5 slov, ktoré by ste mali používať v práci, ak chcete ukázať, že máte úroveň

Zdroj: Getty Images

To, aký slovník v práci používate, napovie veľa o tom, čo ste za človeka. Neveríte? Možno sa kolegovia na vašich rečiach zo slušnosti pousmejú, no ak rýchlo utekajú z kuchynky, keď sa blížite, prípadne nikdy nemajú čas na dlhší rozhovor s vami, niečo nie je v poriadku. Ak chcete, aby si kolegovia o vás vytvorili čo najlepší obraz, mali by ste si do slovníka zaradiť týchto päť slov.

 

 

 

  1. Ahoj/Dobrý deň
    Prichádzate ráno do práce? Otvorte ústa. Nečakajte, že kolegovia začnú zdraviť vás. Už deti v materskej skole učia, že ak niekto prichádza alebo vchádza, je slušné pozdraviť sa.
  2. Prosím ťa
    Chcete získať od kolegu dôležitú informáciu týkajúcu sa vašej práce? Potrebujete pomôcť pri riešení úlohy? Na začiatok vždy poproste. Áno, možno to, čo od kolegu žiadate, je jeho náplňou práce, je však základná slušnosť  poprosiť o pomoc či radu. Obyčajné „prosím ťa“ dokáže spraviť zázraky, vyskúšajte.
  3. Ďakujem
    To, že vám kolega s niečím pomôže, nie je niečo, s čím by ste mali automaticky rátať. Jednoduchým „ďakujem“ mu ukážete, že si jeho pomoc vážite.
  4. Urobil si to skvele, páči sa mi to
    Všimli ste si, že pokiaľ sa v práci niečo nepodarí, váš nadriadený vie veľmi ľahko kritizovať a vracať sa k prešľapu či zlému rozhodnutiu  aj niekoľko mesiacov po tom? Ak však dosiahnete skvelé výsledky, prípadne sa vám niečo podarí, väčšinou zo strany zamestnávateľa ostane len pri krátkom zamrmlaní „len tak ďalej“, potľapkaní po pleci a o pár minút sa na všetko zabudne – a to je ten lepší prípad, niekedy sa totiž nepochváli vôbec. V slovenských firmách sa málo chváli, skúste to preto zmeniť vy tým, že najbližšie pochválite kolegu, ak sa mu niečo vydarí. Nič vás to nebude stáť a uvidíte, ako to ocení.
  5. Gratulujem
    Povýšili vášho kolegu? Stal sa zamestnancom mesiaca? Nezáviďte a namiesto toho mu zagratulujte. Ak sa naučíte tešiť z úspechov iných, budete v práci oveľa spokojnejší. Nenechajte sa zožierať závisťou a hnevom, že povýšenie a pochvala mali byť určené vám. Namiesto toho radšej svoju energiu venujte tvrdej práci, aby ste to nabudúce boli vy, kto postúpi na firemnom rebríčku. 
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text es; Foto: Thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy