Ste nervózny, podráždený a v strese? Dôvod hľadajte vo vašej posteli

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: photl.com

Ak sa ľahko rozčúlite, ste frustrovaný a otrávený, pravdepodobne za to môže nedostatok spánku. Nová štúdia ukázala, že ak v noci stratíte čo i len dve hodiny spánku, prejaví sa to na vašom správaní. U ľudí, ktorým chýba spánok, sa veľmi často objavujú negatívne pocity, napríklad hnev a zlosť.

Okrem toho, že nedostatok spánku spôsobuje úzkosť a smútok, nová štúdia z časopisu Experimentálnej psychológie tvrdí, že jedným z prvých dôkazov chýbajúceho spánku je väčšia náchylnosť k hnevu.

Do štúdie sa zapojilo 142 respodentov, ktorí boli rozdelení na dve skupiny. Polovica z nich dodržiavala svoju bežnú spánkovú rutinu – v noci spali takmer sedem hodín, zvyšná polovica zas mala skrátený čas na oddych, v noci mohli spať len 4 alebo 4 a pol hodiny.


Prečítajte si tiež: 7 znakov, že ste normálny, obyčajný človek: Nebuďte na seba príliš prísny, toto isté prežívajú milióny ľudí na celom svete


Následne dostali účastníci štúdie úlohu – mali hodnotiť produkty, avšak za veľmi nepríjemných okolností. Účastníci boli nútení hodnotiť produkty počas toho, ako bol v pozadí neustále púšťaný „hnedý zvuk“ (napríklad trysk vody) alebo „biely zvuk“ (ide o zvuk napríklad statického signálu). Ako sa očakávalo, tí, ktorí spali menej, reagovali oveľa podráždenejšie, prezradil Zlatan Krizan, profesor psychológie z univerzity v Iowe.

Kým väčšina ľudí sa dokáže prispôsobiť nepríjemným situáciám - napríklad zvuku štekajúceho psa, ľudia, ktorí trpia nedostatkom spánku, sú menej schopní sa im prispôsobiť. Podľa Krizana sa stávajú nahnevanými až zúrivými vplyvom týchto frustrujúcich podmienok. Aj preto Krizan upozorňuje, aby ľudia nepodceňovali dôležitosť spánku, štúdia totiž ukázala, ako jeho nedostatok dokáže ovplyvniť emocionálnu stránku človeka. Dodáva tiež, že budúce štúdie by mohli preskúmať to, akým spôsobom nedostatok spánku ovplyvňuje aj iné oblasti života – napríklad diskusie o manželstve či politike.

Doprajte si dobrý spánok – poďakuje vám vaše telo aj vaše okolie

Nepodceňovať spánok by ste nemali, ak chcete v živote fungovať bez emocionálnych výkyvov. Ak sa dobre a dostatočne vyspíte, dokážete tiež lepšie a produktívnejšie pracovať v rámci tímu.

Viac o téme: Spánok Nedostatok spánku
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: cncb; Text: es; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy