11 vecí, ktoré by ste mali robiť cez víkendy, ak chcete mať lepší a krajší život

Ani vy ste sa už nevedeli dočkať víkendu? Zrazu sa už ale blíži jeho koniec a vy máte pocit, že ste ho len premárnili? Dva dni voľna, ktoré máme, treba využiť vždy naplno. Naplno a správne, aby ste mali lepší a spokojnejší život. Nemusíte si robiť megalomanské plány, ani chystať niečo veľkolepé. Začnite robiť cez víkendy niektoré z týchto jedenástich vecí a uvidíte, ako sa vám bude žiť krajšie.

 

 

 
  1. Strávte čas so svojimi najbližšími
    Byť so svojou rodinou alebo priateľmi je niečo, čo vás dobije pozitívnou energiou. Nestretávajte sa však s vašimi blízkymi iba z pocitu viny - že ste sa dlho nevideli, alebo preto, že sa to patrí. Urobte to, pretože chcete. Stretnite sa s nimi, aby ste zistili, ako sa majú, zavolajte im aj vtedy, ak od nich nič nepotrebujeme. Rozprávajte sa s nimi, počúvajte ich, buďte to vždy pre nich. Ľudský kontakt je nevyhnutný pre našu spokojnosť.
  2. Nepreháňajte to so spánkom 
    Tešíte sa, že ste si počas víkendu dopriali 12 hodín spánku? Asi vás nepotešíme. Takéto nadmerné vyspávanie ovplyvňuje váš biologický rytmus. Hoci si myslíte, že si dobre oddýchnete, v skutočnosti sa budete cítiť v pondelok ráno unavený a vyšťavený. Je dôležité aj počas víkendu dodržiavať budíček z pracovného týždňa. Ak si chcete naozaj oddýchnuť, radšej si počas dňa zdriemnite, aj keď iba na 10 minút.  
  3. Odpojte sa
    Zrátajte si, koľko času venujeme počítaču, televízoru, smartfónu či tabletu. Víkendy by mali patriť osobnému kontaktu z očí do očí. Ak máte chvíľku iba pre seba, využite ju radšej na čítanie knihy, ako sledovaniu toho, čo je nové vo virtuálnej realite.
  4. Upracte si
    Zostalo vám ešte troška energie z predchádzajúceho týždňa? Venujte ju skrášleniu prostredia, v ktorom žijete. Upracte si váš stôl a aj oblečenie z celého týždňa nahádzané na stoličke, zorganizujte si vaše preplnené poličky v kúpeľni.
  5. Choďte do prírody
    Kedy naposledy ste boli v prírode? Že je to už dávno? Napravte to! Nemusíte ísť na náročnú túru, stačí len prechádzka lesom. Zastavte sa, nadýchajte sa čerstvého vzduchu. Neuveríte, ako si v prírode dokážete oddýchnuť a načerpať v nej novú energiu.
  6. Vychutnávajte si jedlo
    Cez víkend sa nemusíte nikam ponáhľať – nečaká vás žiadne stretnutie, nekončí vám obedová prestávka. Vychutnajte si preto víkendový obed či večeru dostatočne, nikam sa neponáhľajte, jednoducho si užívajte jeho vôňu a chuť.
  7. Keď hovoríme o jedle – jedzte zdravo
    Cez týždeň možno nemáte čas na prípravu zdravého jedla, víkend je však na to ako stvorený! Doprajte si veľa zeleniny, ovocia, spravte si  na raňajky napríklad osviežujúci zdravý koktejl.
  8. Vypustite obavy zo svojho života
    Prestaňte sa pýtať „Čo ak?“. Veci, ktoré nedokážete ovplyvniť – ako politika, počasie či ekonomika, vypustite z hlavy. Namiesto neustáleho obávania sa niečoho sa nastavte na modul: som pripravený a všetko zvládnem. Čoho sa obávate vo svojom živote? Pribrali ste niekoľko kíl? Spravte si plán, ako ich zhodiť. Máte problém s dodržiavaním deadlinov? Spíšte si kroky, ktoré musíte dodržať, aby ste projekt úspešne dokončili.
  9. Meditujte alebo choďte na jogu
    Naučte sa sústrediť a zbaviť sa všetkých ruchov okolia v konkrétnom momente. Ak pracujete pod tlakom a ste v dlhodobom strese, víkendová meditácia pre vás môže byť správnou cestou. Že neviete, ako nato? Joga je tiež forma meditácie, vyskúšajte ju.
  10. Zastavte sa a venujte sa svojim myšlienkam
    Čo vám hovoria vaše myšlienky?  Sú pozitívne alebo smerujú skôr k negatívnej stránke? Ak sa uchyľujete skôr k tej negatívnej stránke, pokúste sa to zmeniť. Zmeňte svoj prístup, pohľad na veci. Namiesto toho, aby ste videli pohár poloprázdny, sa naň pozerajte ako na poloplný. Toto myslenie sa snažte uplatniť na všetky situácie vo vašom živote.
  11. Prejavte vďaku
    Túto činnosť by ste mali robiť každý deň, nielen cez víkend. Buďte vďačný za svoju rodinu, priateľov, zdravie, za jedlo, ktoré máte na stole, za oblečenie, ktoré nosíte, za strechu nad vašou hlavou. Máme byť za čo vďačný každý deň – aj za drobnosti. Začnime si ich všímať.
  12. Venujte sa svojim záľubám a koníčkom
    Radi fotíte, pečiete koláče, píšete básničky či hráte na klavír? Len vám na to akosi nezostáva čas? Vyčleňte si na svoje záľuby a koníčky víkend. Je dôležité venovať sa tomu, čo vás baví – nielenže vám to prinesie duševný relax, ale zároveň aj spokojnosť z danej činnosti.
  13. Smejte sa. Čím viac, tým lepšie
    Smiech je totiž tá najlepšia medicína na svete. A neexistuje jeho maximálna dávka. Humor vám zlepší náladu, zbavíte sa stresu a zároveň si vďaka tomu posilníte imunitný systém. Doprajte si každý deň poriadnu dávku smiechu.
Viac o téme: Víkend
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: lifehack.com; Text: es; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy