8 typov nebezpečných kolegov, na ktorých by ste si mali dať v práci pozor

Mať dobrých kolegov je dar. Chodiť do práce s tým, že ste tím, ktorý ťahá za jeden povraz, je skvelý pocit. Nemusíte riešiť egoistov, kariéristov, ktorí idú za svojím aj cez mŕtvoly, nemusíte riešiť, že si na vás niekto vybíja svoje komplexy či závisť. Keďže však život nie je vždy ideálny, môže sa stať, že v práci natrafíte na nebezpečné typy kolegov. Na ktorých by ste si mali dať obzvlášť pozor?

 

 

 

  1. Uškriekaný
    Tento typ sa dá na pracovisku odhaliť najrýchlejšie. Sú to hlučné osoby, často nepríjemné a ponižujú ľudí okolo seba. Svojím správaním chcú dosiahnuť, aby sa ich ľudia báli.
  2. Dvojhlavý had
    Títo ľudia vystupujú nielen ako vaši kolegovia, ale zároveň sa tvária ako dobrí a dôveryhodní priatelia. Akonáhle sa ale od vás vzdialia, sú schopní nechutnými klebetami poškodiť vaše meno či pripísať si zásluhy za vašu prácu.
  3. Večný kritik
    Takýto človek sa snaží znížiť vaše sebavedomie tým, že vás bude neustále kritizovať. Chce tým dosiahnuť aj to, že ak vás bude neustále podkopávať, zníži vašu dôveryhodnosť aj u ostatných kolegov.
  4. Egoista
    V každom zamestnaní sa nájde človek, ktorý sa snaží využiť moc, ktorú má. Tento typ kolegu má väčšinou prístup k informáciám, alebo dôležité zručnosti, ktoré ale nechce odovzdať ďalej, hoci by prispeli k tomu, aby sa pracovalo lepšie a efektívnejšie.
  5. Pútajúci na seba pozornosť
    Tento typ kolegu potrebuje, aby ste mu neustále venovali pozornosť. Snažia sa získať si svojho kolegu, potenciálneho súpera, neustálym chválením  ho, často dokonca pôsobia milo a nápomocne, predovšetkým k novým zamestnancom. Ak však nedostanú dostatočnú pozornosť, razom sa proti nim obrátia a z pracovného života im spravia peklo.
  6. Neschopný kariérista
    Tento človek tak zúfalo túži niečo dosiahnuť, byť na kariérnom rebríčku vyššie, že je preto ochotný urobiť čokoľvek. Problém je, že nie je veľmi šikovný. Aby si svoju neschopnosť kompenzovali, trávia väčšinu času pozorovaním zručných a šikovných kolegov a čakajú, kým spravia nejakú chybu a hneď na ňu upozornia. Tak seba stavajú do lepšieho svetla.
  7. Guru
    V každej oblasti existuje človek, ktorý v nej vyniká. Na tom nie je nič zlé, problémom je, ak tento človek uverí, že iba jeho názory a tvrdenia sú jediné správne riešenia a neakceptuje iné. Guru je presvedčný o tom, že nerobí chyby a tak ak sa aj niečo zlé stane, nie je ochotný prijať za to zodopovednosť. Takýto človek si tiež myslí, že je niečo viac než jeho kolegovia a že pravidlá, ktoré platia pre nich, on dodržiavať nemusí.
  8. Sociopat
    Inteligentný, výrečný, charizmatický. Presne taký je sociopat, patrí však k tým najhorším, čo sa šikany na pracovisku týka. Chýba im empatia, vedia dokonale manipulovať s otatnými, aby dostali to, čo chcú. Veľmi často sú na vysokých pozíciách, pretože si okolo prsta dokážu obmotať kadého. Bežne sa obklopujú ľuďmi, ktorí sú ochotní za nich urobiť špinavú prácu, za odmenu im však pomôžu vyšplhať sa vyššie.
Viac o téme: Kolegovia v práci
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: hrmorning.com; Text: jm; Foto: gettyimages

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy