Miliardár má liek na nezamestnanosť: Pracujme len 3 dni v týždni a do dôchodku poďme neskôr

Nezamestnanosť je veľký problém v mnohých krajinách, predovšetkým v Európe. Je dôležité, aby ľudia neodchádzali do dôchodku v 50, 60 alebo 65 rokoch, ale neskôr. Majú totiž viac znalostí a skúseností. Pracovať by ale mali iba tri dni v týždni, tak vznikne priestor pre ďalších ľudí. Takto vyzerá predstava mexického miliardára Carlosa Slima.

Ak by mali ľudia viac voľna, podľa Slima by to pomohlo turizmu, kultúre, športu ale napríklad aj vzdelaniu. Ľudia by sa tiež mohli začať učiť nové veci a vyriešilo by to aj problém s rastúcimi nákladmi na dôchodky. „Moderná spoločnosť vyžaduje viac znalostí, viac skúseností a menej fyzickej sily,“ prehlásil muž, ktorého majetok sa odhaduje na 49,5 miliardy dolárov. „Ekonomika sa začína orientovať na služby,“ vyhlásil s tým, že to mnohí stále nechápu.

Dvanásť hodín denne v práci

Podľa jeho vízie by v prípade skráteného pracovného týždňa mohli ľudia tráviť v práci aj dvanásť hodín denne. Niektorí by pracovali od pondelka do stredy a iní od štvrtka do soboty. Firma by tak zaistila 6-dennú prevádzku, vďaka ktorej by údajne udržala skúsených pracovníkov a zároveň dala priestor mladým.

Podľa Slima by takáto zmena nutne nemusela viesť k znižovaniu platov. Upravený pracovný týždeň by sa totiž v prvom rade týkal firiem, ktoré vytvorili viac pracovných pozícií, než je nutné. „Najvhodnejšie by to bolo v tých odvetviach, ktoré majú veľa personálu, napríklad vládne agentúry. Namiesto prepustenia by sa dala zaviesť táto schéma,“ doplnil. Slim pripustil, že by to možno viedlo k nárastu nákladov na prácu, znížili by sa ale výdavky spôsobené stratou skúsených zamestnancov. On sám už v jednej zo svojich firiem ľuďom ponúka kratší pracovný týždeň, aby firmu neopustili.

Miliardár tiež uviedol, že by nikomu nebránil pracovať šesť dní v týždni. „Pokiaľ chcete pracovať viac, pracujte. Môžete mať dve práce, jednu od pondelka do stredy, druhú od štvrtka do soboty,“ povedal.

Švédsko už má skúsenosti s kratšou pracovnou dobou

Mexický magnát nie je prvý, kto prehlasuje, že sa civilizácia mení a že päťdenný pracovný týždeň a osemhodinová pracovná doba už dávno nie sú nevyhnutné pre udržanie ekonomického rozvoja. Švédsko už šesťhodinovú pracovnú dobu vyskúšalo na vybranej skupine obyvateľov a výsledky dopadli pozitívne. Zamestnanci boli zdravší, znížili sa absencie a zvýšila sa produktivita práce.

 

Viac o téme: Nezamestnanosť Skrátený týždeň
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: idnes.cz; Text: jm; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy