Pán počítačového priemyslu, Steve Jobs: 17 vecí, ktoré ste o ňom určite nevedeli

Steve JobsSteve Jobs Zdroj: SITA

Ikona, detailista, vizionár, filantrop. Človek, ktorý zmenil technológiu sveta – Steve Jobs. Toto meno poznajú snáď všetci. Od Jobsovej smrti uplynulo už 7 rokov, no napriek tomu jeho technológiu využívame aj dnes. Ktovie, čo ďalšie by tento vizionár objavil, keby jeho život neprekazila zákerná choroba.

Steve Jobs pomohol spoločnosti Apple stať sa najhodnotnejšou na  svete. A aj keď dnes jabĺčková spoločnosť skvele funguje a vydáva nové produkty, už nikdy nebude mať takého šéfa, akým bol práve Steve Jobs. Tim Cook síce riadi Apple úspešne, no za jeho šéfovania neprišla žiadna podstatná inovácia. „Jabĺčku“ zdá sa, chýba šťava, ktorú predstavoval práve Steve. Jeho svojská povaha z neho robila osobnosť , no jeho negatívna stránka mu zas narobila mnoho nepriateľov.

Steve Jobs zomrel vo veku 56 rokov na rakovinu pankreasu. Toto ste o ňom možno nevedeli.

  1. Takmer sa stal budhistickým mníchom
    Steve Jobs sa v mladosti takmer stal budhistickým mníchom. V roku 1974 ho celoživotný záujem zavial do Indie, keďže sa vždy zaujímal o budhizmus. Hľadal duchovné osvietenie a prijal zen budhizmus. Keď sa vrátil do Spojených štátov, oholil si hlavu a nosil tradičné indické oblečenie.
  2. Blue Box
    Steve Wozniak (spoluzakladateľ Apple) navrhol elektronické zariadenia, ktorými by mohli ovládať a hackovať telefónne siete. Toto zariadenie umožňovalo uskutočňovať hovory kdekoľvek na svete bezplatne. Wozniak a Jobs ho nazvali Blue Box a rozhodli sa ho predať. Blue box bol obrovský hit a peniaze sa začali sypať. Jobs počas jedného rozhovoru uviedol, že im trvalo takmer šesť mesiacov, kým prišli na to, ako vytvoriť modré boxy a ak by modré boxy nevznikli, Apple by neexistoval.
  3. Bol vegetarián
    Steve Jobs bol vegetarián a jeho obľúbeným jedlom boli ryby. Miloval mrkvu, ovocie a jedno obdobie jedol iba ovocie, orechy, semená, zeleninu a zrná.
  4. Jeho posledné slová sú stále tajomstvom
    Stevove posledné slová? Trikrát opakoval: "Oh vau, oh vau, oh vau.“ Čo tým myslel, zostane záhadou.
  5. Rolák a džínsy
    Čierny rolák, džínsy a tenisky, to bol Steve. Bol známy svojimi Leviskami a šepká sa, že mal okolo 100 džínsov značky Levis.
  6. Svoju biologickú sestru spoznal v 27 rokoch
    Slávna autorka Mona Simpsonová je jeho biologická sestra, ktorú spoznal, keď mal 27 rokov.  Mona mala 25 rokov. Boli si veľmi blízki a emocionálne pripojení. Jobs raz povedal, že si nedokáže predstaviť lepšiu sestru.
  7. "Apple"
    Ako vnikla značka Apple? Steve Jobs bol vegetarián a rád navštevoval farmy a sady s ovocím. Na jednej týchto návštev ho kopla múza a spoločnosť pomenoval Apple.
  8. Vyhodený z vlastnej firmy Apple
    Aj keď bol vyhodený zo svojej vlastnej spoločnosti, vzal to ako požehnanie a v roku 1997 sa vrátil ako generálny riaditeľ. Neskôr priznal, že to, že ho vyhodili zo spoločnosti, bol veľmi oslobodzujúci pocit a bolo to najkreatívnejšie obdobie jeho života.
  9. Boss ako sa patrí
    Dodržiaval prísne pravidlá a princípy. Veril, že disciplína je cestou k úspechu.
  10. Patentoval vynálezy
    Steve Jobs mal pod svojím menom približne 300 patentov. Sklenené schodisko v obchode Apple je jedným z týchto patentov, ktoré priťahuje zrak okoloidúcich.
  11. Dyslexia a osudný čas 9:41
    Trpel dyslexiou a každá reklama, na ktorej je vyobrazený Apple iPhone, ukazuje na telefóne čas 9:41. V tomto čase, v roku 2007, totiž Steve Jobs predstavil iPhone verejnosti.
  12. Štedrý k zamestnancom
    Jobsova asistentka raz meškala do práce. Ospravedlnila sa z dôvodu pokazenia jej auta. Ešte v ten deň jej Jobs hodil kľúč na jej stôl od úplne nového Jaguara a povedal jej, nech už nikdy nemešká.
  13. Vysoká škola? Nie
    Abraham Lincoln, Walt Disney, Bill Gates, Mark Zuckerberg, Henry Ford, Thomas Edison a Steve Jobs nemali vysokoškolské vzdelanie.
  14. Čísla sú dôležité
    Keď Apple určoval čísla zamestnancom, zamestnanec Wozniak dostal číslo 1, zatiaľ čo Jobs číslo 2. Dvojka sa mu ale nepáčila, tak si vzal číslo 0, aby ho nik nepredstihol.
  15. Garážový počítač
    Vzácny Apple počítač, ktorý vznikol v roku 1976 v Jobsovej garáži, bol v aukcii predaný v roku 2014 za neuveriteľných 905 tisíc dolárov.
  16. Zvyk alebo „úchylka“
    Steve Jobs mal bizarný zvyk zaparkovať svoje auto na vyhradených miestach pre zdravotne postihnutých. Okrem toho nikdy nemal poznávaciu značku na svojom aute. Kedysi riadil aj krásny strieborný Mercedes SL55 AMG bez ŠPZ. Ako sa mu to podarilo? Našla sa medzierka v zákone. Ak má niekto nové auto, môže šoférovať šesť mesiacov bez registračnej značky. Zamestnanci uzavreli dohodu s lízingovou spoločnosťou a každých šesť mesiacov zvykol meniť vozidlo za ďalší identický model. Týmto spôsobom mohol jazdiť na aute bez ŠPZ.
  17. Tajnostkár
    Zakladateľ firmy Apple Steve Jobs bol tajnostkár. Nikto presne nevie, aký majetok po sebe zanechal. Odhadoval sa ale na zhruba 7 miliárd dolárov. Kto ho zdedí? Steve posledné mesiace svojho života trávil výhradne s rodinou a kolegami z práce. Práve oni tak môžu byť najpravdepodobnejšími  dedičmi.
Viac o téme: Steve jobs
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: wikipedia, IDNES, zaujimavysvet, yourstory; Text: kch; Foto:

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy