Máte deravú pamäť? Týchto 22 cvikov z vás spraví nového človeka, aj šéf sa vám poďakuje

Zdroj: Getty Images

Stáva sa vám, že ste chceli niečo spraviť či povedať, no behom chvíle ste na to zabudli? Mozog sa veľmi často prirovnáva k počítaču. Keď je váš mozog v dokonalej kondícii, umožní vám neuveriteľné veci ako v práci, tak i v osobnom živote. Vykonávanie kognitívnych a telesných funkcií bude pre vás samozrejmosť. Bohužiaľ, strata pamäte či demencia sú pre ľudstvo veľký strašiak. Nestratíte totiž „len“ pamäť, stratíte prácu, rodinu a napokon sami seba, Ak už vaša pamäť nie je to, čo kedysi bývala, ponúkame vám 22 veľmi jednoduchých cvičení. Vďaka nim si zlepšíte pamäť a dokonca aj inteligenciu. Vyskúšate?

Štúdie ukázali, že ľudia, ktorí pravidelne vykonávajú cielené pamäťové cvičenia, udržujú svoj mozog bystrý a zdravý, čo zabraňuje poklesu kognitívnych funkcií a poruche pamäte. Cvičením pamäte si zlepšíte svoje kreatívne schopnosti, ktoré sú v práci tak neoceniteľné, no zároveň posilníte vašu schopnosť chopnosť vždy vtipných a originálnych odpovedí. Jednoducho povedané, budete mať vždy na všetko odpoveď.

  1. Každý deň iná cesta domov
    Nebuďte lenivý a každý deň si zmeňte svoju cestu domov, stimulujete tak váš mozog. Ste totiž nútený zapojiť viac zmyslov, čo je skvelé, nie? Vyhýbajte sa nude a rutine, hovorí známy neurológ David Eagleman.
  2. Opakovanie je matka múdrosti
    Ak si chcete zapamätať všetko, čo ste práve čítali, počuli alebo urobili, zopakujte to, ale VŽDY nahlas.
  3. Počúvajte počas čítania
    Štúdie, ktoré sa uskutočnili na univerzite v Portoriku, ukázali, že študenti, ktorí knihu čítali a súčasne počúvali jej zvukovú verziu, vedeli v kvíze o danej knihe viac ako tí, ktoré danú knihu len čítali. Pri počúvaní počas čítania zapojíte viac zmyslov a tak pomôžete vašej mysli si aj viac zapamätať.
  4. Lúštite krížovky
    Jednoduché krížovky a iné slovné hry ako scrabble, pomáhajú ku kreativite, stimulujú mozog a zlepšujú pamäť.
  5. Zahrajte si šach
    Že neviete hrať šach? Naučte sa ho. Strategické hry ako šach a dáma podporujú logické myslenie a pomôžu tak udržať váš mozog fit.
  6. Hrajte na hudobný nástroj
    Začnite hrať na hudobný nástroj. Štúdie ukázali, že učenie sa niečoho nového a komplexného počas dlhšieho časového obdobia je prínosom pre starnúcu myseľ.
  7. Skúste nový šport
    Začnite s novým športom, kde budete využívať myseľ i telo. Ideálnym je napríklad tenis, golf alebo dokonca joga. Zlepšite tak svoju nielen fyzickú, ale aj duševnú kondíciu.
  8. Naučte sa cudzí jazyk
    Zapíšte sa na kurz cudzieho jazyka online alebo do miestneho vzdelávacieho centra. 
  9. Nakreslite si mapu spamäti
    Keď sa vrátite domov z výletu, nakreslite si mapu miesta, kde ste práve boli, ale skúste tak, ako si ju pamätáte.
  10. Ochutnajte nové jedlá
    Naučte sa variť nové kuchyne. Varenie stimuluje rôzne časti mozgu a rôzne zmysly vrátane chuti, čuchu a zraku.
  11. So zatvorenými očami
    Vyskúšajte umývanie riadu, triedenie bielizne alebo sprchu so zatvorenými očami. To prinúti váš mozog použiť iné zmysly, o ktorých ste možno ani netušili. Samozrejme, pri šoférovaní majte oči dokorán otvorené.
  12. Jedzte jedlo pomocou čínskych paličiek
    Čínske paličky prinútia váš mozog skutočne dobre trénovať, najmä ak ste s paličkami nikdy predtým nejedli.
  13. Ľaváci pravou a praváci ľavou
    Ak ste praváci, skúste použiť ľavú ruku na úplne bežné veci ako čistenie zubov alebo  jedenie.
  14. Spoznávajte ľudí
    Zakaždým, keď spoznáte nových ľudí, zoznámite sa aj s iným spôsobom myslenia. To stimuluje vašu myseľ a rozširuje váš pohľad na svet a proces myslenia. Takže buďte otvorený, viac cestujte, zúčastnite sa prehliadok a podujatí, komunikujte s novými ľuďmi. 
  15. Vychutnajte si jedlo
    Otestujte si svoje chuťové poháriky a pokúste sa v jedle identifikovať jednotlivé jemné koreniny či bylinky.
  16. Matematika spamäti
    Nevyužívajte vždy pero a papier alebo kalkulačku pri matematickej úlohe. Skúste napríklad pri nákupe potravín priebežne zrátavať sumu. Na jednej strane si cibríte pamäť a na druhej strane týmto spôsobom veľa neminiete.
  17. Meditujte
    Trénujte vašu myseľ, mlčať nie je vždy ľahké, ale vašej mysli to prospeje. Keď neviete, ako byť ticho, meditujte. Aké výhody prináša meditácia? Zníženie stresu, zlepšenie schopnosti učenia sa, zlepšenie pozornosti, zlepšenie nálady. Vyskúšate?
  18. Pamätajte si telefónne čísla
    Ach, hlava deravá! Ak sa budete učiť telefónne čísla naspamäť, posilníte spojenie medzi mozgovými bunkami a vaša pamäť sa vám poďakuje. Šikovný spôsob, ako si ľahšie zapamätať číslo, je rozdeliť si na viacero častí.
  19. Kreatívne hobby
    Pletenie, kreslenie či maľovanie podporuje vašu kreativitu.
  20. Hovorte príbehy
    Rozprávanie príbehov stimuluje mozog tým, že opisujete dôležité detaily. Rozprávanie príbehov je veľmi dobré cvičenie pamäte pre ľudí s Alzheimerovou chorobou.
  21. Vytvorte si nové skratky
    Vytvorte si vlastné skratky vždy, keď si potrebujete na niečo spomenúť.
  22. Dostatok spánku
    Snažte sa čo najviac skrátiť cestu do postele. Váš mozog potrebuje šesť až osem hodín spánku každú noc. Alebo aspoň dva cykly hlbokého spánku. Musia sa totiž dokončiť nevyhnutné zmeny: všetky zručnosti a informácie, ktoré ste získali počas dňa, sa musia integrovať do dlhodobej pamäte. Alebo inak povedané, „musia sa uložiť na disk“.

Viac o téme: Pamäť Cviky na pamäť
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: lifehack; Text: kch; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy