Predbehnite ostatných pri hľadaní práce: Tieto cudzie jazyky sa naučte, zamestnávatelia sa pôjdu za vami zblázniť

Kým kedysi sa hovorilo, že bez znalosti angličtiny sa človek na trhu práce nepohne, situácia sa dnes výrazne mení. Angličtina je dnes považovaná za nutnosť a zamestnávatelia vyžadujú znalosť ešte ďalšieho cudzieho jazyka. Ktorý jazyk sa oplatí študovať a ako vám môže jeho znalosť pomôcť zarobiť si pekné peniaze?

Viete, ktoré jazyky sú v súčasnosti najviac používané? Zaujímavé je, že sa bežne vyučujú také jazyky, ktoré ale nie sú vždy najrozšírenejšími.

Pozrite si rebríček 15 jazykov, ktorými hovorí najviac ľudí na svete, no v jazykových školách ich výučbu bežne nenájdete.

  1. čínština – 197 miliónov ľudí (mandarínčina – 848 miliónov)
  2. španielčina – 399 miliónov
  3. angličtina – 335 miliónov
  4. hindčina – 260 miliónov
  5. arabčina – 242 miliónov
  6. portugalčina – 203 miliónov
  7. bengálčina – 189 miliónov
  8. ruština – 166 miliónov
  9. japončina – 128 miliónov
  10. pandžábčina – 88,7 miliónov
  11. jávčina – 84,3 miliónov
  12. nemčina – 78,1 miliónov
  13. kórejčina – 77,2 miliónov
  14. francúzština – 75,9 miliónov
  15. havajčina-telugčina, marátčina – 74 a 71,8 miliónov

Málokto sa ale pustí do štúdia napríklad takej kórejčiny alebo vietnamčiny. Kým u nás sa na školách preferuje predovšetkým angličtina a nemčina, v Spojených štátoch sa najčastejšie okrem angličtiny vyučuje španielčina a francúzština. Spoločne s angličtinou a čínštinou totiž tvoria veľkú štvorku svetových jazykov.

Aký cudzí jazyk si vybrať?

Aj keď je momentálne najviac rozšírená výučba jazykov ako angličtina a nemčina, nemali by ste zabudnúť ani na ostatné jazyky. Práve znalosť menej rozšíreného, no žiadaného jazyka, z vás môže urobiť žiadaného kandidáta.

Ak neviete, aký ďalší jazyk si vybrať, stačí si otvoriť pracovný portál a zistiť, aké jazyky sú vyžadované od uchádzačov v kráľovsky zaplatených pracovných ponukách. Taktiež si stačí pozrieť, odkiaľ pochádzajú veľké zahraničné firmy s pobočkami na Slovensku, prípadne odkiaľ pochádza vedenie firmy. Ľahko zistíte, že okrem angličtiny a nemčiny sú preferované aj holandčina, fínčina, nórčina či švédčina, ale napríklad aj kórejčina. Áno, vo firmách sa všetci na vysokých pozíciách dohovoria anglicky, šéf spoločnosti by však možno rád počul zhrnutie úspechov vo svojej rodnej reči. A to môžete využiť vo váš prospech. Ktoré jazyky okrem angličtiny či nemčiny sa teda oplatí ovládať?

10 jazykov, ktoré by ste mali ovládať, ak chcete byť žiadaný na trhu práce

  1. Španielčina
  2. Francúzština
  3. Taliančina
  4. Holandčina
  5. Portugalčina
  6. Čínština
  7. Arabčina
  8. Ruština
  9. Nordické jazyky (švédčina, fínčina, nórčina, dánčina)
  10. Kórejčina

Ako sa naučiť cudzí jazyk?

V súčasnosti nie je jedinou možnosťou návšteva jazykovej školy, kde človek sedí v lavici a píše písomné práce. Medzi trendy možnosti tiež patrí výučba v teréne. Lektor jazyka s vami zájde na kávu, na nákup či do reštaurácie a rozpráva sa s vami o bežných veciach. Tak sa vás snaží naučiť čo najviac nových slovíčok a fráz najprirodzenejším spôsobom. Je to predsa len iné než keby ste sedeli v učebni a memorovali sa slovíčka.

V anglicky hovoriacich krajinách sa využíva metóda takzvaného split teachingu. Znamená to, že lektora nahradí na jeden či dva kurzy iný lektor. Je to preto, aby si poslucháči nezvykli na jeden spôsob výučby, ale aj na výslovnosť a spôsob vyjadrovania.

Ďalšou možnosťou je stať sa samoukom. Existujú CD-čká, výukové filmy, programy, aplikácie, internetové videá či učebnice. Možností je mnoho, stačí si len vybrať tú pravú.

Viac o téme: Cudzie jazyky
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: montyrich; Text: ext; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy