Toľkoto peňazí by ste si mali odkladať, ak chcete ísť na dôchodok bohatý

Zdroj: Getty Images

Ak chcete byť bohatý, musíte najprv začať platiť sám sebe, hovorí milionár David Bach, ktorý sa sám vypracoval a stal boháčom. A čo tým vlastne myslí? „Zo svojho zárobku vyplaťte ako prvú osobu sám seba,“ píše vo svojej knihe Automatický milionár. Pozrite sa, čo radí ľuďom, ktorí chcú ísť na dôchodok bohatí.

Aby sme boli úplne konkrétni, Bach hovorí, že z vášho príjmu by ste si mali odkladať ideálne 15-20%. Tieto peniaze by mali putovať na účet zriadený špeciálne na zabezpečenie v starobe. Takto si zabezpečíte, že sa dôchodku nemusíte báť, pretože naň pôjdete bohatý.

A prečo práve 15-20%? Tieto čísla vychádzajú z Bachovho vzorca „zaplaťte najprv sebe“, ktorý vytvoril, aby ľuďom ukázal, ako veľmi záleží na tom, koľko peňazí si dokážu odložiť. Pozrite si celý Bachov vzorec.

Čo by ste mali robiť s vašimi peniazmi, ak chcete byť:

  • Úplne na mizine

„Najprv nezaplaťte sebe,“ hovorí Bach. Míňajte viac, ako zarábate, požičiavajte si peniaze a choďte do mínusu na kreditnej karte a majte problém svoje dlhy splatiť.

 

  • Chudobný

Myslite na to, že treba najprv zaplatiť sebe, ale nerobte to. Miňte všetko, čo za mesiac zarobíte a nič si neodložte. Stále si hovorte, že raz to zmeníte.

 

  • Stredná trieda

Odkladajte si 5 – 10 percent z vášho príjmu.

 

  • Vyššia stredná trieda

Odkladajte si 10-15 % z vášho príjmu.

 

  • Bohatý

Odkladajte si 15 až 20% z mesačného príjmu.

 

  • Dostatočne bohatý, že môžete ísť skôr na dôchodok

Odkladajte si 20 a viac percent z vášho príjmu.

 

Čo s odloženými peniazmi?

Majte na pamäti, že každého život je odlišný, avšak život iných ľudí by vám mal slúžiť na porovnanie a zistenie toho, čo v tom vašom môžete vylepšiť.

Poviete si, že je ťažké odkladať si z každej výplaty 10 až 15 percent? Aby sa vám nestalo, že na to zabudnete alebo vám neostanú peniaze, začnite si odkladať automaticky. Nastavte si trvalý príkaz alebo ručne preveďte/vyberte peniaze.

Povedzme, že zarábate 800 eur mesačne. Ak si zakaždým odložíte 10% (teda 80 eur), znamená to, že si ročne dokážete odložiť 960 eur. Predstavte si, že by ste si celý rok neodložili nič. Takto si však nájdete takmer 1000 eur. A to nie je na zahodenie, čo poviete?

Po odložení väčšej sumy (napríklad 5 000 eur) radí Bach investovať. Odporúča uložiť peniaze na sporiace účty, ktoré majú slušné ročné zhodnotenie. K uloženým peniazom by ste mali ukladať ďalšie a ďalšie, aby úroková sadzba znásobila danú sumu.

 

Viac o téme: Peniaze Dôchodok
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: cnbc; Text: ext; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy