Neodíďte s dlhým nosom: Vyšší plat si pýtajte iba v týchto prípadoch

Zdroj: thinkstockphotos.com

Každý by sa potešil výplatnej páske, na ktorej je o niečo viac peňazí než zvyčajne. Vyšší plat by si ale zamestnanec mal zaslúžiť. Ak by ste si chceli vypýtať viac peňazí, návštevu šéfovej kancelárie si dobre zvážte a overte si, či si naozaj zaslúžite pridať. Toto sú prípady, kedy by ste stretnutie s nadriadeným nemali odkladať.


 

 

 

  1. Pracovné ponuky na vašu pozíciu ponúkajú výrazne vyšší plat
    Keďže od 1. mája musia firmy povinne zverejňovať plat v ponukách, zistiť, koľko na rovnakej pozícii ponúkajú v inej spoločnosti, je naozaj ľahké. Spravte si prieskum a zistite, na akej úrovni sa približne pohybujú platy na vašej pozícii. Ak zistíte, že juniorovi pri nástupe ponúkajú toľko, čo máte vy po niekoľkých rokoch práce, vyberte sa za šéfom.
  2. Vašej firme sa darí, no váš plat zostal nezmenený
    Ak viete, že firma zažíva úspešný rok, jej zisky rastú, no vy ste úspech na výplatnej páske zatiaľ nevideli, ozvite sa. Veď aj vy ste prispeli k tomu, že sa vášmu zamestnávateľovi darí, nie?
  3. Viete, že váš známy má rovnaké skúsenosti aj vzdelanie a v inej spoločnosti zarába viac
    Opäť platí, že ak viete, že inde platia lepšie, vyberte sa za nadriadeným a porozprávajte sa o úprave vášho platu. Ak odmietne, zvážte, či sa nepobrať niekam inam.
  4. Dostali ste nové kompetencie a zodpovednosť
    Vaše kompetencie rastú, no plat zostáva rovnaký? Ak je toho na vašich pleciach viac, zaslúžite si odmenu - nehanbite sa vypýtať si ju.
  5. Na vašu prácu počúvate dlhodobo chválu
    Šéf je s vaším výkonom spokojný? Vyslúžili ste si pochvalu? To je ideálny čas, kedy ho navštíviť so žiadosťou o zvýšenie platu. Argumenty, ktoré potvrdia, čo všetko ste dokázali, sú totiž nepriestrelné.
  6. Ste špecialistom v danej oblasti
    Ak viete, že by bol šéf bez vás stratený, ste v ideálnej vyjednávacej pozícii. Ak ste však len jedným z tých, ktorí sa dajú ľahko nahradiť, choďte za ním radšej až vtedy, keď budete mať na konte veľký pracovný úspech.
  7. Váš šéf sa vám vyhýba, keď chcete preberať zvýšenie platu
    Rokovanie o zvýšení platu nie je príjemné a nie je nezvyčajné, že sa mu snaží vyhnúť aj samotný šéf. Nenechajte sa ale odmietnuť, trvajte na svojom.
  8. Vaši kolegovia sa chvália slušnými odmenami – iba vy ste nič nedostali
    Čože? Vaši kolegovia majú stanovené odmeny, no vy robíte stále za ten istý plat? Ak si aj nevyžiadate vyšší plat, skúste navrhnúť aspoň odmeny.
  9. Ešte nikdy ste nežiadali o zvýšenie platu
    Ak ste vo firme už niekoľko rokov a na vyšší plat ste sa nepýtali, nemusíte čakať na vhodný moment. Jednoducho si dohodnite so šéfom stretnutie a povedzte mu, že po tých rokoch dobre odvedenej práce by ste si zaslúžili pridať. Peňazí, nie práce.
Viac o téme: Vyšší plat Ako si vypýtať vyšší plat
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider; Text: jm; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy