keď ste ju mali radi, stačí sa sám seba opýtať jednu jedinú otázku.

Každý človek občas potrebuje reset, podnet, ktorý mu pomôže opäť sa zaľúbiť do svojej práce – vidieť ju takými očami ako keď nastúpil do firmy. Na to, aby sa to stalo, si stačí položiť jednu jedinú otázku. Viete, ktorá to je? Spýtajte sa sám seba nasledovné: Čo by som robil, ak by som nemal túto prácu?

„Sadnite si, pustite z hlavy všetky problémy a zamyslite sa: ako by vyzeral váš život, ak by ste nemali túto prácu, ktorú beriete ako samozrejmosť,“ hovorí Lickermannová. Ak sa sám seba opýtate túto jednoduchú otázku, veľmi ľahko dokážete zmeniť svoje súčasné nastavenie. Ako je to možné? Ľudia sú totiž zvyčajne viac vďační za veci pri ktorých hrozí, že ich stratia.

Predstavte si všetky možné „čo ak“ vo veľmi konkrétnych situáciách, ako by to ovplyvnilo váš každodenný život.

Hľadanie práce
Namiesto toho, aby ste ráno vstali a išli do práce, by ste ostali doma a zúfalo hľadali zaujímavé pracovné ponuky. Pri stretnutí s priateľmi by ste skôr mlčali a dúfali, že sa vás neopýtajú na to, či ste si už našli novú prácu.

Strata príjmu
Taktiež je tu aj ďalšia stránka – bez tejto práce by vám chýbali peniaze na nájom, na platenie pôžičiek či hypotéky, nemali by ste si z čoho odkladať na horšie časy. Nezamestnaní ľudia často trpia pocitom zbytočnosti či stagnácie – trápi ich, že tým, že sú doma bez práce, sa nerozvíjajú a neosvojujú si nové zručnosti.

To, čo máte v tejto firme, inde nájsť nemusíte
Táto otázka vám taktiež môže pripomenúť, čo máte na svojej práci najradšej a na čo by ste sa mali zamerať, aby ste ju stále vnímali pozitívne. Možno máte možnosť pracovať na projekte, ktorý by ste v inej firme nedostali. Alebo ste si v tejto práci vytvorili silné priateľstvá s kolegami a je možné, že také vzťahy by ste u iného zamestnávateľa nenašli.

Čo je však najdôležitejšie, tento proces vás naučí prejaviť vďačnosť, hovorí Lickermannová. Ak si uvedomíte, že máte byť za čo vďačný, prehodnotíte svoje priority a lepšie pochopíte, čo v živote skutočne chcete a potrebujete. Vďačnosť je totiž prvý krok ku šťastiu.

Viac o téme: Vyhorenie Nespokojnosť v práci
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: cnbc.com; Text: es; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy