Vyskúšajte túto 21-dňovú výzvu: Na jej konci budete zdravší, šťastnejší a spokojnejší

Zdroj: thinkstockphotos.com

Chýba vám v živote vzpruha? Chcete nabrať "vietor do plachiet"? Sťažujete sa na bolesti, apatiu či smútok? Často sa stane, že sa - nevediac ako - človek dostane to stereotypu a stratí radosť zo života. Pritom stačí tak málo, aby sa udali veľké veci. Ak chcete byť zdravší, šťastnejší a spokojnejší, netreba urobiť veľa - stačí absolvovať túto 21-dňovú výzvu, ktorá vás život otočí príjemne hore nohami. Neveríte? Vyskúšajte!

 

 

 

  1. deň, pondelok: Umyte si zuby. Robte to až do konca života
    Nečakaná úloha? Nuž, asi budete prekvapený, stále je však veľa ľudí, ktorí si niekedy „nestíhajú“ umývať zuby každý deň. Psychológovia tvrdia, že okrem toho, že sa umývaním zubov staráme o svoje zdravie, pomáha nám to učiť sa návykom. A tie nám zas pomáhajú v živote ľahšie fungovať.
  2. deň, utorok: Cvičte. A pokračujte s tým až do konca života
    Možno sa vám to nezdá, ale cvičenie je zázrak, ktorý zlepšuje pamäť, koncentráciu, pomáha znižovať cholesterol, krvný tlak a rieši aj sexuálne problémy. Už len pár minút cvičenia prináša množstvo výhod. Ak by ste behali len 5-10 minút denne, budete žiť o pár rokov dlhšie!
  3. deň, streda: Píšte si denník. Robte tak každý deň až do konca výzvy
    Ak sa „vypíšete“ z toho, čo ste zažili, čo prežívate a čo vás trápi, podľa odborníkov to priaznivo vplýva na vašu náladu a dokonca aj imunitný systém. „Vypísanie“ sa funguje podobne ako vyrozprávanie sa. Neduste v sebe to, s čím bojujete, vypusťte zo seba všetko, čo vás ťaží. Uľaví sa vám.
  4. deň, štvrtok: Začnite čítať román
    Začnite čítať niečo zo súčasnosti, príbeh z moderného života, knihu, ktorá bola vydaná pred nedávnom. Prečo? Odborníci zistili, že čítaním takejto literatúry sa v nás trénuje schopnosť empatie – vcítenia sa do ostatných.
  5. deň, piatok: Choďte na obed s kolegom, ktorého dobre nepoznáte
    Ak sa povie networking asi si predstavíte stretnutie s potenciálnym klientom, zamestnávateľom či zákazníkom. Často sa však zabúda na vytváranie vzťahov priamo na pracovisku. Skúste aspoň raz vynechať obed s kolegami, s ktorými si dobre rozumiete a pozvite na jedlo vášho kolegu, ktorého až tak dobre nepoznáte a nie ste často v kontakte. Nielenže spoznáte nového zaujímavého človeka, nikdy neviete, čím vás môže inšpirovať.  
  6. deň, sobota: Choďte do múzea
    Návšteva múzea prináša množstvo benefitov. Ak sa chcete stať viac kreatívnym, rozhľadeným a vzdelanejším, mali by ste si to namieriť do najbližšej galérie. Hádajte, čo autor myslel svojím dielom, nasávajte inšpiratívnu atmosféru. Ak si samého seba neviete predstaviť v múzeu, vyberte sa na zaujímavú výstavu, napríklad moderného umenia.
  7. deň, nedeľa: Staňte sa dobrovoľníkom
    Vedci tvrdia, že ak sa zapojíte do dobrovoľníckej aktivity, vaše pocity budú rovnako príjemné, ako keby sa vám zdvojnásobil príjem. Pocit, že pomáhate, prípadne robíte niečo prospešné, má na nás silný vplyv. Okrem toho, že tým prospievame samým sebe, tiež konáme dobro aj pre druhých – a to by mal byť hlavný motivátor počas celého nášho života.
  8. deň, pondelok: Začnite využívať aplikáciu, ktorá vám pomôže šetriť peniaze
    Minúť peniaze je neuveriteľne jednoduché. Niekedy sa totiž dostaneme do stavu, kedy rozhadzujeme eurá na veci, ktoré nepotrebujeme a sú nám zbytočné. Naučte sa, ako šetriť peniaze, vytvárať si rezervy a naučiť sa splácať dlhy. Mať poriadok vo financiách je pre šťastný život kľúčové!
  9. deň, utorok: Zbavte sa (takmer) všetkého, čo ste nenosili viac ako rok
    Ak ste ten biely sveter na sebe nemali už rok, zbytočne ho držíte v skrini. Rozdajte svoje oblečenie ľuďom, ktorí sú v núdzi, ktorí ho potrebujú. Tým, že budete pomáhať, sa vo vás znovu objaví ten dobrý pocit – pocit šťastia.
  10. deň, streda: Spravte si poriadok v e-mailoch
    Máte každý deň preplnenú schránku? Sú to väčšinou reklamné správy a spamy? Odhláste sa zo všetkých týchto otravných e-mailov a nechajte si priestor iba pre naozaj dôležité správy.
  11. deň, štvrtok: Spojte sa s ľuďmi,  s ktorými ste sa už roky nevideli
    Kedy naposledy ste videli svoju spolužiačku z výšky? Koľkokrát ste sa dohadovali s kamarátmi z vášho mesta, že sa stretnete na pive? Niekedy nemáme čas venovať sa ľuďom, na ktorých nám záleží. Mali by sme si však aspoň raz čas vyčleniť hodinku zo svojho voľna – nielen preto, že budeme radi, že sme znova v kontakte, môžete si tiež navzájom veľa odovzdať.
  12. deň, piatok: Choďte na živé akcie/podujatia
    Kedy naposledy ste boli na koncerte vážnej hudby, rockovom koncerte či v divadle? Možno sa vám to nezdá, ale tieto živé podujatia sú spôsob, ako porozumieť kultúre, ako získať poriadnu dávku inšpirácie, ale zároveň vás tieto podujatia naučia ako sa pričleniť do komunity.
  13. deň, sobota: Choďte na výlet na miesto, kde ste nikdy neboli
    Cestovanie je fantastický prostriedok na to, aby sme sa cítili duševne, ale aj fyzicky dobre. Vedeli ste, že cestovanie znižuje riziku srdcového záchvatu, znižuje depresie a napomáha k zdravému mozgu? Už máte plán, kam sa vyberiete najbližšie?
  14. deň, nedeľa: Maľujte
    Nemusíte vedieť maľovať na to, aby ste maľovali. Tým, že sa rozhodnete dať na plátno to, čo vám napadne alebo znázorníte to, čo cítite, získate množstvo benefitov. Maľovanie totiž pomáha odstraňovať depresie a negatívne emócie a nahrádza ich tými pozitívnymi. Ak ste smutný, zoberte si ceruzku a papier a skúste si len tak pre seba niečo „načmárať“.
  15. deň, pondelok: Zistite, čo chcete dosiahnuť v budúcnosti
    Spíšte si, čo chcete dosiahnuť. Nemusí to byť len  v oblasti práce. Chcete zarábať, cestovať, mať viac času, vážny vzťah? Pouvažujte, ako chcete, aby vaša budúcnosť vyzerala a urobte všetko preto, aby sa aj splnila.
  16. deň, utorok: Majte prehľad vo svojich online heslách
    Toto nie je zábavná aktivita, je však veľmi dôležitá. Uvedomte si totiž, o aké citlivé údaje ide. Heslá do vášho internetového bankovníctva, k vašim úsporám, tajným údajom. Mali by ste mať prehľad o všetkých vašich heslách a starať sa o to, aby ste ich pravidelne menili a znížili riziko, že budete napadnutí hackermi.
  17. deň, streda: Spravte si finančný plán do budúcnosti
    Že aj vy žijete hlavne prítomnosťou? Myslite však na to, čo sa môže stať – už aj v blízkej budúcnosti. Nezabudnite si preto vždy odložiť istú sumu peňazí na horšie časy, zistite, akým spôsobom si môžete ušetriť alebo znásobiť vaše úspory. Nenechávajte nič na náhodu a v prípade, že by došlo k nepríjemnej situácii, nezostanete na dne.
  18. deň, štvrtok: Aktualizujte svoj LinkedIn profil
    Pochváľte sa, aký nový úspech ste dosiahli, čo nové ste sa naučili, na akom projekte aktuálne pracujete. Nikdy neviete, či to nezaujme potenciálneho  zamestnávateľa!
  19. deň, piatok: Spojte sa s ľuďmi, ktorých obdivujete, ale nikdy ste sa nestretli
    Máte obľúbeného autora, športovca, umelca alebo jednoducho niekoho, koho obdivujete pre jeho názory či prácu, ktorú robí? Nemusí ísť o populárnu a známu osobu, môže to byť napríklad odborník z oblasti, o ktorú sa zaujímate. Nenechajte si váš obdiv iba pre seba, spojte sa s ním! Ak naňho nájdete kontakt, napíšte mu e-mail - prezraďte, kto ste, čo robíte a čím vás najviac ovplyvnil. Je niečo, čo vás zaujíma? Pýtajte sa. Ak budete mať šťastie, tento človek vám odpíše a možno sa dokonca aj  osobne stretnete!
  20. deň, sobota: Strávte aspoň tri hodiny v prírode
    Iba tak si totiž dokonale oddýchnete a doprajte relax vášmu telu aj mysli.
  21. deň, nedeľa: Uvarte večeru z nespracovaných surovín
    Tým myslíme žiadne polotovary. Uvarte niečo pre svojich blízkych či kamarátov večeru z potravín, ktoré predtým neboli v konzerve, namiesto toho používajte čerstvé potraviny. Okrem toho, že si doprajete niečo zdravé, zažijete tiež príjemný večer s ľuďmi, ktorých máte radi.​​​

Prečítajte si tiež: 5 vlastností, ktoré sú typické iba pre ľudí s vysokým IQ


Viac o téme: Spokojnosť Výzva Lepší život
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider.com; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy