5 najrozumnejších vecí, ktoré by mali so svojimi peniazmi spraviť tridsiatnici

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Ak sa aj vy radíte do kategórie tridsiatnikov, mali by ste začať uvažovať, ako čo najrozumnejšie naložiť so svojimi peniazmi. S pribúdajúcim vekom je dôležité pozerať sa do budúcna a byť na ňu pripravený – a to aj po finančnej stránke. Viete, ako na to? Ak nie, máme pre vás 5 užitočných tipov, ktorými by ste sa určite mali inšpirovať.

 

 

 

 

  1. Otvorte si viacero sporiacich účtov na dôchodok
    Spoliehať sa na dôchodok je v dnešných časoch trochu naivné. Hrozí totiž, že súčasný dôchodkový systém nemusí byť udržateľný aj v budúcnosti. Poistite sa preto radšej sami a začnite si vytvárať rezervu na dôchodok. Možno sa vám zdá, že je to ešte ďaleko, ak sa však spamätáte neskoro, môže sa stať, že na dôchodku ostanete s prázdnymi rukami.
  2. Začnite si odkladať na výdavky blízkej budúcnosti
    Možno budete chcieť ísť na dovolenku, na výlet alebo si budete chcieť kúpiť niečo drahšie do domácnosti. Je preto dobré byť na to pripravený a vytvárať si na takéto výdavky vopred.
  3. Vytvorte si fond na horšie časy
    Život nejde vždy tak, ako chceme a občas prináša aj nepríjemné situácie. Môžete dostať výpoveď v práci, môže sa vám pokaziť auto alebo sa jednoducho vyskytne niečo, čo preruší vás pravidelný príjem financií. Na takéto situácie je ideálny práve rezervný fond, ktorý vám pomôže preklenúť nepríjemné či ťažké odbobie.
  4. Využívajte benefity, ktoré ponúka váš zamestnávateľ
    Poskytuje vám váš zamestnávateľ doplnkové dôchodkové poistenie? Nemávnite nad tým rukou, sú to ďalšie peniaze do vášho vrecka a zároveň tak budete „nútený“ odkladať si aj vy. Zistite si podmienky a podrobnosti o tomto benefite a určite ho využite.
  5. Kupujte si kvalitné veci
    Už nie ste študent, ani čerstvý absolvent, ktorí žijú a s financiami narábajú v „šetriacom“ móde. Vo svojich 30 rokoch by ste mali byť schopný dovoliť si kvalitnejšie veci. Ide totiž o to, že hoci ušetríte peniaze na lacných veciach, ich nižšia kvalita sa prejaví v tom, že nevydržia dlho. Ak však zainvestujete do kvality, môžete sa z vecí tešiť dlhšie a tým pádom aj ušetriť. Či už je to napríklad oblečenie alebo vybavenie do domácnosti: hoci nákupom zaplatíte viac, z dlhodobého hľadiska ušetríte veľa peňazí.
Viac o téme: Peniaze Investovanie
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: cnbc.com; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy