Zamestnanci, ktorí fajčia, pracujú menej: Pozrite sa, o koľko peňazí tak oberajú firmu

Zdroj: Getty Images

Zdá sa vám úplne prirodzené, že si vaši kolegovia alebo aj vy počas dňa niekoľkokrát „odskočíte“ na fajčiarsku pauzu? Fajčiarske prestávky reguluje iba minimum spoločností. Jedna cigareta pritom podľa výpočtu spoločnosti PEAL stojí firmu takmer 1 euro (96 centrov) a v priemere tým zamestnanec stratí až 15 pracovných dní ročne.

Hoci vyfajčenie jednej cigarety trvá len pár minút, celková doba strávená na fajčiarskych prestávkach sa môže vyšplhať až na 15 dní ročne. Tak to prepočítala česká spoločnosť PEAL, veľkoobchodný dodávateľ tabakových a alkoholických výrobkov. Podľa nich sa jednou cigaretou preruší pracovná doba na 6 minút. Priemerný fajčiar si dopraje v pracovnej dobe asi 5 cigariet. To predstavuje 30 minút denne, a teda 15 dní ročne.

Samotná spoločnosť PEAL, dodávateľ tabakových výrobkov, prestávky na cigarety svojim zamestnancom reguluje. Pracovníci musia chodiť fajčiť pred budovu a cestou von sa musia odhlásiť z elektronického dochádzkového systému. Chýbajúci čas si potom musia nadpracovať.

V mnohých firmách však ľudia pracujú „duševne“ a počas fajčiarskych prestávok môžu s kolegami prebrať pracovné záležitosti. Ako dodáva Tomáš Dobrovský zo spoločnosti LMC, ktoré prevádzkujú portály Jobs.cz a Prace.cz, regulácie fajčiarskych prestávok sú častejšie skôr vo výrobnom odvetví, kde zamestnanci musia počas zmeny splniť plán. „Regulácia pri kancelárskej práci či na kreatívnych pozíciách je minimálna. Pauza na cigaretu môže poslúžiť na vyriešenie určitého problému či na získanie zaujímavého nápadu,“ vysvetlil.

Z prieskumu medzi zamestnávateľmi vyplynulo, že 80,6% zamestnávateľov neuvažuje o zákaze fajčenia. Takisto je väčšia časť tých firiem (75%), ktoré neriešia čas, ktorý ich zamestnanci strávia fajčením. Zároveň tak ale ani neposkytujú (86,1% zamestnávateľov) program na pomoc fajčiarom, ktorí by chceli prestať.

Fajčiarske prestávky stoja firmu peniaze

Spoločnosť PEAL sa tiež pozrela na to, koľko peňazí stráca firma na zamestnancových fajčiarskych prestávkach. Ak priemerný náklad na jedného zamestnanca 1 665 eur (údaje z ČR, prepočítané na eurá, pozn. red.) vydelíte počtom minút priemerného zamestnanca, čo je 10 080 minút, cena jednej minúty vyjde na 16 centov. Ak však zamestnanec jednu cigaretu fajčí šesť minút, náklady zamestnávateľa sa vyšplhajú na 96 centov, teda takmer jedno euro, spočítali vo firme PEAL.  Za jeden deň sa pri piatich fajčiarskych prestávkach môže suma vyšplhať až na takmer 5 eur.

V Japonsku sa pred nedávnom rozhodli zamestnancov motivovať, aby prestali fajčiť. Zdalo sa im totiž, že fajčiari trávia príliš veľa času na prestávkach, na ktorých sa oddávali tomu nezdravému zlozvyku. Vymysleli to naozaj prefíkane – tí, ktorí nefajčili, dostali niekoľko dní dovolenky navyše. Viac si prečítate tu.

Viac o téme: Fajčiari Fajčiarske prestávky
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: idnes.cz; Foto: gettyimages.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy