Novozélandská firma zavádza 4-dňový pracovný týždeň: Nešetrí chválou, pre toto ho odporúča všetkým

Zdroj: Getty Images

Novozélandská firma Perpetual Guardian zavedie natrvalo 4-dňový pracovný týždeň. Takéto fungovanie testovala na svojich 240 zamestnancoch počas 8 týždňov. Pracovali bez zníženého platu a šéf komentuje výsledky jasne: úroveň stresu je nižšia a dokonca sa zvýšila produktivita.

Spoločnosť si v denníku New Zealand Herald pochvaľuje zvýšenie iniciatívy a spokojnosť zamestnancov. Na experiment finančno-poradenskej spoločnosti od marca dohliadali a následne ju vyhodnocovali odborníci z univerzity v Aucklande. Firma tak chcela zaistiť, aby bola analýza objektívna.

Najväčším rizikom experimentu bolo, že zníženie počtu pracovných dní zvýši stres u zamestnancov, ktorí by sa mohli obávať, že nestihnúť splniť všetky svoje úlohy a ciele. To sa však nepotvrdilo, práve naopak. „Videli sme masívny nárast aktivity zamestnancov a ich spokojnosti s prácou, ktorú vykonávajú. Zároveň sme zaznamenali zvýšenie zápalu pre prácu pre spoločnosť, produktivita nijako neklesla,“ uviedol šéf spoločnosti Andrew Barnes. Po skončení testu sa dokonca úroveň stresu znížil zo 45% na 38%.

Pred spustením testu deklarovalo spokojnosť a rovnováhu medzi pracovným a osobným životom 54% zamestnancov. V priebehu experimentu sa tento údaj zvýšil na 78%. Zaujímavosťou je, že aj napriek nižšiemu počtu odpracovaných hodín neklesla produktivita práce.


Prečítajte si tiež: Rakúska firma skrátila pracovný týždeň na 4 dni: Lepšie nemohli urobiť, ich zisky takto vzrástli


A práve na nižší počet odpracovaných hodín sa sústredila pozornosť verejnosti. Zamestnanci chodili do práce len 4 dni v týždni. Barnes však upozorňuje, že to nie je zmyslom testu. „Zamestnancom platíme za produktivitu,“ vysvetľuje. „Je totiž veľký rozdiel hodinami strávenými v kancelárii a prácou, ktorú naši ľudia vykonajú.“  Podľa neho je oveľa dôležitejšie zamerať sa na produktivitu, než na to, aby ľudia sedeli v práci a „splnili“ si dochádzku.

Šéf firmy dokonca odporúča všetkým spoločnostiam na Novom Zélande, aby si štvordňový pracovný týždeň vyskúšali.

Viac o téme: 4-dňový pracovný týždeň
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: idnes.cz; nzherald; Text: es; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy