5 vecí, na ktoré by ste mali minúť vianočné odmeny od zamestnávateľa: Tieto rady vás ale asi nepotešia

Rozdávali sa u vás vo firme vianočné odmeny? Ak patríte medzi šťastlivcov, ktorým zamestnávateľ prilepší k výplate pred Vianocami, vážte si to a dobre si rozmyslite, ako tieto peniaze použijete. Láka vás urobiť si radosť, odmeniť sa alebo ich všetky minúť na vianočné darčeky? O tomto naše rady určite nebudú. Pozrite sa, ako by ste tieto odmeny mali minúť, aby ste ich využili čo najrozumnejšie.

 

 

 

  1. Splaťte svoje dlhy
    Nenechajte sa uniesť skvelým pocitom, že máte na účte väčšie množstvo peňazí a tak si môžete užívať. Ak máte pôžičky či dlhy, využite tieto peniaze na ich vyplatenie, prípadne zníženie. Ak ste dostali od zamestnávateľa naozaj slušné odmeny či prémie, použite ich na vytvorenie si rezervy, z ktorej budete splácať napríklad hypotéku.
  2. Zaplaťte účty
    Platíte účty vždy až v posledný možný termín? S vianočnými prémiami to môžete urobiť naopak – zaplatiť ich dopredu. Prípadne si môžete vytvoriť rezervu na zaplatenie účtov na niekoľko mesiacov vopred: nájomné, energie alebo paušál tak už nebudete platiť s “odretými ušami“.
  3. Pridajte ich k svojim úsporám
    Či už si peniaze odložíte na kúpu niečoho konkrétneho, alebo ich pridáte do svojho rezervného fondu na horšie časy, v každom prípade to bude správny krok. Len málokedy totiž myslíme do budúcna a na to, že sa niečo nepríjemné môže ľahko prihodiť. Aby vás takáto situácia neprekvapila, je dobré odkladať si. Ak k tomu pridáte peknú sumu z vianočných odmien, môžete sa cítiť spokojnejšie a istejšie – v prípade neočakávaných udalostí budete krytý.
  4. Použite ich na svoje predsavzatia
    Povedali ste si, že budúci rok bude pre vás prelomový a rozhodli ste sa vo vašom živote pre zmenu? Ak chcete schudnúť, použite získané peniaze na zaplatenie permanentky do fitnescentra. Ak sa chcete naučiť cudzí jazyk, zaplaťte si jazykovú školu. Popremýšľajte, ako vám tieto peniaze môžu pomôcť stať sa iným, novým človekom.
  5. Investujte ich do svojej kariéry
    Zaplaťte si kurz alebo školenie, kúpte si lístok na podnetnú konferenciu či workshop alebo investujte do kvalitných kníh, ktoré vás môžu posunúť vpred. Peniaze, ktoré ste získali, sú skvelým nástrojom na zlepšenie vás samých – na rozvinutie zručností či nadobudnutie nových vedomostí. A z tejto investície budete v budúcnosti profitovať.
Viac o téme: Prémie Vianočné odmeny
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider; Text: ext; Foto: thinkstockphotos.com
 
Staršie správy
Staršie správy