Iba číslo v očiach zamestnávateľa: 10 znakov, že pre firmu ste neviditeľní

Zdroj: thinkstockphotos.com

Veľa ľudí sa v práci cíti podhodnotených. Aj vy máte pocit, že vášmu zamestnávateľovi na vás vôbec nezáleží? Aj preto necítite motiváciu a radosť z práce? Pozrite si 19 znakov, ktoré sú typické pre firmu, ktorá si neváži svojich zamestnancov. Ak nájdete podobnosť s vaším zamestnávateľom, nečakajte na zmenu.

Ľudia by radi pracovali aj pre niečo iné ako výplatnú pásku. Chceli by chodiť do práce s radosťou, odhodlaním a motiváciou, radi by robili aj niečo navyše, nielen to, čo sa od nich vyžaduje v pracovnej zmluve. Avšak aby tak mohli fungovať, potrebujú na to podporu a záujem firmy. Aby sa o nich ich zamestnávateľ zaujímal, staral a vážil si ich. Natrafiť na takéhoto zamestnávateľa však nie je úplne bežné a zamestnanci sa skôr stretávajú so zaobchádzaním, ktoré opisujeme v bodoch nižšie. Ak vám nasledujúce vety pripomínajú situáciu u vás vo firme, zvážte, či nie je lepšie poobzerať sa po inom, lepšom mieste.

  1. Nikto sa vás nepýta na váš názor či nápad
    Ak sa vás šéf alebo zamestnávateľ nezaujíma, čo si myslíte o dôležitom projekte či rozhodnutí, pravdepodobne sa nezaujíma ani o vás.
  2. Váš šéf vás nepodporuje, nevedie vás a nedáva vám spätnú väzbu
    Nemá čas? Nestíha? Zameriava sa skôr na to, aby boli veci splnené, no nezaujíma ho, či máte možnosť rásť, rozvíjať svoje zručnosti alebo čeliť novým výzvam? Nuž, zdá sa, že mu nejde o to, aby ste boli šikovný a úspešný zamestnanec.
  3. Nie ste odmenený spravodlivo
    Požiadali ste o vyšší plat, pretože viete, že v danej lokalite a na danej pozícii sú mzdy oveľa vyššie. Dostali ste však zamietavé nie. Zamestnávateľ, ktorý sa nestará o to, či ste dostatočne zaplatený, nie je dobrý zamestnávateľ. Nájdite si lepšieho.
  4. Ak žiadate o pomoc, ste ignorovaný
    Ak sa firma nestará o to, aby ste sa v práci cítili dobre, ak vám nezabezpečí všetko, čo potrebujete, aby ste mohli plnohodnotne pracovať, urobíte najlepšie, ak im doručíte výpoveď.
  5. Vo firme chýba vzájomná dôvera
    Je pre vášho nadriadeného dôležitejšie, aby ste doniesli potvrdenie od lekára, že ste boli naozaj chorý, než to, či sa už cítite lepšie a nie je to vážne? Nuž, očividne ste pre firmu iba číslo, nie jej cenná súčasť.
  6. Šéf kašle na váš work-life balance
    Keď ste nastupovali do práce, netušili ste, že ste zároveň podpísali 60-hodinový pracovný týždeň? Hoci sa firma všade chváli flexibilnou pracovnou dobou, ocitli ste sa na koberčeku u šéfa preto, že hoci ste mali odpracovaných osem hodín, dovolili ste si odísť? Asi tu niečo nebude v poriadku, ak ste karhaný aj napriek tomu, že dodržiavate pravidlá. V takejto firme pracovať naozaj nepotrebujete, nechajte vyhrať zdravý rozum a poberte sa niekde, kde firme záleží na tom, aby ste nevyhoreli po pár rokoch.
  7. Dôležité informácie o firme sa dozvedáte ako posledný
    A to aj naznačuje, na akom mieste sa na rebríčku dôležitosti v danej firme nachádzate.
  8. O vašom šéfovi viete iba vtedy, ak sa niečo pokazí
    Keď potrebujete pomoc, nestíha, keď sa vám niečo podarí, nemá čas pochváliť vás. Ale keď sa niečo pokazí, zrazu máte telefonát, e-mail a dokonca aj pozvanie k nemu do kancelárie. Nestrácajte čas v takejto firme.
  9. Dávajú vám najavo, že ste nahraditeľný
    „Iní by za toto miesto vraždili.“ Či vám šéf do očí povie, že na vaše miesto má x ďalších uchádzačov, alebo vám len nenápadne pripomenie, že by ste vlastne mali byť vďačný, že uňho môžete pracovať, takéto správanie ukazuje, že vo firme ste iba vec, číslo, objekt, ktorý v skutočnosti nikoho nezaujíma, pokiaľ plní to, čo sa od neho vyžaduje.
  10. Nebojujú o to, aby vás vo firme udržali
    Čo by urobil váš šéf, ak by ste mu povedali, že ste dostali zaujímavú ponuku? Ani okom by nemihol? Berte to ako definitívny dôkaz, že pre firmu absolútne nič nezaujímate.

Viac o téme: Zlý šéf Zlá firma
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider.com; Text: jm; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy